Lähes 15 tonnia tervettä kiveä

Liisa Laine

II ”Ja kaikki vielä hengissä!” huokaisee kahvinhakumatkalta palaava taiteilija Sanna Koivisto.

Vilpittömän helpotuksen syynä on jo turvallisen näköisesti maankamaran tuntumassa killuva 15 tonnin järkälemäinen kivi.

Tätä mahtavaa luonnontuotetta on muutaman tunnin ajan hivutettu parin kilometrin päästä Sorosesta Koiviston tämänhetkiselle verstaalle Tielaitoksen varikolle. Siellä syntyy Iin uittopatsas, jonka jalustaksi kivi tulee.

Tuo pari kilometriä on itse asiassa homman helpoin osa. Nostaminen ja laskeminen ja varsinkin kiven kääntäminen oikeaan asentoon ne aikaa vievät. Yli kaksi metriä pitkä, saman verran korkea ja reilun metrin leveä möhkäle ei ole ketterimpiä käsiteltäviä.

”Mutta mukava homma”, vakuuttavat Risto Heikkinen ja Mika Pylväs, Oulun aikuiskoulutuskeskuksen oppilaat, jotka opettajansa Tapio Haapaniemen johdolla urakasta huolehtivat. ”Ei aivan jokapäiväisimpiä komentoja!”

Kiven kääntäminen maansiirtoauton lavalla on vaihe, joka eniten huolestuttaa Haapaniemeä. ”Kettingit kyllä kestävät, mutta kun kyse ei ole säännöllisen muotoisesta kappaleesta, on vaarana että se jostain pääsee muljahtamaan.”

Kivi saadaan kuitenkin turvallisesti maihin. Ja taitelija Koivisto on enemmän kuin onnellinen.

Jo viime keväänä, heti kiven ensi kohtaamisen jälkeen hän tiesi, että tässä se on. Kuin ihmeen kaupalla kivessä oli juuri se sama muoto ja rytmi kuin Koiviston jo 15 vuotta sitten hahmottelemassa uittopatsaassa. Eikä kivi pettänyt: jopa maan sisälle pimentoon jäänyt puoli paljastui täydelliseksi.

Sittemmin kiviä tuli kyllä kierrettyä muutama lisääkin, mutta tämän ylittänyttä ei löytynyt. Ja vaikka kivestä pitää maanomistajalle pulittaa vajaa 70 penniä kilolta, on se siltikin vielä edullinen.

Uittopatsasta on puuhattu Iihin jo 15 vuotta. Homma näytti välillä jo ajautuvan kokonaan puihin, mutta vuosi sitten se rytkähti taas liikkeelle. Nyt rahat on saatu kutakuinkin kerättyä ja kuntakin sitoutunut mukaan, joten vihdoin päästään sanoista tekoihin.

Parin vuoden kuluttua pitäisi kunnantalon ja Nätteporin välisellä jokitöyräällä seistä uittomiehiä esittävä patsas, jonka alustana on harvinaisen komea kivi.

Jos kuvissa on vain kivi ja nainen

Risto Rasila

Täsmälleen oikea. Iiläinen taiteilija Sanna Koivisto kohtasi kiven viime keväänä lenkkipolulla, pomppasi sen päälle ja huomasi, että tässä se on: juuri oikea kivi uittopatsaan alustaksi. Torstaina kivi rahdattiin Koiviston verstaalle.

Jos kuvissa on kivi ja kaksi miestö

Risto Rasila

Harvinainen keikka. Aivan jokapäiväistä hommaa ei 15 tonnin kivenjärkäleen kuljetus ole. Oulun aikuiskoulutuskeskus suoritti sen oppilastöinä Tapio Haapaniemen johdolla. Risto Heikkinen on nosturiopissa.

TAI:

Hankala käänneltävä. Yli 2 metriä pitkän, saman verran korkean ja reilun metrin leveän möhkäleen kääntely autonlavalla ei ole aivan helppo juttu. Oulun aikuiskoulutuskeskuksen opettajalta Tapio Haapaniemeltä ja nosturioppilas Risto Heikkiseltä se sujui kuitenkin näppärästi.

Jos kuvissa on kivi ja kolme miestä

Risto Rasila

Harvinainen keikka. Aivan jokapäiväistä hommaa ei 15 tonnin kivenjärkäleen kuljetus ole. Oulun aikuiskoulutuskeskus suoritti sen oppilastöinä Tapio Haapaniemen johdolla. Risto Heikkinen opiskelee nosturin ja ja Mika Pylväs maansiirtokoneen kuljettajaksi.

Patsaan kuva:

Risto Rasila

Patsaan alustaksi. Sanna Koivisto teki uittopatsaan mallit jo 15 vuotta sitten. Lopputulos voi vielä matkan varrella hieman muuttua. Sorosesta löytynyt kivi vastaa harvinaisen hyvin mallin mittasuhteita.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva