Pär Stenbäck

Ruotsalaisen koulun avauduttava ulospäin

Matti Heikura

OULU Svenska kulturfondenin puheenjohtaja Pär Stenbäck yllyttää Oulun ruotsinkielistä koulua yhteistyöhön Oulun yliopiston ja suomenkielisten koulujen kanssa.

”On mukavaa, kun tällainen keidas kuten Svenska Privatskolan i Uleåborg on saatu kuntoon yhteisin ponnistuksin, mutta koulun on nyt myös suuntauduttava ulospäin”, toteaa uudet tilat saaneen koulun käyttöönottojuhlassa juhlapuheen pitänyt Stenbäck.

Kimmokkeen ajatuksilleen Stenbäck kertoo saaneensa ruotsinkielen opettajien lehdestä, jossa kajaanilainen ammatti-instituutin ruotsin opettaja Ulla-Maija Tiainen ihmetteli sitä, ettei opiskellessaan kieltä Oulun yliopistossa koskaan kuullut edes mahdollisuudesta päästä harjoittelemaan opiskelemansa kielen käyttöä ruotsalaisessa koulussa Oulussa .

Koulutuksen asema on Stenbäckin mukaan edelleen keskeinen asia koko suomenruotsalaisuuden säilymiselle. Niin kauan kuin ruotsinkielinen koulutus on laadukasta, kaksikieliset perheet valitsevat lapsilleen ruotsinkielisen koulun. ”Ilman sitä ei tule uutta ruotsinkielistä polvea.”

”Nuorisoon on myös satsattava muuten, sillä nuorisomme voi valita nykyisin parhaat palat useasta kulttuuripiiristä, suomalaisesta, ruotsalaisesta. pohjoismaisesta sekä kansanvälisestä”, Stenbäck lisää.

Kokonaisuutena ruotsi on Stenbäckin mielestä säilyttänyt hyvin asemansa varsinaisten vahvojen alueiden ulkopuolellakin. Ruotsinkielinen koulutus on hyvällä mallilla Tampereella, Porissa, Kotkassa ja Oulussa, jonka lisäksi muutamilla pienemmillä paikkakunnilla, kuten Varkaudessa ja Mäntässä saa ala-asteen opetusta ruotsiksi.

Lisäksi lapsiperheiden muuttoliike pääkaupunkiseudulta pohjoiseen on levittämässä myös ruotsinkielistä koulutusta. Hyvinkäälle rakennetaan parhaillaan ruotsinkielisten säätiöiden tuella uutta koulurakennusta ja vastaava päätös on tehty myös Nurmijärvellä.

Sama ilmiö näkyy myös Oulussa, jossa Stenbäck pitää Svenska Privatskolania jopa eräänä Oulun it-alan menestyksen rakennuspuuna. Hänen arvionsa mukaan Svenska Privatskolan on myös jatkossa osavastaus koulutuksesta Oulussa käytävään keskusteluun.

”Minulla ei ole mitään kansainvälistä koulua vastaan, omat lapsenikin ovat sen käyneet, mutta tavallisille suomalaisille se ei aina ole vaihtoehto”, hän muistuttaa.

TAPIO MAIKKOLA

Huoli laadusta. Pär Stenbäck on huolissaan Suomessa puhuttavan ruotsin kielen laadusta. Suomen lisäksi myös englanti vaikuttaa siihen yhä enemmän, hän kertoo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva