Kalajoesta tulee kaupunki

alpo siipola

KALAJOKI Kalajoesta tulee kaupunki ensi vuoden alusta.

Asia varmistui lopullisesti, kun valtuusto teki asiassa äänestyspäätöksen.

Vaikka kuntamuodon puolustajat käyttivät hyvin perustellut puheenvuoronsa, niin kaupunkia äänesti kolmekymmentä valtuutettua, neljä oli vastaan ja yksi äänesti tyhjää. Valtuutettu Veli Ainali (krist.) käytti pisimmän puheenvuoron kuntamuodon säilyttämisen puolesta ja tiivisti ansiokkaan esityksensä uhkakuvaan, suistaako kova materialistinen asenne uudessa kuntamuodossa lähimmäisen rakkauden.

Merkillepantavaa päätöksenteossa oli se, että Erkki Aho (krist.) äänesti nyt tyhjää, vaikka oli muutama vuosi sitten tekemässä itse kaupunkiesitystä.

Kunnanhallituksen esittämää kaupunkivisiota ei juuri perusteltu, eikä puolusteltu, koska valtuusto teki asiassa jo kuukausi sitten periaatepäätöksen ja tältä pohjalta hihat on pantu heilumaan.

Vuodenvaihteen juhlallisuuksia varten on perustettu toimikunta, jonka työ on jo jalalla. Valtuutettu Juhani Latukka (kesk.) ennakoi hillyttyjä juhlallisuuksia, mutta asiasta tulee ottaa hyöty uusille kaupunkilaisille.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä (kesk.) vastasi kysymykseen, miten maataloudelle ja turkistarhaukselle käy uudessa kaupungissa.

”Kiuruvesi ja Nivala ovat olleet kaupunkeja jo pitkään ja niiden maidontuotanto on maan huippua”, totesi Myllylä, joka itsekin on maitotilan emäntä.

Perinteisten elinkeinojen suhteen kuntamuodon muuttamisella ei tule olemaan mitään merkitystä, näin uskotaan ainakin keskustan valtuustoryhmässä, joka oli lähes yhtä poikaa uudistuksen takana.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva