Piehinkijokisuulle teräspuisto

Timo Myllykoski

RAAHE Piehinkijokisuun ympäristöä kunnostetaan rakentamalla alueelle virkistyskäyttöä varten nuotiopaikkoja, penkkejä, taukokatos, pitkosteräkset, maastoaskelmia sekä pieni laituri. Teräspuistoksikin kutsutun alueen rakenteet ovat Rautaruukki Steelin säänkestävää terästä.

Maisemarakentamisen kustannusarvio on noin 400 000 markkaa. Työt valmistuvat lopullisesti ensi keväänä. Kun mukaan lasketaan aiemmin toteutetut padon ja kalatien kunnostus sekä padon automatisointi, käytetään Piehinkijokisuun kehittämiseen rahaa kaikkiaan noin kaksi miljoonaa markkaa.

”Meillä on ollut kymmenen vuoden projekti parantaa olosuhteita Piehinkijoessa. Tämä on yksi vaihe tässä työssä”, sanoo Björn Haapala Piehingin kalastuskunnasta.

Rakennelmat merkityille paikoille

Ympäristön kohentamiseksi ja käytön helpottamiseksi Piehinkijokisuulla tehdään vain olennaiset rakennustyöt. Maastoa pengerretään eroosion estämiseksi ja kasvillisuutta karsitaan näkymien avaamiseksi. Lisäksi alueelle istutetaan uusia puita, pääosin mäntyjä.

Suunnittelija Outi Palosaaren laatimassa maisemarakennussuunnitelmassa tuodaan uusia elementtejä rakennettuun ympäristöön. Alue on suunniteltu niin, että luonto saa valloittaa rakennetut alueet.

Askelmat ja sorapinnat saavat heinittyä ja niissä tulee aikojen kuluessa kasvamaan karun paikan niittykasveja. Vain käytetyt alueet pysyvät avoimina sora- tai murskepintoina.

Alueella olevaa kasvillisuutta hoidetaan luonnon monimuotoisuutta säilyttäen. Suunnitellut rakenteet, kuten nuotiopaikat, pitkosteräkset, ojan ylittävä silta ja laituri on sijoitettu hyviksi koetuille paikoille.

Teräs sopii ympäristö-rakentamiseen

Outi Palosaari kertoo oivaltaneensa varsin pian suunnittelutyötä aloittaessaan, että pääasiallisena rakennusmateriaalina tulee olemaan teräs. Piehinkijokisuulle luodaan hänen mukaansa modernia ympäristöä kokeiluluontoisen suunnittelun ja toteutuksen myötä.

”Kylmä ja kova teräs onkin herkkä materiaali kun siitä rakennetaan jotakin tällaista”, hän toteaa esitellessään alueelle tulevia rakenteita.

Tuotantopäällikkö Reino Enbuske Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta uskoo, että Piehinkijokisuusta tulee ainutlaatuinen ja kiinnostava tutustumiskohde.

”Suomessa ei ole vielä juurikaan käytetty terästä keinona ympäristörakentamisessa, mutta tämän jälkeen tulemme sitä kyllä markkinoimaan”, hän toteaa.

Myös Rautaruukki aikoo ottaa Piehinkijokisuusta kaiken hyödyn irti. Teknisen johtajan Reijo Ojalan mukaan valmistuttuaan padonseutua tullaan käyttämään muun muassa markkinoinnissa.

Piehinkijokisuun ympäristön kunnostus toteutetaan ympäristökeskuksen, Raahen kaupungin, Piehingin kalastuskunnan ja Rautaruukki Steelin yhteistyönä.

Timo Myllykoski

Onkipaikka. Maisemarakentamisella helpotetaan kulkua ja suojataan luontoa. Joen etelärannalle tuleva kivikorimuuri estää eroosiota ja toimii tasona onkijoille.

Timo Myllykoski

Suunnittelija paikalla. Outi Palosaari on todennut kylmän ja kovan teräksen olevankin herkkä materiaali. Myös maaston pengerrykset toteutetaan teräslevyjen avulla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva