Roboapuri pitää vireänä

Yliopiston kehitysprojekteista apua tulevaisuuden vanhuksille

Panu Pökkylä

OULU Oulun yliopiston robotiikkaryhmän kehittämä robotti voi tulevaisuudessa olla tärkeässä roolissa vanhusten hoidossa.

Ryhmä on kehittänyt vanhustenhoitoon uusia apuvälineitä mmHACS-projektissa.

Juuri päättynyt projekti tutki ikäihmisten ja vammaisten omatoimista selviytymistä kotona uuden teknologian avulla

Yliopiston käytävillä partioi tulevaisuuden turvallisuusrobotti: ÄäniApuri, mmHacsin yksi osaprojekteista. Tämä pieni, roskapönttöä muistuttava masiina kulkee pyöriensä avulla minne vain, kunhan joku käskee.

Robotti tottelee selvää puhetta - englanninkielistä tosin - ja välittää kuvaa omasta kamerastaan ohjaajalle.

”Tällä voidaan valvoa esimerkiksi vanhustenkodissa potilaiden kuntoa. Robotilla voidaan käydä tarkistamassa vaikkapa hälytys. Kameralla nähdään, minkälainen tilanne todellisuudessa paikan päällä on”, tekniikan tohtori Jukka Riekki yliopiston roboryhmästä kertoo.

Tulevaisuuden vahti

Tulevaisuudessa ÄäniApuria voidaan käyttää apuvälineenä, joka muistuttaa, valvoo ja hoitaa potilasta väsymättä.

ÄäniApuri toimii siis hoitajien silminä potilaan kotona. Sen avulla voidaan tehdä niin analyysia potilaan tilasta kuin muistuttaa esimerkiksi lääkkeiden ottamisesta.

Uutta ÄäniApurissa on oikeastaan se, että siinä on yhdistetty useita aikaisempia keksintöjä, kuten puhetunnistus ja robotin ohjausjärjestelmä.

”Aikanaan tämä saadaan tottelemaan myös suomenkieltä, kunhan vain saadaan sopiva ohjelmisto”, Riekki tuumaa.

Robottien tekniikka on jatkossa sellaista, että lattialla hyörii pelkkä koneisto ja mikroprosessorit ja muut ajattelun hoitavat laitteet on piilotettu vaikkapa talon seinien sisälle.

Käskyt hoidetaan tietokoneista koneistoon langattomasti verkon kautta.

”Nyt tämä tottelee pelkästään lähiyhteyttä, mutta kun laite siirretään internetiin, voidaan robottia ohjata mistä vain”, Riekki kuvailee.

Laite muotoillaan Lapin yliopiston teollisen muotoilun yksikön avustuksella. Riekin mukaan tavoitteena on laite, joka olisi ulkomuodoltaan mahdollisimman ystävällinen ja sosiaalinen.

Näköpuhelimella ulos

Projektin toisena saavutuksena on KotiApuri, älykäs ja helppokäyttöinen näköpuhelin, jonka avulla arkiset askareet hoituvat kuin itsestään.

Kotiapuri on ollut koekäytössä Oulun Diakonissalaitoksella Unikkoprojektin kotisairaalassa.

Laitteen suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon käytettävyys ja helppo aloittaminen. Iäkkäät ihmiset kun tunnetusti vierastavat teknisia apulaitteita ja varsinkin heidän terveyttään vahtivia apulaitteita.

”On erittäin tärkeätä, että nämä laitteet ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä, siksi niissä on esimerkiksi kosketusnäyttö”, projektipäällikkö Eija Silvola toteaa ja jatkaa, että projektissa mukana olleet vanhukset ovat kuitenkin tarttuneet asiaan varsin suurella innolla.

KotiApuria käsketään kosketusnäytön kautta. Koneesta on suora yhteys moneen eri paikkaan kuten vaikkapa lääkäriin, apteekkiin tai kunnallisiin palveluihin.

”Tämä on sellainen laite, joka pitää vanhuksen mukana yhteiskunnassa, kun hän ei enää jaksa lähteä kotoaan liikkeelle”, mmHACS-hankkeen vastaava johtaja, professori Seppo Väyrynen arvioi.

Diakonissalaitos ottanee KotiApurin kotisairaalan asiakaspalvelupäätteeksi.

”Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä laite ei korvaa ihmistä, vaan on vain apuväline”, Silvola toteaa.

Robottiprojekti oli osa Tekesin ja alan yritysten rahoittamaa mmHACS -hanketta. Kehittely jatkuu Älli -projektissa, joka vie vanhukset robotin avulla ulos.

Älli-projektissa kehitetään vanhuksille itsenäistä kuljeskelua helpottavaa laitetta, joka olisi mahdollisesti varustettu multimedialaittein. Siis rollaattori, jossa olisi tietokonepääte, esimerkiksi KotiApuri.

PÖNIKKÄ JA MIES:

PEkka Ala-Aho

Go left. Tutkija Janne Haverinen käskee NäköApuri -robottia puheensa avulla englanniksi. Konetta voidaan ohjata myös kannettavan tietokoneen kosketusnäytöllä.

NAISET JUTTELOO RUUDULLA

PEkka Ala-Aho

Hallootapäivää. Sairaanhoitaja Sanna Klasila tarkastelee laatupäällikkö Paula Lonkilan vointia näyttöpäätteeltä. Tulevaisuudessa koneen kautta voidaan seurata myös potilaan elintoimintoja.

NAINEN RUUDUN EDESSÄ

PEkka Ala-Aho

Vain avuksi. KotiApuri on projektipäällikkö Eija Silvolan mukaan tärkeä hoitoväline, mutta siitä ei saa tehdä valvontalaitetta. Hoidon on tapahduttava potilaan ehdoin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva