Sannin satu paras

Anne Hentilä

TAIVALKOSKI Tähän mennessä jo yli 35 000 satua on kertynyt Päätalo-instituutin arkistoihin nyt yhdeksättä kertaa järjestetyn sadunkirjoituskilpailun tuloksena.

Tänä vuonna kilpailuun lähetettiin yli 3 000 satua. Pääpalkinnon Napero-Finlandian voitti kahdeksanvuotias Sanni Kurkisuo Lohjalta Lintu, joka halusi laulaa -sadullaan.

Satujen aiheet ovat vaihdelleet perinteisestä sadusta hyvinkin moderneihin, videopelimäisiin räiskintäjuttuihin. Merkille pantavaa on ollut myös se, että lapset kirjoittavat siitä, minkä he ympärillään näkevät ja kokevat. Oleellista on kuitenkin, että sadusta löytyy sadun elementtejä.

Aikataulumuutos ensi vuonna

Ensi vuodelle Napero-viikon aikataulu muuttuu. ”Koska monilla kouluilla tulee kiire kirjoittaa satuja, jatkossa määräaika saduille on Sadunpäivä eli 18.10. Naperopalkinto jaetaan sitten ensi vuonna 11. marraskuuta”, kertoi kilpailun päätuomari Niilo Keränen.

Esiraatina satujen luennassa ovat olleet Oulun yliopiston kirjallisuuden opiskelijat professori Liisi Huhtalan johdolla. Esiraati piti satujen tasoa korkeana, vaikkakin vaihtelevana ja joissakin saduissa näkyi kiire. Esiraati arvosti uusia ja omaperäisiä tekstejä, joskin myös perinteisen sadun kaltaisia kirjoituksia on yltänyt palkinnoille.

Tämän vuoden satujen teemoja olivat kuolema, ystävyys ja suhde vanhempiin. Luonnonsuojelu ja tietotekniikka olivat myös esillä. Omaperäiset sadut nousivat helposti esille. Varsinkin yllättävät loput puhuttivat raatia.

Sanni Kurkisuon voittajasatu Lintu joka halusi laulaa syntyi kahden kuukauden työn tuloksena.

”Tässä hauskassa sadussa juoni pysyy kasassa loppuun asti. Kirjoittajan kielenkäyttö on kypsää ja sanavalinnat persoonallisia.” Esiraatia kiehtoi puhdas sadunomaisuus ja tarinaan liittyvä opetus. ”Kirjoittaja on myös ottanut lukijan huomioon selventävillä kommenteillaan. Sadun kuvitus tuki tarinaa, kuvat olivat yhtä oivaltavia kuin tarinakin. Sadun lopussa oli havaittavissa pientä väsymistä, mutta 8-vuotiaan kirjoittamaksi satu on ehjä ja iloinen kokonaisuus.”

Sanni kertoo olevansa todellinen satujen ystävä: ”Luen tosi paljon satuja. Pidän itse sellaisista, joissa on juonta ja onnellinen loppu.”

Napero-Finlandialle myönnettiin parisen viikkoa sitten Opetusministeriön Lastenpäivän palkinto yhdessä tamperelaisen Sorin Sirkuksen kanssa.

anne hentilä

Voittajan hymy. Sanni Kurkisuo ihaili Napero-Finlandiaansa kilpailun päätuomarin Niilo Keräsen ylös nostamana.

anne hentilä

Rajan takaa. Väriä Napero-juhlaan toivat Tsupan kansantanssijat Karjalan tasavallasta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva