Jättiläinen Merijärven mitassa

Jos sama temppu tehtäisiin Oulussa, rahaa tarvittaisiin 702 miljoonaa markkaa

Ilkka Lappalainen

MERIJÄRVI Jokainen merijärvinen on sijoittanut kunnan uuteen liikuntahalliin Kilpukkaan 6 000 markkaa. Kunnanjohtaja Kaija Eskola näppäilee hetken laskukonettaan ja toteaa, että jos Oulussa pantaisiin likoon sama summa asukasta kohti, päädyttäisiin 702 miljoonaan markkaan.

”Onhan se suuri kunnallinen satsaus”, kunnanjohtaja myöntää, mutta sanoo samaan hengenvetoon sen tulleen tarpeeseen. Kilpukka on varattu jokaikiseksi illaksi, ja päivällä sitä käyttävät koululaiset.

Omaa liikuntahallia on haikailtu Merijärvelle jo niin kauan, ettei Eskola aluksi edes kehtaa sanoa. Lopulta sanoo kumminkin, että asia pantiin vireille jo vuonna 1976. Milloin puhuttiin monitoimitalosta, liikuntatilasta, nuorisotilasta, kirjastosta, teknisen työn tilasta. Milloin minkäkinlaisin yhdistelmin.

Lopulta päädyttiin liikuntahalliin, joka yhteyteen rakennettiin kotitaloustilat. Kirjasto pantiin pystyyn vähän aikaisemmin, siihen kun saatiin valtion rahaa. Liikuntahalli ja kirjasto sijaitsevat samassa pihapiirissä kirkonkylän koulun kanssa.

Vaikka eri vaihtoehdoista väännettiin kättä vuosikymmenet ja hallin paikasta aina viime metreille saakka, ollaan nyt yksimielisen tyytyväisiä siihen, mitä on saatu aikaan.

Kilpukan vihkiäispäivänä perjantaina kunnanjohtaja ei ainakaan myönnä kuulleensa poikkipuolisia sanoja. Eikä tämä johdu siitä, että yhtä lukuunottamatta kaikki Merijärven valtuutetut ovat keskustalaisia. Se on nähty, että tiukan paikan tullen osataan sitä käydä jäsentenvälisiäkin.

Nimi läheltä

Kilpukka -nimen liikuntahalli sai kilpukka -nimisestä kasvista, jota kasvaa kirkonkylän kupeessa olevassa Lahdenlammessa. Vaikka ollaan Merijärvellä, järveä täältä saa hakemalla hakea. Eikä löydä. Yksi kymmenen virran maan joista - Pyhäjoki - virtaa pitäjän halki ja meuhkaa ihailtavan uhmakkaasti Pyhänkoskella varsinkin keväällä.

Itse Merijärvi ja Tähkijärvi, jonka rannalle nykyisin kunnantalon virkaa hoitava entinen kansakoulu rakennettiin 1800-luvulla, on kuivattu ajat sitten ja valjastettu viljelyyn.

Lahdenlampi on nyt tyhjä. Juuri tuon vaatimattoman valkeakukkaisen kasvin ansiosta tai vuoksi vuoden päivät vedettömänä pidetyn lammen kunnostamistyöt ovat hieman yskähdelleet.

”Kilpukan lehdet ovat kuin lumpeen lehtiä. Lammestakin täytyy oikein hakemalla hakea, että löytää. Se häviää niin muun kasvillisuuden sekaan”, Kaija Eskola sanoo ja hakee kahvihuoneen seinältä kuvan tästä merkillisestä kasvista.

Ylitarkastaja Tupuna Kovanen Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta vahvistaa kilpukan olevan aika harvinainen, rehevähköjen paikkojen kasvi. Mistään muusta lammesta Merijärveltä sitä ei ole löytynyt.

”Eikö olekin osuva nimi liikuntahallille?” kunnanjohtaja kysyy ja myöntää aluksi hieman itsekin makustelleensa nimeä.

Väkikato huolena

Merijärvellä, jos missä, ollaan maalla. Eivätkä merijärviset suuremmin haikaile kaupungiksi, niin kuin naapuripitäjäläiset.

Kylän raitilla on aamutuimaan hiljaista. Äiti on ajanut pikkutytön kanssa polkupyörällä sivutieltä päätielle ja katsoo nyt risteyksessä tyttärensä perään tämän taluttaessa pyöräänsä koulua kohti. Valot ovat syttyneet kauppakadulle - Vanhalletielle -, mutta ristin sielua ei näy siellä.

Kunnantalolla hieman tuskaillaan, kun väki vähenee. Jo tänä vuonna kolmekymmentä on siirtänyt kirjansa muualle. Määrä ei ole suuri, mutta suhteutettuna paikkakunnan kokoon se on paljon.

Pitkään aikaan ei ole koettu tällaista väestömenetystä, vaikka kunnan asukasluku on miltei puolittunut sitten 1960-luvun kulta-aikojen. Totuus on, että kun nuoret ihmiset lähtevät opiskelemaan, he haihtuvat sitä myöten maailmalle. Vain harva palaa.

Ei siksi, etteikö Merijärvi ole hyvä paikka asua. Ainakin merijärvisten mielestä. Ja itse asiassa se on keskellä melkein kaikkea: Pyhäjoelle, Kalajoelle, Oulaisiin ja Alavieskaan on lähes yhtä lyhyt matka - parisenkymmentä kilometriä.

Repo-raha ratkaisi. Merijärven kunnanjohtaja Kaija Eskola myöntää, ettei paikkakunnalle olisi kyetty rakentamaan uutta liikuntahallia ilman Revon Sähkön osakkeiden myynnistä saatuja rahoja.

Ilkka Lappalainen

Kelpaa juhlia. Kaarina Majava 4 H -järjestöstä somistaa liikuntahallia vihkiäisjuhlaa varten.

Ilkka Lappalainen

Käyttöä löytyy. Merijärven liikuntahalli Kilpukka on otettu hyvin vastaan. Päivisin siellä touhuavat koululaiset ja iltaisin eri liikuntaharrastusryhmät.

Ilkka Lappalainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva