Vieska Energian kauppa jätti syvät arvet

Salaisena pidettävä vastaus korkeimmalle oikeudelle ruokkii epäluuloja

Ilkka Lappalainen

YLIVIESKA Kuun vaihteessa Ylivieskan kaupungin kassaan kilahtaa kymmeniä miljoonia markkoja Vieskan Energian myynnistä. Vaikka rahat tulevat enemmän kuin tarpeeseen pahasti velkaantuneelle kaupungille, ovat kaupankäyntiin liittyvät tapahtumat jättäneet syvät arvet.

”Eihän se ollut ihmisten tapa tehdä rehellisiä kauppoja”, kommentoi valtuutettu Markku Tuokko (kesk.). ”Harmittaa; liian paljon hukattiin liian hatarin perustein.”

Tuokko ei usko, että asia on sillä pyyhitty pöydältä, että kaupunginhallitus antoi Vieska Energian hallituksessa toimineille edustajilleen luvan lätkäistä kauppa kiinni ilman valtuuston siunausta.

Hän ennakoi salaperäisin sanakääntein tehdyn ratkaisun poikivan ”monenlaisia kuvioita, jotka pikku hiljaa tulevat selviämään ja näkymään”.

Valtuutettu Ahti Hintsala (kok.) arvioi kaupan toteuttamistavan tuovan jännitteitä valtuustotyöskentelyyn, koska moni valtuutettu odotti saavansa olla päättämässä lopullisesta kauppasopimuksesta. Kauppaan oli Hintsalan mukaan tullut monia epävarmuustekijöitä ja olennaisia muutoksia sitten aiesopimuksen hyväksymisen.

Lopputulos auki

Pitkäksi venähtäneen kaupanhieronnan yllä vallinnut salaperäisyys ruokki epäluuloa päättäjien ydinjoukkoa kohtaan. Vaikka kauppaneuvottelujen loppuvaiheessa neuvottelijat ja lähes koko Vieska Energian hallitus vaihdettiin, niukka linja tiedotuksessa jatkuu.

Vieska Energian hallitus on hiljattain jättänyt korkeimmalle oikeudelle sen pyytämiä lisäselvityksiä koskien Nivalan sähkölinjojen lunastusta. Hallituksen puheenjohtaja Juha Rautakoski (kesk.) ei suostu kertomaan, mitä yhtiö on vastannut. Asia kun halutaan hoitaa kaikessa rauhassa.

”En tiedä, onko se salainen, mutta emme anna sitä julkisuuteen”, Rautakoski vastaa pyyntöön saada nähdä korkeimmalle oikeudelle lähetetty selvitys.

Ylivieskan näkökulmasta koko kaupan onnistuminen on kuitenkin pitkälti kiinni siitä, paljonko yhtiö ja sitä kautta sen pääomistaja kaupunki tulee saamaan Nivalan ja Kalajoen sähkölinjojen myynnistä.

Kauppaintoa hillinneet valtuutetut pelkäävät korkeimman oikeuden käyttävän kauppaa Nivalan sähkölinjojen arvon arvioinnin perusteena. Tämä puolestaan ratkaisee, paljonko vastaavista linjoista Kalajoelta saadaan.

”Jos vertaa Ylivieskan ja Alavieskan verkkoja Nivalan ja Kalajoen verkkoihin, ja ynnää vähän, kyllä siitä saa äkkiä sen käsityksen, mikä on niiden hinta”, Tuokko toteaa.

Vieska Energian vähemmistöosakkaan ja yhtiön myymisestä järjestetyn tarjouskilpailun hävinneen Vattenfallin tyytymisen kauppaan Hintsala arvioi ennakoivan Vattenfallin laskee kaupan pudottavan linjakorvauksia. Näin yhtiön etu tulee sitä kautta turvattua.

Valituksia vireillä

Vieska Energian kaupittelu on rassannut Ylivieskan päättäjiä jo vuosikausia. 1990-luvun puolivälissä sähkölaitosta oltiin jo myymässä Revon Sähkölle. Tuolloin kaupunginjohtajan esitys yrityksen myymisestä hävisi sekä kaupunginhallituksessa että valtuustossa.

Veteraanipoliitikko Viljo Polvi (sit.) on suivaantunut siitä innosta, jolla kaupunginjohtaja Harri Viitanen on asiaa ajanut. Polvi muistuttaa, että kaupiteltaessa laitosta Revolle kaupunginjohtaja toi asian valtuuston päätettäväksi omana esityksenään. Siitä huolimatta, vaikka hallitus oli esityksen jo kumonnut.

Polvi ja moni muukin valtuutettu on tehnyt sähkölaitoksen myyntiin liittyvistä asioista valituksia läänin hallinto-oikeudelle sekä eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelussaan oikeusasiamiehelle Polvi väittää Viitasen olleen jäävi asian käsittelyssä, sillä kaupunginjohtaja on paitsi esittelijä kaupunginhallituksessa myös istunut Vieska Energian hallituksen johdossa.

Viitanen on toiminut aktiivisesti yhtiön myynnin puolesta. Mutta ainakaan sähköneuvottelujen viime käänteissä hän ei esitellyt yhtiötä koskevia asioita hallitukselle. Hän erosi Vieska Energian hallituksesta muutama päivä ennen kaupan hyväksymistä.

Hintsala kertoo kauppaa vastustajien odottavan mielenkiinnolla hallinto-oikeuden ja eduskunnan oikeusasiamiehen vastauksia valituksiin.

Omistaja vaihtuu. Vieska Energia Oy:n omaisuus ja liiketoiminnat siirtyvät Oy Herrfors Ab:lle loka-marraskuun vaihteessa. Sähkökapat ottivat koville Ylivieskassa, ja tapahtumien kulkua puidaan vielä monet kerrat.

Vieska Energia siirtyy Herrforsille

Vieska Energia Oy:n omaisuus ja liiketoiminnat siirtyvät Oy Herrfors Ab:lle 1. marraskuuta. Kauppahinta on 115 miljoonaa markkaa, mistä Ylivieskan kaupunki saa 67,6, Vattenfall 21,1 ja Alavieskan kunta 9 miljoonaa markkaa.

Vieska Energian myynti Revon Sähkö Oy:lle vuonna 1995 kaatui sekä kaupunginhallituksessa että valtuustossa. Tällä kertaa lopullista kauppasopimusta ei viety valtuuston hyväksyttäväksi.

Yhtiönä Vieska Energia Oy jää olemaan ja hoitaa loppuun Nivalan ja Kalajoen sähkölinjoja koskevat korvauskysymykset. Sähkölinjakorvaukset ratkaisevat, paljonko Vieska Energian omistajat tulevat saamaan sähkökaupasta.

Lunastustoimikunta arvioi Nivalan verkon hinnaksi 11 miljoonaa markkaa. Maaoikeus korotti sen 55 miljoonaan markkaan. Asia on korkeimman oikeuden käsittelyssä. Korvaus Kalajoen linjoista ratkaistaan korkeimman oikeuden päätöksen pohjalta.

IL

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva