Caritas-kylälle peruskivi kaksi vuotta myöhässä

Pekka Mikkola

OULU Taka-Lyötylle nousevan Caritas-kylän ensimmäiseen vaiheen eli suuren palvelutalon peruskivi muurattiin torstaina. Peruskivi sijoittuu palvelutaloon tulevan kappelin lattiaan.

Rakennustöitä tehdään nyt kiireellä, sillä neljä vuotta sitten liikkeelle pantu hanke on pahasti myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

”Kylän on nyt tarkoitus valmistua niin pian kuin mahdollista”, kertoi talon rakennuttajan Caritas-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Harry Sandelin muuraustilaisuudessa.

Ensimmäisissä kaavailuissa laskettiin, että peruskiven muuraus olisi tapahtunut vuoden 1999 syksyllä ja talo olisi ollut valmis tämän vuoden elokuussa. Nyt palvelutalon arvioidaan valmistuvan vuoden 2003 helmikuun loppuun mennessä.

Rakentamisen liikkeellelähtöä hidastivat kaksi valitusta, jotka koskivat kaavaa ja kaupungin maan myyntiä Caritakselle. Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset, mutta jälkimmäistä käsitellään vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Valituksen vuoksi Caritas on vuokrannut kaupungilta tonttimaan. Päätöstä KHO:sta odotellaan ensi vuodenvaihteen paikkeilla.

Noin 100 miljoonaa markkaa maksavaan Caritas-palvelutaloon on tulossa asumaan yhteensä 170 vanhusta ja vammaista. Kun Caritas-kylä on kokonaan valmis, alueella on määrä asua 700-800 ihmistä.

Sandelin korosti torstaina, että alueelle ei tule vain vanhuksia vaan myös lapsiperheitä. Kiinnostus kylässä asumista kohtaan on hänen mukaansa ollut suurta. Yhteydenottoja ja kyselyjä on jo tullut kolmisensataa.

Koko Caritas-kylä on valmis näillä näkymin vuonna 2005.

pekka peura

Kappelin pohjaan. Ensimmäisen betonimöykyn Caritas-palvelukodin peruskiveen pudotti piispa Samuel Salmi. Betoniin kätkettävää teräslieriötä piteli putkiasentaja Erkki Vesterinen.

Säilöön. Caritas-Säätiön projektipäällikkö Heikki Keränen oli valinnut peruskiveen jäävään teräslieriöön pudotettavaksi Kalevan, Rauhan Tervehdyksen, Caritas-kylän esitteen sekä viime hetkiään eläviä markka- ja pennikolikoita.

Taka-Lyötylle. Caritas-palvelukeskus (oik.) kohoaa entisen Postipankin talon viereen, vastapäätä Madetojansalia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva