Kaikkea muuta mutta ei politiikkaa

50 vuotias

Kari Salmenhaara Tyrnävällä.

Kari Salmenhaara on paljasjalkainen tyrnäväläinen. Hän työskentelee varatoimitusjohtajana Tyrnävän Osuuspankissa, jota voisi sanoa Salmenhaarojen perheyritykseksi.

Karin isoisä, nahkatehtailija Aaretti Salmenhaara oli nimittäin mukana perustamassa Tyrnävän osuuskassaa, jonka hoitajanakin hän toimi. Karin isä Voitto toimi puolestaan yli 30 vuotta Osuuspankin johtajana. Kari itse on ollut pankin palveluksessa marraskuusta 1972 lähtien.

”Aika tutuksi tämä yritys on meidän suvulle tullut”, 70-luvulla upseerin uraakin harkinnut Salmenhaara naurahtaa.

Salmenhaara pääsi nuorena miehenä pankkiin töihin väliaikaisesti sillä ehdolla, että hän lähtee myöhemmin opiskelemaan. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, vaan hän opiskeli työn ohessa kauppateknikoksi. Sen lisäksi hän on käynyt Osuuspankin järjestämissä koulutuksissa.

Salmenhaaran mukaan pankkimaailma muuttuu koko ajan sellaista vauhtia, että jatkuva kouluttautuminen on välttämätöntä.

Aiemmin kaikki toiminnot tehtiin manuaalisesti korkojen laskemisesta lähtien. Nyt käytössä ovat tietokoneyhteydet, suoraveloitukset ja pankkikortit. Niiden ansiosta Tyrnävän Osuuspankillakin on asiakkaita ympäri Suomea, kun heidän ei tarvitse olla enää sidoksissa konttoriin. Salmenhaaran mukaan digi-tv ja sähköiset henkilötunnistekortit avaavat vielä lisää uusia mahdollisuuksia ja visiot ovat valtavat.

Nykyinen kehitys ei pankkimiestä huolestuta, vaan hän uskoo, että konttorit pitävät pintansa etäpalveluiden painostuksesta huolimatta.

”Paikalliset konttorit ovat Osuuspankkijärjestelmän vahvuus, vain työ muuttuu erilaiseksi. Sijoitustoiminta on tulevaisuuden sana ja sinne puolelle pankkien tulee satsata”, hän toteaa.

Kari Salmenhaara meni 28 vuotta sitten naimisiin presidentti Kekkosen luvalla, koska Eija-vaimo oli tuolloin vasta 17-vuotias.

Perheessä on kolme lasta, Anu, Ville ja Elina, jotka ovat kaikki Salmenhaaran sanojen mukaan jo lentäneet maailmalle. Kolmikosta vanhimmalla, Anulla on kaksi poikaa, joiden kanssa touhuamiseen isoisä yrittää nyt panostaa.

Salmenhaaran mukaan yhdessä vietetty aika on hänen ja Eijan avioliitossa on erittäin tärkeää. Hän neuvoo muitakin pariskuntia antamaan reilusti aikaa toisilleen.

”Vaikka lapset ovat pieniä, ne voi laittaa hoitoon ja lähteä kahdestaan jonnekin. Me olemme tehneet niin aina, ja se on varmasti luonut pohjaa liitolle. Kun on ollut jo nuorempana paljon kahdestaan, vanhempanakin on sitten yhteistä tekemistä”, Salmenhaara filosofoi.

Nimi Salmenhaara on tullut viime vuosina tutuksi pesäpallokentiltä. Karin 22-vuotias tytär Elina on pelannut neljä vuotta Superpesiksessä, ensin kolme kautta Oulun Lipossa ja viime kesän Tyrnävän Tempauksessa.

Elinan pelaaminen Tempauksessa oli isän toivomus, onhan hän kyseisen seuran puheenjohtaja.

”Se ei ollut määräys. Sanoin hänelle, että saat tehdä itse ratkaisusi, mutta minun mielipiteeni tiedät”, Salmenhaara muistelee.

Salmenhaara päätyi mukaan Tempauksen toimintaan vuonna 1983. Tuolloin häntä pyydettiin seuran talousjaoston puheenjohtajaksi. Hän kuitenkin ensin kieltäytyi pestistä, koska tiesi -pankkimies kun on - seuran heikon rahatilanteen.

Loppujen lopuksi Salmenhaara kuitenkin vastasi pyyntöön myöntävästi ja kokosi ympärilleen vahvan talousjaoston, joka alkoi laittamaan seuran taloutta kuntoon.

Vuodesta 1991 Salmenhaara on toiminut Tempauksen puheenjohtajana.

Tempaus tunnetaan nykyään vahvana pesäpalloseurana. Tyrnävän naiset pelasivat viime kesänä ensimmäisen Superpesiskauden ja ylsivät pudotuspeleihin saakka. Miesjoukkue karsi Ykkössarjaan pääsystä ja B-tytöt nousivat Superiin.

Maila ja räpylä ovat tuttuja kapistuksia koko Salmenhaaran perheelle. Kari on itse pelannut aikoinaan Tempauksen kakkosjoukkueessa, kaikki lapset ovat jossain vaiheessa pelanneet pesäpalloa, samoin vaimo Eija, joka oli mukana Tyrnävän naisjoukkueessa sen ensimmäisinä vuosina.

Salmenhaara harrastaa luonnollisista syistä penkkiurheilua. Varsinainen lempiharrastus on kuitenkin metsästys, joka on vienyt miestä metsään jo 35 vuoden ajan.

Salmenhaara käy sekä hirvi- että pienriistajahdissa Tyrnävän Ylipäässä, missä sijaitsee metsästyseuran maja. Muutama vuosi sitten hänet ylennettiin jahtiporukan kokiksi.

Salmenhaara viettää vapaa-aikaa vaimonsa kanssa myös Taivalkoskella olevalla mökillä. Siellä toiseksi eräharrastukseksi on tullut kalastus.

Sydäntä lähellä on myös Lion Club -toiminta. Salmenhaara on vaikuttanut Tyrnävän Leijonissa yli 20 vuotta.

”Sitä kautta on voinut auttaa avun tarpeessa olevia. Viime vuosina rahankeruu on tosin jäänyt vähällä, koska olemme varmaan Suomen ainoa klubi, jonka verottaja on laittanut verolle.”

Tyrnävän Lions Clubin verotus on Salmenhaaran mukaan kummallista, koska toiminta ei poikkea millään tavalla muista vastaavista Clubeista. Verotusasiaa onkin puitu aina KHO:ssa ja Lions-liitossa asti, mutta tilanteeseen ei ole saatu muutosta.

”Se on kyllä vienyt meidän toiminnan aika minimaaliseksi, ja useat jäsenet ovat jättäytyneet pois motivaation puutteen takia”, Salmenhaara toteaa.

Salmenhaaran sotilasarvo on yliluutnantti ja hän on ollut aktiivisesti mukana Lakeuden reserviupseerikerhossa 70-luvulta asti. Tällä hetkellä hän on kerhon rahastonhoitaja.

”Olen sillä tavalla maanpuolustushenkinen, että haluan olla tällaisessa toiminnassa mukana. Nyt kun Hiukkavaarasta vietiin varuskunta pois, reserviläisten paikallistoiminta on saanut entistä enemmän vastuuta tämän alueen puolustuksen osalta”, Salmenhaara sanoo.

Vaikka Salmenhaara on Tyrnävällä monessa mukana, hän ei ole lähtenyt kunnallispolitiikkaan pankissa työskentelyn takia.

”Se on ollut meillä ihan tietoinen valinta, isäkään ei ollut aikoinaan kunnan luottamustoimissa mukana. Politiikka on jätetty muille.”

Kari Salmenhaaran syntymäpäiviä juhlitaan lauantaina Tyrnävän kotiseututalolla kello 11-17. Varsinainen merkkipäivä on 22.10.

Tapio Maikkola

Myyntimies. Kari Salmenhaaran mukaan pankissa työskentely on nykyään myyntityötä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva