Tyrnävän keskustaan haetaan uusia ideoita

Liisa Laine

TYRNÄVÄ Oulun yliopiston arkkitehtuurin ja maantieteen opiskelijat ovat mukana etsimässä Tyrnävän keskustaan uutta ilmettä. Tyrnävällä pidetyn seminaarin jälkeen ideat tiivistyivät kolmen teeman ympärille, joista lähdetään kehittämään tarkempia suunnitelmia.

Ensimmäisessä teemassa varaudutaan siihen, että nelostie jatkuisi Tyrnävälle asti ja että lännestä keskustaan johtavasta vanhasta tiestä muodostuisi kunnan varsinainen sisääntuloväylä. Samalla mietitään, miten kunnan hankkima 70 hehtaarin alue käytettäisiin. Puolikaaren muotoinen alue on kunnan pohjoisosassa. Haasteena on uuden asuntoalueen niveltäminen mahdollisimman hyvin lakeuden maisemaan.

Tämän teeman lähtökohtana on, että Tyrnävä kasvaa jopa nopeammin kuin kunnassa on laskettu.

Toisessa teemassa mietitään, miten Tyrnävän keskustasta saataisiin enemmän kaupunkimainen. Se voi tarkoittaa muun muassa torin siirtämistä toiseen paikkaan ja kunnantalon vieressä sijaitsevan urheilukentän varaamista asunnoille. Tässä mallissa kasvu on kutakuinkin sitä, mitä kunnassa on kaavailtu eli noin 1 000 asukasta lisää seuraavien kymmenen vuoden sisällä.

Kolmas teema tyytyy nykyiseen keskustaan, mutta keskittyy sen sijaan ympäröivään lakeuteen. Asutusta pyritään ohjailemaan enemmän jokien varsiin perinteisen pohjalaisen mallin mukaan. Periaatteena on, että lakeus pysyy lakeutena. Kasvuodotukset ovat pienemmät kuin kunnan nykyisissä laskelmissa.

Ideoita työstetään yhdessä paikallisten kaavoittajien kanssa. Valtuutetuille ne on tarkoitus esitellä joulukuussa. Silloin myös muilla tyrnäväläisillä on mahdollisuus käydä niihin tutustumassa.

Yhteistyön tavoitteena on tarjota aineistoa Tyrnävän kunnan kaavoitustyötä sekä muuta maankäytön kehittämistä silmällä pitäen.

Pekka Ala-aho

Hyvät ja huonot puolet. Tyrnävän talousjohtaja Tuula Marttinen (oik) kierrätti opiskelijoita kunnan keskustassa. Parin seuraavan kuukauden aikana opiskelijat laativat kolme ehdotusta keskustan kehittämisestä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva