Kylät kokoavat voimansa

Aku Ahlholm

KUUSAMO Pohjois-Pohjanmaan kylät seuraavat Lapin ja Kainuun esimerkkiä aloittamalla jokavuotiset yhteiset tapahtumat. Kylät kokoontuvat ensimmäisille päivilleen Kuusamoon marraskuussa.

Koko maakunnassa on arviolta 450 kylää, joista suurin osa on järjestäytyneitä.

Kylät ovat heränneet taistoon maaseudun autioitumista vastaan, nyt kun monia syrjäisimpiä kyliä tuskin enää on olemassa. Toisinkin on käynyt.

Kuusamon syrjäisin kylä Liikasenvaara on itse asiassa kasvanut viimeisen vuoden aikana. Viime talvena kylä perusti oman yhdistyksen.

Yhdistyksen vetäjä Tiina Tiermas on yksi kotiseudulleen palanneista. Osa palaajista on muuttanut takaisin Ruotsista saakka.

”Itse asiassa kylä heräsi jo ennen yhdistyksen perustamista. Meille on tullut paljon uusia asukkaita ja yrityksiä”, Tiermas kertoi kyläpäivien tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Kasvavalla kylällä asuu myös Kuusamon kyläasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Pentti Murtovaara. Hän uskoo, että kyläpäivillä ihmiset pääsevät vuoropuheluun, joka poikii ideoita kotikylälle.

Ensimmäinen askel kotikylän kehittämiselle on järjestäytyminen. Yhdistyksenä kylä voi hakea rahoitusta hankkeilleen ja siten elävöittää kyläänsä. Useilla kylillä työtä johtaa maamieseura tai jopa metsästysseura.

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n vetäjä Matti Kamula valitteli kuitenkin kuntien laiskuutta parantaa sivukylien palveluita. ”Monet kunnat eivät korviaan lotkauta kylille. Elinvoimainen kunta elää kuitenkin terveistä ja hyvinvoivista kylistä”, Kamula sanoi.

Kamulan mukaan kylän kehittäminen lähtee kuitenkin kyläläisistä itsestään. Esimerkiksi Liikasenvaara on kasvanut, vaikka hartaasti toivottua tieremonttia ei ole vielä tehty.

Kylät pysyvät vireinä nimenomaan oman alueen yrityksistä. Kyläkoordinaattori Kaisa Uusioja kertoi kyläosuuskuntien lisääntyvän entisestään lähiaikoina.

Aku Ahlholm

(kuvat: kylät1 ja kylät2, nainen ja mies, sama teksti sopii molempiin)

Toivorikkaita kyläläisiä. Sekä Tiina Tiermaan (vas.) että Pentti Murtovaaran kotikylät ovat saaneet lisää asukkaita. Kuusamon kaukaisimpaan kylään Liikasenvaara on tullut useita uusia yrityksiä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva