Päänäyttämö Atria-halliin

Oulussa teatterin evakon keskusyksiköksi ajateltu Hartwallin tehdasaluetta Toppilassa

Eeva Kauppinen

OULU Oulun kaupunginteatterin evakkoajan päänäyttämöksi kaavaillaan entistä Atrian hallia Limingantullissa.

Muut esitysten valmistamiseen liittyvät työtilat sijoittuisivat Oyj Hartwall Abp:n tehdasalueelle Toppilaan.

Perjantaina aamupäivällä koko teatterin henkilökunta kiersi busseilla tutkimassa Atrian ja Hartwallin rakennuskompleksit.

Kyseessä oli tilojen esitutkimus taiteellisen ja teknisen henkilöstön kanssa. Kierroksen esitutkimusluonnetta haluttiin teatterin puolelta korostaa, koska vuokrasopimuksia ei ole vielä tehty.

”Olemme matkalla esitutkimaan tiloja, joita halutaan esittää teatterin käyttöön evakkoajaksi”, evästi teatterinjohtaja Anu Saari.

Vuokrasopimukset puoleksitoista vuodeksi

Atrian toiminnot siirtyivät Limingantullista Nurmoon vuodenvaihteessa. Atria-halliin sopisi noin 500 hengen katsomo ja päänäyttämö entiseen 12,5 metriä korkeaan lähettämön logistiikkahalliin.

Tällä hetkellä tilat ovat Gigantin ja Lelutukun varastona.

Niin kauan kuin vuokrasopimuksia ei ole, kaikki tiloja ja niiden käyttötarkoituksen muutosta koskevat lauseet alkavat jos-sanalla.

Eli: Jos Atrian halli päätetään vuokrata, tilan rakenteelliset muutokset suunnittelee arkkitehti Ari Sandman kaupungin teknisestä keskuksesta.

Vuokrasopimuksilla on jo tosi kova kiire, sillä kaupunginteatteri joutuu evakkoon peruskorjauksen ja lisärakentamisen tieltä kevätkauden 2002 jälkeen.

Vuokrasopimukset tehdään puoleksitoista vuodeksi eli lokakuun 2003 loppuun. Vuokrasopimukset tekee Oulun kaupungin tekninen keskus/tilapalvelut.

Atrian tilaan olisi teatterin teknisen päällikön Pekka Laineen mukaan lupa tehdä teatteritekniikan ja paloviranomaisten edellyttämät muutokset. Palotarkastaja on paikalla jo käynyt, terveysviranomaiset menevät maanantaina.

”Koska tilan käyttötarkoitus muuttuu, joudumme hakemaan myös rakennusluvat. Elämme hektisiä aikoja”, Pekka Laine totesi.

Milanon ihme logistiikkahallissa

Ensimmäinen ensi-ilta Atrian hallissa olisi musiikkinäytelmä Milanon ihme jo vuoden kuluttua syksyllä.

Keväällä 2003 tehtäisiin Mikael Niemen August-palkitun romaanin pohjalta kantaesitys Populäärimusiikkia Vittulajänkäl.

”Varaamme option, jos teatterin remontti venyy, että tekisimme syksyllä 2003 vielä yhden esityksen tänne”, kertoo näyttämöpäällikkö Ari Törmä.

Teatterin henkilöstö tarkasteli tiloja niiden toimivuuden kannalta. Joku huhuili ja testasi kaikua kymmenien halliin varastoitujen pesukoneiden keskellä.

”Tämä on hyvä”, tuntui olevan yleinen mielipide.

”Meilläkin on nyt oma Lepakkoluola”, totesi näyttelijä Anneli Juustinen.

Vielä osuvampi rinnastus on esitystilana toimiva Kaapelitehtaan Merikaapelihalli Helsingissä.

Repertoaariteatterin sijasta esitys kerrallaan

Muiden kuin esitysten osalta teatterin evakkoajan toiminta keskittyisi Oyj Hartwall Abp:n tiloihin Toppilaan. Tilat vapautuisivat Hartwallin omia toimintoja tiivistämällä.

Kompleksiin kuuluvat kaksikerroksinen nykyinen laitehuollon rakennus, valkoseinäinen hallitila ja 1856 rakennettu 300 neliön pitsihuvila, joka on toimistotiloina.

Betonirakennukseen sijoittuisivat puvustamo, lavastamo ja henkilökuntaruokala. Pitsihuvila on jo kunnostettu toimistokäyttöön ja samaan tarkoitukseen se tulisi myös teatterin tarpeissa. Harjoitustilat löytyisivät valkeasta hallista.

”Oulun kaupunginteatteri ei tee varsinaista repertoaariteatteria evakkoaikana puoleentoista vuoteen vaan tehdään juttu, esitetään se pois ja tehdään seuraava”, kuvasi Ari Törmä. ”Atriassa käydään ikään kuin keikalla ja harjoitellaan myös.”

Atrian tilat eivät yksin riitä teatterille evakkoajan esitystiloiksi. Luvassa on myös pienteatteria ja eri tiloihin kohdennettuja vierailuproduktioita. Mahdollisina tiloina on väläytelty Pohjankartanoa, Nuku-keskusta, kaupungintaloa ja koulujen juhlasaleja.

Lisärakennus tulee jossakin muodossa

Kaupunginteatteri valmistautuu evakkoon, vaikka teatterin ensimmäiset lisärakennuksen luonnosvaihtoehdot tyrmättiin museovirastossa.

”Talo pitää joka tapauksessa peruskorjata ja korvaavat tilat joka tapauksessa saada tuli lisärakennus tai ei”, huomauttaa teatterin henkilökuntaa rakennustoimikunnassa edustava näyttämöpäällikkö Ari Törmä.

Kaupunginvaltuusto teki päätöksen kaupunginteatterin perusparannuksesta ja lisärakennuksesta 24.1.2000.

”Kyllä uudisrakennuskin tulee jossakin muodossa”, uskoo Törmä.

Museoviraston ja kaupunkikuvatyöryhmän lausuntojen jälkeen uudisrakentamisen jatkosuunnittelun pohjaksi on hyväksytty Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy:n uusi luonnos nimeltään Encore B.

Kaikenkaikkiaan arkkitehtitoimisto on piirtänyt uudisrakennuksesta täyden tusinan eri luonnoksia.

”Encorehan tarkoittaa vielä kerran”, suomentaa teatterinjohtaja Anu Saari.

Teatterin peruskorjauksen ja uudisrakennuksen kustannusarvio on 109,9 miljoonaa markkaa.

Pekka Peura

Uusi päänäyttämö? Oulun kaupunginteatterin evakkoajan päänäyttämöksi on kaavailtu Atrian entistä lähettämön logistiikkahallia Limingantullissa. Halli on 12,5 metriä korkea ja sinne mahtuisi noin 500 hengen katsomo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva