Työpaikat muuton jarruksi

Uusi strategia tekee pohjoisesta osaamisen keskittymää

Pekka Siltanen

OULU Pohjois-Suomea saatellaan juuri valmistuneessa strategiassa muun Suomen kanssa samalle viivalle.

Vuonna 1998 valmistuneen Pohjois-Suomen ensimmäisen strategian tuorestettu versio halutaan heti hyötykäyttöön. Sen laatineet pohjoisen Suomen maakuntien liitot luovuttavat sen pääministeri Paavo Lipposelle (sd.) jo ensi tiistaina Kajaanissa.

Strategiassa Pohjois-Suomi nähdään arvokkaaksi ja leimalliseksi osaksi Suomea ja Suomi-kuvaa Sellaisena se halutaan myös säilyttää.

Erityisesti Oulun kaupungin ja koko Oulun seudun vahvan tuen myötä koko Pohjois-Suomi nähdään tulevaisuudessa huippuosaamisen edelleen kehittyväksi, kansainvälisesti merkittäväksi keskittymäksi.

Vielä muutama vuosi sitten Pohjois-Suomesta tavoiteltiin 750 000 asukkaan kotiseutua. Muuttoliike on kääntänyt väestökehityksen vahvaan alamäkeen, ja Tilastokeskuksen ennakointien mukaan kehitys vain synkkenee.

Strategian perusviestinä on työpaikkakehityksen kääntäminen kasvuun. Muuta keinoa muuttoliikkeen hillitsemiseksi ei ole olemassa.

Tulevaisuutta strategian laatijat rakentavat Pohjois-Suomelle verkottuvien osaamiskeskittymien, multipolisverkoston varaan.

Verkoston on määrä edistää suomalaisen osaamisen siirtymistä uudeksi ja voimistuvaksi, työtä tuovaksi liiketoiminnaksi.

Uusiksi, jo näyttöjen kynnykselle edenneiksi tulevaisuuden menestyjiksi strategiassa nostetaan tietoteollisuuden jatkeeksi ympäristöala, sisältö- ja mediatuotanto, hyvinvointipalvelujen tuottaminen sekä bioteollisuus.

Lapissa tai Kainuussa ehdotetaan kokeiltavaksi työn kustannusten arvonlisäveron poistamista sekä työnantajan sosiaaliturvamaksujen alentamista.

Uusi strategia on laadittu neljän maakunnan liiton, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan liiton voimin.

Sivu 13.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva