Off road-harrastaja Tuomo Lahdenperä

Jylhänkallion luvat

olivat täysin kunnossa

Arto Murtovaara

RAAHE Puolenkymmentä raahelaista off road-harrastajaa ovat harmissaan siitä, että heidät on leimattu lähes rikollisiksi Jylhänkallion muinaismuiston ja Pikku Jakenaron jätinkirkon vahingoittamisesta.

Harrastajien puolelta viranomaisiin päin omalla nimellään esiintynyt Tuomo Lahdenperä korostaa, että kaikki luvat olivat kunnossa. Hän sanoo, että hänellä on kirjallinen paperi kaupungin puolesta maanomistajan luvan ”tilapäiseen käyttöön” antaneelta kaupungingeodeetti Kari Vallirinteeltä. Vallirinteeltä nimenomaan kysyttiin, mitä lupia tarvitaan.

Keskusteluissa ympäristönsuojelusihteeri Anja Haavanlammin kanssa hän kehotti vain täyttämään ilmoituksen ”melua ja tilapäistä häiriötä aiheuttavasta toiminnasta.

Tässä yhteydessä ei Lahdenperän mukaan puhuttu mitään ympäristölautakunnan käsittelystä, vielä vähemmän muinaismuistolaista. Lisäksi Lahdenperä kertoo heidän ilmoittaneen ajorupeamasta lähimmälle naapurille kyseisellä alueella - matkaa sinne kertyy 1,5 kilometriä. Haavanlammi ilmoitti hänen mukaansa, että harrastajat voivat mennä paikalle.

”Me emme ole lähteneet särkemään paikkoja ja tuhoamaan luontoa”, kolmatta kauttaan ajava Lahdenperä tähdentää.

Suojelukohteeseen ei ole kajottu

Hän myös korostaa, että he ovat pysyneet puolen kilometrin päässä itse Jylhänkalliolla sijaitsevasta muinaismuistosta ja Pikku Jakenaron jätinkirkolla he eivät ole edes käyneet..

Lahdenperä arvelee, että 4 000 vuotta vanhojen lapinraunioiden luona on puskettu koneellisesti autojen kääntöpaikka jonkun muun toimesta.

Paikalla maanantaina Museoviraston toimeksiannosta vieraillut filosofian lisensiaatti Aulis Forss sanoo n, ettei kohteeseen hänen nähdäkseen ole kajottu.

Kopsan kyläläiset ovat tehneet talkoilla Pattijoen kunnan kustannuksella kelkka- ja latu-uraa Jylhänharjulle. Tässä yhteydessä on työnnetty raskaammalla koneella ajoväylä pitkin muinaismuistolain perusteella rauhoitettua Pikku Jakenaron jätinkirkkoa.

Aulis Forss pyrkii tällä viikolla puolenkymmenen avustajansa kanssa korjaamaan jätinkirkolle aiheutetut vahingot kunnan kanssa tehdyn ”herrasmiessopimuksen” perusteella. Kolmas osapuoli tässä on ollut Museovirasto.

Forss epäili lauantaina Kalevalle, että työ on odotettua hankalampi. Forss oli maanantaina useaan otteeseen yhteydessä tutkija Markku Torviseen Museovirastosta. Torvinen on väläytellyt mahdollista poliisitutkintaa asiassa.

Torvinen on yksi Pohjois-Pohjanmaalla tehtyyn kiinteiden muinaisjäännösten investointiin osallistuneista tutkijoista.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva