Jätevesiputkeen jatkoa 1,5 kilometriä

Haukiputaan ranta-asukkaille ja kalastajille korvauksia

Rauni Peltonen

OULU Pohjois-Suomen ympäristölupavirasto antoi keskiviikkona uuden luvan Ervastinrannan Keskuspuhdistamo Oy:lle Haukiputaan pohjoisten taajamien, Kiimingin ja Ylikiimingin jätevesien johtamiseen rannan edustalla olevalle merialueelle.

Ratkaisussa oli otettu huomioon myös Mustanniemenlahden ranta-asukkaiden esittämiä haittoja ja vaatimuksia.

Päätöksessä velvoitetaan kolmen kunnan omistamaa osakeyhtiötä johtamaan jätevedet 1,5 kilometriä nykyistä kauemmaksi avomerelle päin. Luvan se joutuu hakemaan purkuputken rakentamiselle erikseen kuuden kuukauden kuluessa.

Lisäksi yhtiö määrättiin korvaamaan jätevesien aiheuttamista haitoista ja kalastustulojen menetyksestä kärsineille neljän vuoden ajalta yhteensä noin 140 000 markkaa. Myöhemmin korvattavaksi tulevat kolmen seuraavan vuoden kalastustulojen menetykset.

Korvauksia on jakamassa kuusi kalastajaa ja joukko Mustanniemenlahden rannan mökkiläisiä. Haukiputaan vesialueiden osakaskunnalle ja valtion vesiosuuden osalta Kainuun työvoima- ja elinkeinokeskukselle maksetaan Mustaniemenlahdella 1998-2001 aiheutuneista kalastustuoton menetyksestä 94 650 markkaa. Ammattikalastajille korvausten määrä on yhteensä 7 571 markkaa vuosilta1998-99. Myöhempien vuosien menetykset selvitetään vuoden 2005 loppuun mennessä.

Mustanniemenlahden virkistyskäyttöön otettujen rakennettujen rantakiinteistöjen omistajille ja vuokraajille tulevat korvaukset vuosilta 1998-2004 virkistyskäytön vaikeutumisesta. Rantavesien kasvillisuus ja liete on lisääntynyt, vesi samentunut, pohja liettynyt sekä vesi haissut. Näiden perusteella korvausten määrä on yhteensä 39 594 markkaa.

Haitasta määrättävät korvaukset ovat nykyään tavanomaisia, kun on selviä haittoja, sanoo ympäristöneuvos Urpo Myllymaa ympäristölupavirastosta. Yleisimmin maksajia ovat nykyään turvetuottajat.

Kiristyvät lupaehdot

Lupaehtojen raja-arvot noudattelevat nykytilannetta, mutta kiristyvät vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Nyt Ervastinrannan puhdistamo käsittelee jätevedet niin, että biokemiallinen hapenkulutus on enintään 20 milligrammaa litraa kohti, kokonaisfosforipitoisuuden on oltava enintään 0,7 mg litrassa ja puhdistustehon näiden molempien osalta 90 prosenttia.

Jäteveden käsittelyä on taas tehostettava niin, että vuoden 2005 alussa kokonaisfosforipitoisuus on 0,5 mg litrassa ja puhdistustehon on noustava 95 prosenttiin.

Puhdistamon toimitusjohtaja, Haukiputaan tekninen johtaja Jukka Sipilä ei vielä kommentoi luvan yksityiskohtia eikä ota kantaa valitusmahdollisuuteen. Hän ei ole vielä ehtinyt tutustua yksityiskohtiin eikä miettiä niiden vaikutusta. ”Jos asiaan haetaan muutosta, päätöksen tekee hallitus. On tässä vielä aikaa vuoden loppuun.”

Pikaisella vilkaisulla Sipilä on kuitenkin saanut käsityksen, että päätöksessä on annettu tasaisesti vähän kaikille, jotka asiaan ovat ottaneet kantaa.

Uuden putken rakentaminen on yhtiölle miljoonakysymys. Nykyinen purkuputki ulottuu 600 metrin päähän merenrannasta.

Putken pituuden jatkaminen voi merkitä sitä, että vanhakin putki joudutaan korvaamaan uudella. Nykyinen putki ei ehkä kestä, kun virtausvastus kasvaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva