Tuiranpuisto erityisasumiseen

Kehitysvammaisille palvelukoti suojeltuun Ruttolaan ja osasto 3:een

Kari Sankala

OULU Tuiranpuiston suojeltuja rakennuksia ollaan vahvasti ottamassa kokonaan sosiaali- ja terveystoimen käyttöön.

Vanhalla osasto 1:llä toimii jo ympärivuorokautinen Lassin päiväkoti. Osasto 2 on remontissa. Sinne tulee mielenterveyskeskuksen kriisiosasto ja ympärivuorokautisesti valvottu asuntola. Vanhassa ylilääkärin asunnossa toimii mielenterveystyön kuntoutuskoti Koskenranta. Osasto 5 eli Hermola on ollut opetustoimen käytössä, mutta menossa remonttiin.

Entisellä kaupunginsairaalan alueella ovat olleet tyhjillään osastot 3 ja 4. Näistä osasto 4:ään eli entiseen Ruttolaan esitetään peruskorjattavaksi palvelukoti. Siihen tulee 11 pitkäaikaiseen asumiseen tarkoitettua paikkaa kehitysvammaisille ja lisäksi 1-2 tilapäispaikkaa.

Asukkaat Tuiranpuiston palvelukotiin tulisivat kaupungin omista asuntoloista ja palvelukodeista. Siirroilla saataisiin ikääntyville kehitysvammaisille nykyistä asianmukaisemmat asuinolosuhteet ja muu tarvittava palvelu.

Toisaalla vapautuville asuinpaikoille voitaisiin mallissa sijoittaa uusia asukkaita sekä kotoa että laitoshoidosta.

Kaupungin vammaispalveluilla on Oulussa yhteensä 48 palvelukotipaikkaa ja 52 asuntolapaikkaa, joissa palvelut tuotetaan omana toimintana. Palvelukodeista tai asuntoloista ei yksikään sijaitse Tuirassa eikä Oulujoen pohjoispuolella yleensäkään.

Kesällä 2001 tehdyn tarveselvityksen perusteella uusia asuinpalveluja tarvitsevia kehitysvammaisia löytyi noin 40. Nämä asuvat nykyisin kotonaan, mutta palvelujen tarve kasvaa vammaisten vanhempien ikääntyessä.

Toisaalta laitoshoidossa on kymmenkunta kehitysvammaista, joiden arvioidaan pystyvän asumaan ympärivuorokautisesti varustetussa avohoidon asunnossa.

Tuiranpuiston osasto 4 eli Ruttola on suojeltu. Se rakennettiin 1900 tartuntatautiosastoksi. Muutostöitä rakennuksessa on tehty 1938. Rakennuksen kerrosala on 497 neliömetriä.

Osasto 3:lle kaksi käyttövaihtoehtoa

Ruttolan naapurissa sijaitsevalle osasto 3:lle on mietitty kaksi käyttövaihtoehtoa. Rakennukseen voidaan perustaa kymmenelle lievästi kehitysvammaiselle tukiasuntotyyppinen asuinyhteisö.

Asukkaat maksavat asumisestaan vuokran, johon he saavat asumistuen, sekä omat ruoka- ja muut henkilökohtaiset menonsa. Tukiasuntoihin asukkaat siirtyisivät pääsääntöisesti omista kodeistaan.

Tukiasunnoissa asuvien oletetaan suoriutuvan asumisesta melko itsenäisesti. Esimerkiksi aamu- ja työtoimiin ei tarvittaisi henkilökuntaa. Asuntolaa valvoisi erityinen ohjaaja, joka voisi iltapäiväpainotteisesti käydä katsomassa asukkaita ja ohjata heitä muun muassa ruuanlaitossa.

Ohjauksessa voitaisiin näppärästi käyttää hyväksi naapurissa sijaitsevan palvelukodin henkilöstöä. Tukiasukkaat voisivat halutessaan ostaa myös naapurista ateriapalvelut.

Osasto 3:een voitaisiin sijoittaa myös naapurin kaipaama saunaosasto.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa osasto 3:n tiloihin runsaasti ohjausta ja valvontaa tarvitsevien kehitysvammaisten palvelukoti, jossa on ympärivuorokautinen hoito.

Pitkäaikaiseen asumiseen tulisi tällöin seitsemän paikkaa ja tilapäiseen yksi paikka. Henkilökuntaa palvelukoti vaatisi kahdeksan ohjaajan verran.

Kivinen osasto 3 on valmistunut 1912. Vuonna 1930 se korotettiin kaksikerroksiseksi. Portaikko taloon rakennettiin 1970-luvulla. Huoneistosalaa talolla on 396 neliömetriä. Myös osasto 3 on suojeltavia Tuiranpuiston rakennuksia.

Alustavasti Tuiranpuiston osastojen 3 ja 4 remonttikustannuksiksi on laskettu 7,8 miljoonaa markkaa. Valtionosuutta kohteisiin ei saada.

Vuotuisilta käyttökustannuksiltaan palvelukoti 4:een ja tukiasunnot 3:een on noin kaksi miljoonaa markkaa edullisempi kuin vaihtoehto, jossa 3:een sijoittuisi runsaasti ohjausta ja valvontaa tarvitsevien kehitysvammaisten palvelukoti. Ensimmäisen vaihtoehdon vuotuiset käyttökulut ovat 2,9 miljoonaa markkaa ja jälkimmäisen 4,5 miljoonaa markkaa.

Uuteen käyttöön. Kaupunginsairaalan entinen osasto 4 eli Ruttola halutaan kunnostaa kehitysvammaisten palvelukodiksi. Tyhjillään olleen rakennuksen ikkunat on monin paikoin rikottu.

Jarmo Kontiainen

Kaksi vaihtoehtoa. Osasto 3:n tiloihin voidaan tehdä joko palvelukoti tai lievästi vammaisten tukiasuntola.

Jarmo Kontiainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva