Ruotsalainen palaa aitioon

Jääkiekko

SM-liiga

Jouko Vuorjoki

OULU Kaksinkertainen Stanley cupin voittaja ja Kärppien kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija Reijo Ruotsalainen palaa kasvattajaseuransa organisaatioon ja on nyt liigajoukkueen toinen valmentaja.

Ruotsalainen, 41, oli jo mukana maanantain aamujäällä ja on luonnollisesti vaihtoaitiossa, kun Kärpät kohtaa tiistaina kotiareenallaan HPK:n. Hän vastuualueensa rajoittuu puolustajien peluuttamiseen ja valmentamiseen sekä erikoistilanteiden .

”Saan hienon mahdollisuuden palata kasvattajaseuraani, jonka organisaatio on monella eri alueella kehittynyt todella paljon verrattuna niin aikoihin, kun itse pelasin joukkueessa”, Ruotsalainen kommentoi.

Asiat etenivät loppujen lopuksi pikavauhtia. Ruotsalaisen palkkaamiseen johtanut palaveri pidettiin sunnuntai-iltana.

Toisena valmentajana aina viikonvaihteeseen saakka toiminut Mika Pieniniemi siirtyy Kärpissä toisiin, toistaiseksi vielä määrittelemättömiin tehtäviin. Toimitusjohtaja Juha Junno olisi halunnut Pieniniemen jatkavan kolmen hengen valmennustiimissä, mutta tämä teki mieluummin omat johtopäätöksensä ja jättäytyi ”syvässä yhteisymmärryksessä” ja ”erittäin hyvässä palaverissa” sivuun, kuten palloilulajien tiedotustilaisuuksissa on usein tapana kertoa.

”Olisin saanut jatkaa tiimissä, mutta totesin itselleni, että olisinko saanut työstäni riittävästi tyydytystä, vaikka kolmellekin miehelle olisi riittänyt töitä”, kertoo Pieniniemi unettoman yön jälkeen.

”Päällimmäiset fiilikset ovat väsymys ja harmistuneisuus, mutta en minä järkyttynyt ole. Nopeat ratkaisut kuuluvat tähän bisnekseen, mutta ei elämä tähän lopu. Aurinko nousee joka aamu.”

Pelaamiseen lisää terävyyttä

Ruotsalaisen palkkauksella Kärpät hakee liigajoukkueen pelaamiseen lisää terävyyttä, ja että pelillinen solmu aukeaisi. Joukkueen vastuuvalmentajana jatkaa entiseen tapaan Kari Heikkilä, ja maalivahtivalmentajana Ari Hilli.

”Tämähän on säätöasia. Uskon, että Reksalla on joukkueelle paljon annettavaa ja sitä kautta korjattavaa. Hänhän on molempiin suuntiin tapahtuvan erikoistilannepelaamisen spesialisti”, Junno huomauttaa.

Ruotsalainen itse aikoo tuoda joukkueen pelaamiseen lisää työnteon meininkiä, sadan prosentin asennetta jokaiseen vaihtoon.

”Vaadin itseltäni aikoinaan pelaajana paljon. Vaadin nytkin paljon, ja etenkin puolustajilta.”

Ruotsalaisella oli virityksiä myös Pohjois-Amerikkaan - ”aina korkeimpaan liigaan asti” - kuten hän itse asian ilmaisee.

”Yhdysvaltojen tilanne uhkakuvineen oli jonkin verran vaikuttamassa ratkaisuun, että meidän perheemme jää täksi talveksi Ouluun”, Ruotsalainen vahvistaa.

Pienistä ongelmista tuli merkittäviä

Ruotsalainen on nähnyt Kärppien kuudesta kotiottelusta neljä.

”Kärppien pelinongelmat ovat mielestäni pieniä asioita, mutta kun pelataan voitosta, niistä tulee isoja.”

Hänen roolinsa vaihtoaitiossa on näkyvä.

”Kuten pelaajanakin, myös valmentajana pyrin olemaan aktiivinen ja tyyliltäni ohjaava.”

Kun Ruotsalainen oli voittamassa Stanley cupin mestaruuksia Edmontonissa, hän kuului joukkueen ykkösylivoiman kantaviin voimiin, ensin Paul Coffeyn kanssa 1987, mutta 1990 mestaruudessa kärppälegenda oli päävastuullinen kiekonliikuttaja.

Kahdentoista pelatun ottelun jälkeen Kärpät on sarjataulukossa kolmanneksi viimeisenä, mutta toisaalta pudotuspeliviiva ei ole karannut kuin kolmen pisteen päähän, ja sarjakierroksia on jäljellä vielä 44.

Kärpät kohtaa SM-liigan ottelussa HPK:n Oulun jäähallissa tänään kello 18.30.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva