Jouko Lahti ykköskärppä

Markku Peura

OULU Kolme kaverusta, Jorma Nykänen, Eero Tauriainen ja Jouko Lahti, päättivät 31.3.1946 klo 21.30 Koulukadun ja Asemakadun kulmassa perustaa palloiluseuran...

Oulun Kärpät-46 perustettiin 15.5. 1946.

Uudelle seuralle painatettiin saman tien nelisivuinen jäsenkortti, jonka kolmannelle sivulle merkittiin jäsenen nimi ja syntymäaika sekä seuraan liittymispäivämäärä. Kortin historiallisesti tärkein merkintä tehtiin kuitenkin sen kanteen - jäsenen järjestysnumero.

Nyt jo edesmenneestä Jouko Lahdesta tuli Kärppien jäsen numero 1. Tauriainen sai numeron 2 ja Nykänen kolmosen. Vahvasti seuran perustamisessa mukana ollut ja sittemmin pitkän päivätyön puheenjohtajana tehnyt Ilmari Mattila on Kärppien neljäs jäsen ja Erkki Koretin jäsenkortin kannessa on numero 5.

Lahden jäsenkortin ykkönen ei ole sattuma. Hän sai ykkösen ikäänkuin itseoikeutetusti, kun toimi nuoren seuran yhdysmiehenä muun muassa Suomen Palloliittoon päin. Jääkiekkoliittoahan ei vielä tuolloin ollut olemassakaan.

Kun niin Tauriainen kuin Nykänenkin olivat jo työelämässä mukana, heillä ei ollut juurikaan mahdollisuutta hoidella seuran asioita virka-aikana. Opiskeleva Lahti teki sen sijaan lyhempää päivää ja pystyi näin iltapäivisin omistamaan aikaansa seuran juokseviin asioihin.

Lahti oli ”ykkönen” jo siitäkin syystä, että hänen kotonaan oli puhelin. Löytyypä jäsenkortin kakkossivulta, lyijykynällä kirjoitettuna, kolme varmasti tärkeää puhelinnumeroakin.

Tänä päivänä ei Kärpissäkään enää kirjoiteta erillisiä jäsenkortteja. Uudet jäsenet vain kirjataan seuran tietokonerekisteriin ja jäsenmaksun maksukuitti käy tositteena jäsenyydestä.

Kun jäsenten juoksevasta numeroinnista on luovuttu Kärpissäkin jo ajat sitten, kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa, mikä esimerkiksi viimeisimmäksi seuraan liittyneen jäsenen järjestysnumero on.

Pieniä numeroita. Jorma Nykäsen (vas.), Erkki Koretin, Jouko Lahden ja Eero Tauriainen jäsennumeroiden summa on vain 11.

Jouko Lahden arkisto

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva