Pienhiukkasista lisää tietoa

Raahen terästehdas haluaa vähentää päästöjään täsmätorjunnalla

Timo Myllykoski

RAAHE Rautaruukki Steelin Raahen terästehdas on lähtenyt selvittämään entistä tarkemmin omia pienhiukkaspäästöjään. Ensi keväänä valmistuvien tutkimustulosten odotetaan tuovan uusia mahdollisuuksia päästöjen vähentämiseen.

”Pitkän tähtäimen tavoitteena meillä on saada näillä tiedoilla käyttöön sellaisia täsmätorjuntakeinoja, että puhdistuslaitteista saadaan mahdollisimman kustannustehokkasti mahdollisimman suuri hyöty”, analyysipalvelun päällikkö Harri Leppänen toteaa.

VTT:n, Ilmatieteen laitoksen ja teollisuuden elokuussa aloittama energiantuotannon ja prosessiteollisuuden pienhiukkas- ja raskasmetallipäästöjä selvittävä tutkimus kestää vuoden 2003 loppuun. Rautaruukin osalta tulokset valmistuvat jo ensi vuoden aikana.

”Ilmatieteenlaitoksen ja VTT Kemiantekniikan mittaajat olivat viikon ajan tehtaalla. He mittasivat eri prosesseista pienhiukkasten kokojakaumia ja keräsivät näytteitä, joiden muoto ja kemiallinen koostumus selvitetään laboratoriossa. Tuloksia odotetaan kevätpuolella”, kertoo Leppänen.

Tuloksista hyvä tietovarasto

Rautaruukki lähti mukaan noin 3,3 miljoonaa markkaa maksavaan tutkimusprojektiin koska se on yksi Suomen merkittävimpiä hiukkaspäästäjiä. Vaikka Raahen terästehdas on Harri Leppäsen mielestä valtakunnallisella tasolla hyvin selvillä omista päästöistään, on sille nyt luvassa entistäkin tarkempaa tietoa.

”Tässä selvitetään hiukkasten syntymekanismeja, eli miten niitä syntyy meidän eri prosesseissa, sekä hiukkasten fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Kun nämä asiat tunnetaan niin pystymme aina paremmin suunnittelemaan erilaisia toimenpiteitä joilla hiukkaspäästöjä voidaan pienentää.”

Koska terästehtaalla on jo hyväksytty yli 70 miljoonan markan investoinnit sintraamon pölynpoistoon, ei Leppänen usko ensi keväänä tulevien tutkimustulosten johtavan heti suoranaisiin toimenpiteisiin. Tulokset muodostavat kuitenkin Rautaruukille hyödyllisen tietovaraston myöhempiä aikoja varten.

Väestön sairastavuus kiinnostaa tutkijoita

Pienhiukkasiin eli halkaisijaltaan alle 2,5 millimetrin tuhannesosan kokoisiin hiukkasiin liittyvä tutkimustoiminta on vilkastunut huomattavasti viime vuosina, koska epidemiologisissa tutkimuksissa on havaittu yhteyksiä väestön sairastavuuden ja kaupunki-ilman pienhiukkaspitoisuuksien välillä. Suomessa tutkimusryhmät työskentelevät ainakin Helsingissä ja Kuopiossa.

Rautaruukki Steelin analyysipalvelun päällikkö Harri Leppänen ei kiellä päästöjen ja sairastavuuden välistä yhteyttä. Hän korostaa, että silloin puhutaan kuitenkin ääriolosuhteista.

Hiukkaspäästöjen yhteyttä väestön sairastavuuteen on tutkittu Raahessakin, mutta oireiden ja päästöjen välillä ei havaittu olevan minkäänlaista yhteyttä.

Koska tärkein pienhiukkasten päästölähde on liikenne, on yhteys päästöjen ja väestön sairastavuuden välillä havaittavissa selvimmin saastuneissa suurkaupungeissa.

”Hyvä esimerkki on Mexico City. Kun pienhiukkasten määrä nousee niin riskiryhmässä olevien ihmisten kuolleisuus lisääntyy. Risriryhmässä ovat vanhukset ja astmaatikot”, Harri Leppänen sanoo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva