Voittiko Orvokin sininen vai orvokinsininen talo?

Eeva Kauppinen

OULU Tyrnäväläinen esiopettaja Anne Vavuli voitti Hillapaikat - Barentsin lasten- ja nuortenkirjallisuusprojektin kirjoituskilpailun Suomen osuuden. Voittaja sai 15 000 markan stipendin Oulun kaupunginkirjastossa perjantaina.

Suomessa kilpailun teemana oli pohjoisuus ja 40-50-sivuiset kirjoitukset suunnattiin 6-8-vuotiaille.

Palkitsijoiden ja kirjoittajan välille kehkeytyi palkinnonjakotilaisuudessa neuvottelu voittajatekstin nimestä.

Kirjoittajan mielestä oli näyttänyt hauskemmalta muoto Orvokin sininen talo. Raadin mielestä lastenkirjan käsikirjoituksen ollessa kyseessä on parempi noudattaa oikeinkirjoitusta ja kirjoittaa orvokinsininen yhdyssanaksi.

”Päähenkilö ei ole Orvokki vaan toisiinsa rakastunut nuoripari Unelma ja Akseli. Sininen talo sijaitsee ajatuksellisesti 1920-luvun Oulussa ja se on Akselin talo”, tarkensi Anne Vavuli.

Oulun ja Lapin läänin kirjoittajille suunnatun kirjoituskilpailun tavoitteena oli etsiä lisää pohjoisia lastenkirjailijoita.

Vavuli on aikaisemmin kirjoittanut ja kuvittanut akvarellein pienemmille lapsille tarkoitettuja kuvakirjoja.

”Olen tehnyt ne lähinnä omalle pojalleni ja lähettänyt parille kustantajalle, mutta ne ovat tulleet maitokärryillä takaisin.”

Vavuli ei ole vielä päättänyt, tarjoaako hän voittajatekstiään kustantajille.

Oulun ja Lapin läänin kirjallisuuden asiantuntijoista koostuneen raadin mielestä Orvokinsininen talo on elämänmyönteinen, lämmin ja hauska kertomus menneiltä ajoilta. Mukaan mahtuu romantiikkaa, huumoria ja jännitystä.

”Pikkutyttönä näin myönteisen unen sinisestä talosta”, kirjoittaja paljastaa tekstinsä lähtökohtia.

Kilpailussa palkittiin kunniamaininnalla oululaisen Maija Kotilaisen Sininen kivi, pulkkilalaisen Sisko Suvilehto-Pyykölän Vaari, kissa ja koira sekä kuoskulaisen Annikki Marjalan Aitakoirat.

Maaliskuussa avattuun kilpailuun lähetettiin yhteensä 31 tekstiä, joista 12 Lapista ja 19 Oulun läänistä. Ruotsissa kilpailu suunnattiin koko maahan, ja siellä tekstejä saatiin kaikkiaan 41. Vastaava kilpailu käytiin myös Venäjällä.

Suomessa raatiin kuuluivat Lapista kirjailija Anna-Liisa Haakana, kirjastonhoitajat Salla Erho ja Helena Kokko ja kirjoittajaohjaaja Kaisa Toiviainen, Oulun läänistä kirjailija Sinikka Laine, FT Veli-Pekka Lehtola, kirjoittajaohjaajat Outi-Maria Takkinen ja Tuutikki Tolonen sekä kirjallisuuden läänintaiteilija Marja-Riitta Vainikkala-Kejonen.

Pekka Peura

Anne Vavuli. Tyrnäväläisen esiopettajan teksti Orvokinsininen talo voitti Barentsin lasten- ja nuortenkirjallisuusprojektin kirjoituskilpailun Suomen osuuden.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva