Latukoneella nuorisotyötä

Nuoret ajattelevat, ettei Reisjärvellä koskaan tapahdu mitään

Ilkka Lappalainen

REISJÄRVI Ari Lepistöllä, 15, Reisjärven Lahdenmäeltä ei ole vapaa-ajanvietossa o-ongelmia. Hän harrastaa hiihtoa ja on tyytyväinen uudesta latukoneesta, jolla hiihtoladut saadaan nyt pidettyä auki.

Myöskään Kiljanrannalla asuva Ville Rajala, 16, ei valita. Silloin, kun hän käy kotosalla Jämsänkoskelta, missä hän on metsäkonekoulussa, aika kuluu kotitöissä, kuten halon hakkuussa.

Paljon muuta nuorille ei sitten olekaan tarjolla. Paitsi viikko sitten, jolloin polkaistiin pystyyn bändikatselmus. Yleisömenestys yllätti järjestäjätkin; kuulijoita oli kolmattasataa.

”Kun täällä tapahtuu jotain, ihmiset eivät yleensä lähde liikkeelle. He ajattelevat, että se on Reisjärvellä eikä Reisjärvellä koskaan tapahdu mitään”, toteaa Kyösti Kallio, 20, yksi musiikkitapahtuman puuhamiehistä.

Tämä työkseen työtä etsivä, viestintäkoulutuksen saanut nuori mies kertoo yllättyneensä tapahtuman herättämästä kiinnostuksesta. Hän on kokenut, että tuen saaminen muuhun kuin urheiluun on ollut jotenkin nihkeää. Tosin tätä tapahtumaa kunta avusti peräti tonnilla, mistä Kallio on perin iloinen.

”Nuoria Reisjärvellä on paljon. Mutta jotenkin paikkakunta koetaan tuppukyläksi. Kotiseutuidentiteetti on huono. Ei osata olla ylpeitä omasta paikkakunnasta. Ei tämä mikään maailman napa ole, eikä hieno paikka, mutta on sitä huonompiakin nähty”, Kallio sanailee.

Osa jää ulos

Ari Lepistö ja Ville Rajala toivovat, että nuorille järjestettäisiin nykyistä enemmän jotain. Mitä se jotain on, sitä he eivät osaa tarkkaan määritellä. Ehkä jotain musiikkiin liittyvää. Säpinää ainakin viikonlopuille.

Kyösti Kallio kertoo oman nuoruuteensa menneen odotellessa; ympyrää kävellessä ja kavereita tapaillessa.

Hän ei tykkää siitä, että kunnan panos nuorisotyöhön on lähes yhtä kuin urheilun tukeminen. Tällöin sellaiset, kuten hän, jotka eivät ole intohimoisia urheilijoita, putoavat väliin eikä heille ole mitään.

”Moni nuori on kiinnostunut tietotekniikasta, mutta ei ole varaa järjestää tietotekniikkakursseja. Sen sijaan ostetaan latukone”, Kallio piiskaa.

3 274 asukkaan Reisjärven kunnassa nuorisotyö on osa vapaa-ajantointa, johon kuuluuvat lisäksi kulttuuri-, urheilu- ja raittiustyö. Näitä tehtäviä hoitaa yksi viranhaltija, vapa-ajansihteeri Teijo Haapaniemi. Hän pitää kulttuuria ja liikuntaa monessa mielessä hyvänä nuorisotyönä ja näkee niiden tukevan toisiaan.

Kun on vain vajaat 150 000 markkaa vuodessa nuorisotyöhön eli 46 markkaa asukasta kohti, Haapaniemi sanoo olevan pakko miettiä, mitä sillä järjestetään. Reisjärvi jää roimasti alle läänin keskiarvon mitattaessa nuorisotyöhön käytettävää rahaa asukasta kohti. Keskiarvo läänissä on 84 markkaa; koko maassa yli 100 markkaa.

Haapaniemi pitää nykyistä tapaa järjestää nuorisotyö toimivana ottaen huomioon kunnan talouden. Reisjärvi on niitä kuntia, joista nuori väki karkaa maailmalle, ja joka kärsii jatkuvasta rahapulasta.

Hurjaa jälkeä

Oulun läänin nuorisotoimentarkastaja Tuula Lehmusvuori kertoo laman kohdelleen kovalla kädellä kuntien nuorisotyötä. Virkojen määrä on puolittunut ja nuorisotyöhön suunnattuja rahoja on karsittu roimasti.

”Lama teki hurjaa jälkeä”, hän toteaa.

Muutos nuorisotyössä alkoi jo ennen lamaa valtionosuusjärjestelmän muutoksen myötä. Aikaisemmin kunnat saivat valtionosuutta nuorisosihteerien palkkaamiseen. Nyt kunnat saavat nuorisotyöhön könttäsummana 73 markkaa jokaista alle 28-vuotiasta kohti.

Kunnalla on yhä velvoite hoitaa nuorisotyö. Tosin velvoite on väljä. Ei ole määritelty, kuka vastaa, ja miten työtä pitäisi tehdä.

Vaikka toiminnan tasoa ja laatua ei voida aina mitata rahassa, jostain rahan niukkuus toki kertoo. Lehmusvuori arvioi monessa pikkukunnassa suhtauduttavan nuivasti nuorisotyöhön.

”Sen yhteiskunnallista arvoa ei ymmärretä. Ei nähdä, että se on ennaltaehkäisevää työtä. Monesti se on ensimmäisiä, josta on karsittu.”

Lehmusvuori sanoo kuntien nuorisotyön hakevan uusia muotoja. Enää ei riitä, että vain järjestetään jotain, vaan on pyrittävä nuorten elinolojen järjestämiseen ja vapaan kansalaistoiminnan tukemiseen.

Töitä riittää. Ville Rajalan aika kotona kuluu töitä tehdessä, vaikkapa halkoja hakatessa.

Ilkka Lappalainen

Urheilla voi. Ari Lepistö kehuu urheilijoilla, ainakin hiihtäjillä, olevan hyvät mahdollisuudet harjoitella Reisjärvellä.

Ilkka Lappalainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva