Vinkille etsittävä tilat nopeasti

Kontinkankaan tilatkin tutkitaan, mutta keskustaa pidetään parhaana

Vuokko Pentzin

OULU Kaupunginhallitus ei maanantaina ottanut kantaa huumeruiskujen vaihtopiste Vinkin tulevaan sijoitukseen. Se merkitsi tiedoksi sosiaali- ja terveyslautakunnan viimeviikkoisen päätöksen, jonka mukaan kaupungin tekemä sopimus vuokratiloista Uusikatu 8:n kanssa raukeaa.

Kaupunginhallituksessa todettiin myös, että Vinkin tilatarve ja sijoittuminen kaupungin omistamiin kiinteistöihin on selvitettävä mahdollisimman pian.

”Kaupungin tilat Kontinkankaalla aiotaan vielä tutkia tarkasti, mutta keskustan terveysasema tuntuu parhaalta hyvän sijainnin ja alueen rauhallisuuden vuoksi”, kertoi mielenterveys- ja vammaispalvelutyön johtaja Mikko Naarala.

Vinkin sijoittuminen vuokratiloihin Uusikatu 8:aan kaatui ympäristön vastustukseen. Yksityisten omistamia vuokratiloja ei enää katsella, vaan vaihtopiste sijoitetaan kaupungin omistamaan kiinteistöön.

Vinkin kaltainen palvelupiste toimii Suomessa jo parillakymmenellä paikkakunnalla. Kaikissa Oulua suuremmissa kaupungeissa on huumeruiskujen vaihtopiste, mutta vain Jyväskylässä ja Vantaalla se on jouduttu sijoittamaan kaupungin omalle terveysasemalle.

”Muualla on toimittu määrätietoisesti ja nopeasti ja vastustuksesta huolimatta pantu vaihtopiste pystyyn tavallisiin vuokratiloihin. Osassa hanke on mennyt vaikeuksitta läpi. Oulussa on tehty aktiivisesti töitä lähes kaksi vuotta, mutta tähän mennessä hankkeet ovat aina kaatuneet yleiseen vastustukseen. Viimeksi Uusikatu 8:ssa ympäristö vastusti Vinkin tuloa ja ilmeni myös laajempaa epäilyä toiminnan tarpeellisuudesta”, Naarala kertoi.

Hän myönsi olevansa pettynyt. ”Olen yllättynyt, kuinka vaikeata tämä on ollut. Emme ole onnistuneet välittämään kaupunkilaisille tietoa siitä, että vaihtopiste ei ole mikään vaaran paikka ympäristölle. Yleisölle on muodostunut mielikuva, etä se olisi rappiojengin kohtaamispaikka. Sitähän se ei nimenomaan ole.”

”Väkisellä tulee myös miettineeksi, onko oululaisuus jotenkin poikkeuksellisen konservatiivista ja vastustavaa. Tästä on useita esimerkkejä viime vuosilta. Ensimmäisenä tulevat mieleen Pateniemen terveystalon muuttaminen ja Värtön kouluasia”, Naarala pohti.

Hankkeen kaatuminen olisi Oululle häpeä

Kovin vastustus Vinkkiä kohtaan on tullut tavallisten kaupunkilaisten taholta.

”Poliittiselta suunnalta ei ole minulle asti tullut suoraa vastustusta. Sitäkin nähtävästi on, mutta viime päivinä käymieni keskustelujen perusteella uskon, ettei kaupunginhallitus prosessia pysäytä vaan pitää Vinkin sijaintia suurimpana kysymyksen.”

Hankkeen kaatuminen olisi Naaralan mielestä Oululle suuri häpeä ja vahinko.

Huumeruiskujen vaihtopisteessä suonensisäisten huumeiden käyttäjät voivat vaihtaa käytetyt neulat puhtaisiin ja saavat tietoa huumevieroituksesta ja muista hoitomahdollisuuksista. Toiminnalla voidaan vähentää hepatiititin ja hivin kaltaisten vaarallisten infektioiden tartunnan riskiä.

Tilat on kaikissa kaupungeissa haluttu sijoittaa keskustaan, jossa niihin on helppo tulla ja asioiminen voi tapahtua huomaamattomasti. ”Vaihtopisteen käyttäjät eivät poikkea niistä asiakkaista, jotka käyvät meillä nuorten päihde- ja huumeyksikössä. ”

Naarala ei osannut arvioida Vinkin avaamisen aikataulua. ”Toiminnan aloittamiseen on valmius, mutta avaaminen siirtynee ensi vuoden puolelle. Tuskin löytyy tiloja, jotka olisivat sellaisenaan käyttökelpoiset. Vaikea uskoa, että keskustan terveysasemaltakaan sellaisia löytyisi. Pieniä muutostöitä joudutaan varmasti tekemään.”

Vinkin ensimmäisen vuoden toimintamenoihin on varattu 200 000 markkaa. ”Veronmaksajien rahoja ajatellen se on erittäin vähän verrattuna siihen, mitä vaikeiden tartuntatautien hoito maksaa esimerkiksi Oysissa.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva