Juhliva meijeri sai Kuusamo-mitalin

Heikki Ketola

KUUSAMO Kaupunginhallitus luovutti 50-vuotistaivaltaan lauantaina juhlineelle Kuusamon Osuusmeijerille Kuusamo-mitalin tunnustuksena sen merkittävästä yhteiskunnallisesta työstä. Meijeri on kehittänyt toimintaansa ennakkoluulottomasti jälleenrakentamiskaudelta saakka ja on koko historiansa ajan ollut merkittävä työllistäjä.

”Ennen kaikkea tämä on tunnustus jokaiselle tuottajalle, teidän työnne kunniaksi”, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Heikkilä sanoi Kuusamotaloon kokoontuneelle juhlaväelle.

Järjestyksessään Kuusamo-mitali oli 28:s.

Heikkilä kiitteli Osuusmeijerin maidonjalostuksesta vastaavan Juusto Kairan ja Ingmanin yhteistyötä, joka on saanut maaseudulla aikaan vahvan uskon tulevaisuuteen.

Hän muistutti, että kaupungin on oltava omalla panoksellaan mukana pitämässä maaseutua elävänä, minkä vuoksi se onkin lähtenyt voimakkaasti ja yksituumaisesti tukemaan meijerin uusia investointeja.

Valio-yhteistyö oli kaksisuuntaista

Meijerin hallituksen puheenjohtaja Esa Heikkilä huomautti meijeritoiminnan synnyttäneen alueelle yhteisön, jossa on voitu keskustella muustakin kuin vain litroista ja penneistä. Hän viittasi tupa- ja tuottajailtoihin sekä koulutuspäiviin, joissa on aina otettu esille kaikki arjen asiat. Tälle toiminnalle hän toivoi jatkuvuutta.

”Tilojen vähentyessä jopa syrjäytyminen saattaa olla uhkana. Silloin on tärkeä, että voidaan verkottua ja luoda positiivista me-henkeä koko Koillis-Suomeen.”

Historiaa luodanneessa katsauksessaan meijerin toimitusjohtaja Jouko Juntunen palasi muun muassa 90-luvulla päättyneeseen Valio-yhteistyöhön. Hän korosti sen hyödyttäneen molempia osapuolia.

”Valio on edesauttanut juustojen tuotekehityksessä laboratoriotasolla. Kuusamon Osuusmeijeri on vastaavasti toteuttanut uusien menetelmien soveltamista käytäntöön ja antanut erittäin mittavan juuston tuotantoon liittyvän kokemuksen juustomestareidensa kautta Valion käyttöön.”

Kuusamon Osuusmeijeri on osakkaana Valiossa edelleenkin.

Aluepolitiikka tarpeen

Juhlapuhujaksi tapahtumaan kutsuttu piispa Olavi Rimpiläinen otti kantaa aluepolitiikkaan. Hän katsoi, että kun alueellista tukitoimista on luovuttu, kyse on ”oikeuden-mukaisuuden tallaamisesta”.

”Nyt pelataan keskuksilla ja poliksilla. Haikeudella muistan aikoja, jolloin aluepolitiikalla pyrittiin maan eri alueita saamaan samalle lähtöviivalle, joksi sitä kutsuttiin. Siitä todellakin oli kysymys, ei mistään ylimääräisten etujen jakamisesta.”

Rimpiläinen puhui laajasti työn merkityksestä todeten muun muassa, ettei yhteiskunnan saisi estää työn tekemistä keneltäkään. Hän mainitsi esimerkkinä velkavankeuden, joka estää monilta paluun yhteiskuntaan.

”Olisi kaikkien edun mukaista pyyhkiä pois nämä saatavat, joita ei kuitenkaan voida saada.”

Asia pitäisi Rimpiläisen mielestä hoitaa lainsäädännön kautta ja kiireellisesti.

Heikki Ketola

Nostalgiaa. Kuusamon Osuusmeijerin 50-vuotisjuhlaan tuotu maitolaituri muistutti 60-luvusta, jolloin sillä oli parhaimmillaan yli 2 900 maidonlähettäjää. Nyt heitä on 330.

Heikki Ketola

Rinnakkain. Ingman Foodsin hallituksen puheenjohtaja Carl-Gustav Ingman ja Kuusamon Osuusmeijerin toimitusjohtaja Jouko Juntunen olivat mukana laulamassa maakuntalaulua meijerin 50-juhlan päätteeksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva