Uusi henkilöliikenteen terminaali Raaheen

Timo Myllykoski

RAAHE Taksinkuljettajat ovat halukkaita rakennuttamaan Raaheen uuden 300-neliöisen linja-autoaseman. Henkilöliikenneterminaaliksi kutsuttu rakennus tulisi nykyisen, 1960-luvun lopulla väliaikaiseksi rakennetun linja-autoaseman paikalle.

Raahen Taksiasema Oy:n toiminnanjohtaja Jari Hiitola ja taksiyrittäjä Markku Ylikulju kertovat linja-autoaseman korttelin suunnittelun sujuneen hyvässä yhteishengessä oululaisen arkkitehdin ja Raahen kaupungin edustajien kanssa.

”Suunnitelmat ovat muuttuneet lähes päivittäin paremmiksi. Tavoitteena on päästä rakentamaan yhtä aikaa samaan kortteliin tulevan marketin kanssa”, sanoo Ylikulju.

Rakennuksen kustannusarvio nousee yli kahteen miljoonaan markkaan. 20 osakkaan muodostama Raahen Taksiasema Oy on suunnitellut rakennuskohteen rahoitusta jo niin pitkälle, että Ylikulju uskaltaa sanoa asian olevan siltä osin hyvällä mallilla.

”Meidän porukasta tämän homman onnistuminen ei ole kiinni. Jos se tökkää, niin johonkin muuhun kuin meihin”, hän toteaa.

Liikenneongelmat ratkaistavissa

Nykyisellään taksiasema on linja-autoasemalla kaupungin vuokralaisena. Parinkymmenen kuljettajan käytössä on vaatimattomat 35 neliön tilat. Uudesta rakennuksesta taksinkuljettajat ottaisivat omaan käyttöönsä 80 neliömetriä.

”Silloin saisimme taksiasemalle myös toimistotilaa sekä paremmat sosiaalitilat”, Jari Hiitola sanoo.

Taksiaseman lisäksi henkilöliikenneterminaaliin sijoittuisi linja-autoasema, matkahuolto, yleisö-wc sekä mahdollisesti muutama yritys.

”Tilojen kyselijöitä on jo ilmaantunut. Paikka on niin keskeinen, että se kiinnostaa”, toiminnanjohtaja toteaa.

Autoilijat ovat kritisoineet suunnitelmia poistaa toinen linja-autoaseman pihan liittymistä. He uskovat, että hyvällä suunnittelulla asia on kuitenkin ratkaistavissa. Se edellyttää muutoksia muun muassa aamuisin Fellmanin puistokadun tukkivalla Prisman lastauslaiturilla.

”Nyt on selvinnyt, että uusi linja-autoasema on mahdollista rakentaa pari metriä kauemmas kadun reunasta. Silloin taksit saadaan kahteen riviin kadun varrelle eivätkä ne ole enää kuormittamassa liittymää”, Markku Ylikulju sanoo.

Timo Myllykoski

Uutta ilmettä luvassa. Raahelaiset taksiautoilijat puuhaavat kaupunkiin uutta linja-autoasemaa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan on uusi henkilöliikenneterminaali valmiina jo vuoden kuluttua.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva