Pk-yritykset tärkeitä aluekehitykselle

Talemon sai maakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Heikki Ketola

KUUSAMO Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät on valinnut Talenomin tämän vuoden maakunnallisen yrittäjäpalkinnon saajaksi. Palkinto luovutettiin lauantaina Kuusamossa, jossa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät piti vuosikokoustapahtumansa.

Talenom on yrityskartalla tuore nimi. Vielä viime viikolla se toimi Tahkola Tilitoimistot -nimisenä.

Palkinnon myöntämisen perusteina mainittiin muun muassa kasvuhakuisuus. Perheyritys on laajentanut toimintaansa onnistuneesti eri puolille Oulun lääniä ja pääkaupunkiseudulle. Oulussa konserniin kuuluu Oulun Laskenta Oy.

Kaikkiaan Talenomilla on 14 toimipistettä ja työntekijöitä niissä yli sata.

Talenomin asiakaskunnan muodostaa noin 2 500 yritystä ja yhteisöä. Niistä suurimmat yltävät yli sadan miljoonan markan liikevaihtoon.

Talousneuvos Paavo Tahkolan vuonna 1972 perustamassa yrityksessä alkoi kolmisen vuotta sitten sukupolvenvaihdos, joka on yhä meneillään. Vastuu johdosta on siirtymässä Tahkolan kolmelle pojalle.

”Sukupolven vaihdos on mennyt hyvin, sillä siihen on varattu riittävästi aikaa ja työnjako on ollut selkeä. Luopuva sukupolvi on antanut reilusti vastuuta, mutta on ollut toisaalta kokemuksineen käytettävissä”, Paavo Tahkola sanoi.

Talenomin tulevaisuuden haasteet liittyvät paperittoman taloushallinnon kehittymiseen. Tällä hetkellä arkipäivää ovat toimitusjohtaja Jaakko Tahkolan mukaan täysin paperiton raportointi internetin välityksellä, samoin tulostiivistelmät matkapuhelimiin. Nämä palvelut tuotetaan yrityksen kehittämän eLittera-portaalin avulla.

”Emme ole enää pelkkä tilitoimisto, vaan olemme laajentuneet kokonaisvaltaisesti taloushallinnon palveluja ja yritysneuvontaa tarjoavaksi yritykseksi. Tämän vuoksi nimenmuutoskin oli tarpeen.”

Toimintaedellytyksiä luotava pk-yrityksille

Tapahtuman juhlapuheen pitänyt johtaja Risto Suominen Suomen Yrittäjistä arvioi, että pk-yritysten merkitys työllistäjänä korostuu taloudellisten suhdanteiden heikentyessä. Hänen mukaansa ne eivät ole yhtä herkkiä maailmantalouden heilahteluille, kuin suuremmat yritykset, jotka ovat jo joutuneet supistamaan toimintojaan.

”Samanlainen negatiivinen kehitys ei ole vielä ulottunut vastaavassa määrin laajaan pk-kenttään.”

Suominen palautti mieliin, että sodan jälkeisenä teollistamiskautena aluepolitiikkaa harjoitettiin rakentamalla valtionyhtiöiden tuotantolaitoksia keskusten ulkopuolelle hyödyntämään paikallisia raaka-ainevaroja.

Raaka-aineiden tultua pitkälle jo hyödynnetyiksi ja suuryritysten tuotannon samalla automatisoiduttua vastaava työllistäminen ei hänen mielestään enää onnistukaan, vaan se on jäämässä pk-yritysten varaan.

”Aluepolitiikassa pitää nyt keskittyä pk-yrityksille edullisten olosuhteiden luomiseen. Tällöin huomiota on kiinnitettävä osaamiseen, työvoiman saatavuuteen, edulliseen rahoitukseen, hyvään infrastruktuuriin sekä verkostoitumiseen”, Suominen hahmotteli.

Heikki Ketola

Kasvuhakuinen yritys. Talonom vastaanotti yrittäjäpalkintonsa toimitusjohtaja Jaakko Tahkolan johdolla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva