Elämänhallintaa teatterimaustein

Sirpa Heikkinen

OULU Lapsille suunnattu satu kanasta pähkinälehdossa kääntyy uuteen formaattiin. Viitekehys muuttuu: Taivas putoaa. Sortuvat pilvenpiirtäjät näkevä noudattaa silti edelleen sadun juoruilevaa sääntöä ja lähtee rikastumisaikeissa viemään viestiä Bushille.

Taivaanpudotushetki on tuokio yhdeksästä kuukaudesta, joiden aikana joukko oululaisia työttömiä nuoria hakee elämänhallintaa teatteri suuntimenaan. Nuo yhdeksän kuukautta kantavat nimeä Ura urkenemaan Parrasvaloihin.

Toisaalla - Oulun pääkirjaston näyttelytilassa - joukko OYTläisiä (ylioppilasteatterilaisia) nostaa seinälle YK:n päivänä tuokioita historiastaan. Näyttelyn nimeen mahtuvia sanoja ovat: Silloin, Nyt, Valo.

Runsaan 300 000 markan projekti

Työttömien nuorten teatterityöpaja Oulussa käynnistyi lokakuun alussa.

Kurssisija - Oulunsuun Pirtti - on vankasti nuorisoseurainen kuten myös projektin toteuttajaorganisaatio, Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liitto. Yhteistyökumppaneina esiintyvät Suomessa nuorisojärjestöjen koulutusasioiden yhteenliittymäksi syntynyt Allianssi ry, Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus ja Oulun työvoimatoimisto. Rahahanoista päävastuun kantaa Oulun kaupunki (200 000 mk), Euroopan Sosiaalirahaston osuus on puolta vähemmän.

Uudenmaan ja Hämeen Nuorisoseurojen liitot ovat myös toteuttamassa teatteri hankkeita, mutta pienemmässä mittakaavassa, toteaa toiminnanjohtaja Timo Nevanperä.

OYT:llä 50 ei täynnä, eikä 40, mutta 38,5

Oululaiset ylioppilasteatterilaiset maustavat elämäänsä näyttelyllä ja juhlimalla perjantaina Rauhalassa kutsuvierain. Juhla on spontaanimpi kuin vankkumaton tasavuotistaival.

OYT tuli syntyneeksi viralliseen maailmaan 27.9. vuonna 1963. Se on puheenjohtajasta, kulttuurimaantieteen opintojaan päättävästä Sanna-Maija Karjalaisesta syyksi passeli. Niin kuin sekin, että kuvat, sanat ja rekvisiitta etsivät vielä paikkaansa, vaikka ovi on avoinna jo näyttelyvieraan tulla. Tulla ja odotella seuraavaa ensi-iltaa marraskuisia Niskavuoren naisia, jonka ohjaaja Saku Heinonen on lainassa pieksämäkeläiseltä ryhmältä.

Opetuslapset lattialla paistettuna sipulinakin

Vaikka uraa aukaistaan Pirtillä parrasvaloihin, niin kyse on kaiken kaikkiaan paljon enemmästä kuin teatterista, siitä pitää huolen projektivastaavana teatteri-ilmaisunohjaaja ja yrityskehittäjän opit hankkinut Sirkka Lintula.

Neljästätoista alunperin mukaan valitusta paria kohtalo on heitellyt jo toisaalle. Loput tusina 16-vuotiaasta tai sitä vanhempaa on muun muassa kokeillut miltä tuntuu olla paistumassa sipulina pannulla. Asian konkretisoimiseksi on ensin tehty ruokaa ja sitten kuviteltu Pirtin lattia pannuksi. Kuusituntisina päivinä tutustumiskirjoa riittää huumevalistuksesta jatkokoulutuspaikkatutustumisiin.

Kurssin senior on ivalolaislähtöinen vuonna 1997 Ouluun asettautunut Jarno Vikeväkorva (24). Rakennusinsinööriys ei lopulta kiinnostanutkaan. Takana on jo kuuden kuukauden mittainen työttömien nuorten taide- ja mediapaja. Niinpä hänestä sukeutuu Pirtillä luotavien kotisivujen vetäjä.

Työpajan bin Ladeniksi kääriytyi kello 10 jälkeen 24.10.2001 19-vuotias kosmetologi Heidi Pehkonen. Roolin kohtalo oli synkkä. Järin ilahduttavaa ei tosin ollut kanalla kaupunkimatkallaankaan. Se oli myös näyttämöväännös sadusta. Kyseinen kana ajoi autoa ja kuskattavana oli sortin sakkia...

Tämä maalari maalaa ihan muuta kuin taloa

38 ja puolen vuoden taakse yltävän OYT:n olemassaolonäyttelyn ilmeestä vastaa ylioppilasteatterilainen, jolle teatteri tuli oikeastaan todeksi vasta yhtä hiljan kuin Oulukin. Rölli-kuvaukset rantauttivat kaupunkiin Tiina Turtiaisen. Erikoismaalarina hänen ominta aluettaan ovat entisöinti, koristemaalaus ja sitä rataa... Mutta esiintyvällä oma-minä -kuvassa riittää: Hallussa kuvataide, tanssi...

Mitä tämä näyttely kertoo Sinun mielestäsi OYT:stä?

”Tätäkin kun on nyt tehty tässä talkoovoimin, niin sen, että ihmiset tarttee tällaista vaihtoehtoa missä toimia, antaa itsensä kuuluviin. Esimerkiksi kun katsoo vuosien julisteita, niin paljastuu että ihan taitavia henkilöitä on mukana. Että ei ole ihan semmosta harrastelijamaisuutta vaan paneuduttu tekemisessä asiaan. On viitsitty tehdä kunnolla.”

eljas sallmén

Työpaja Pirtillä. Reilut kahdeksan kuukautta jäljellä projektista, joka kurkkaa parrasvaloihin unohtamatta ympäröivää todellisuutta.

eljas sallmén

Ei tasavuosia. OYT tunnustaa eläneensä aiemminkin. Näyttely Oulun pääkirjastossa.

eljas sallmén

Kosmetologin temppu. Kanatarinan ketun uusolomuoto, kun Taivas putoaa.

eljas sallmén

Kolmen viikon kokemus. Lehti-ilmoituksen perusteella työpajaan hakeutunut Henrik Haapalahti (17) ynnää esiintymisvarmuuden kasvun tähänastiseksi huipuksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva