Elintarviketuotantoa kehitetään neljässä seutukunnassa

Liisa Lehto-Peippo

HAAPAJÄRVI Neljän seutukunnan, Nivala-Haapajärven, Siikalatvan, Ylivieskan ja Raahen seutukunnissa on alkanut tämän syksyn aikana pienimuotoisen elintarviketuotannon kehittämishanke. Mukana on kaikkiaan 23 kuntaa tai kaupunkia.

Elintarvikejalostusta kehittämällä ja monipuolistamalla halutaan vahvistaa maaseudun elinvoimaisuutta. Hankkeeseen on kutsuttu runsaat 200 yritystä seutukuntien alueelta.

Projektityöntekijä Hilla Huhturi toteaa, että alueella olevista luonnontuotteista ja viljellyistä raaka-aineista pyritään jalostamaan korkeatasoisia ja kilpailukykyisiä elintarvikkeita ja markkinoimaan niitä lähiruokina ja erityistuotteina muun muassa yhteisten tuotemerkkien alla.

Kansalaiset ovat Huhturin mukaan yhä kiinnostuneempia ruoka-aineiden alkuperä ja alkuperämaa.

Uusien tuotteiden tarvetta kasvattavat suurkeittiöt, joihin ruokatuotanto nykyisin keskittyy. Keittiöissä koetaan pulaa muun muassa pestyistä ja käsittelyistä vihanneksista ja juureksista sekä niistä jalostetuista tuotteista.

”Nykypäivän keittiöt eivät enää juurikaan halua multaisia raaka-aineita. Valmiiden ja puolivalmiiden ruoan osasten käyttö tulee entisestäänkin lisääntymään massaruoanvalmistuksessa.”

Samalla haetaan erikoistuotteita muun muassa gourmet-ravintoloiden tarpeisiin. Nyt kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Oulun maaseutukeskus on selvittänyt, että se johtuu muun muassa yhteisten markkinointi-, kuljetus- ja varastointijärjestelmien puutteesta. Yksi mahdollinen tavoite hankkeella voisi Huhturin mielestä olla yhteisen lähiruokatukun perustaminen.

Kolmivuotisen hankkeen kokonaiskustannukset ovat runsaat kolme miljoonaa markkaa. Rahoitukseen osallistuvat EU ja valtio, kunnat ja seutukunnat sekä yrittäjät. Hankkeeseen on palkattu kaksi projektityöntekijää.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva