Jätevesiä ei saa purkaa Soiluun

Vaasan hallinto-oikeus tyrmäsi Evon puhdistamon lupahakemuksen

Aimo Kajava

KUUSAMO Vaasan hallinto-oikeuskaan ei lämmennyt suunnitelmille, joiden mukaan Kuusamon uuden puhdistamon jätevedet purettaisiin Särkipuron ja Hangaslammin kautta Soilujärveen.

Hallinto-oikeus pysytti torstaina julkistamassaan ratkaisussa Pohjois-Suomen ympäristölupaviraston tekemän päätöksen voimassa.

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnan Evon valituksen tyrmäävässä päätöksessä jälkikäsittelykenttää koskenut ympäristölupa myös raukeaa. Luvan myönsi viime vuonna Kuusamon ympäristölautakunta. Hallinto-oikeuden mukaan ympäristölupa raukeaa, koska jätevesien johtamiselle ei annettu lupaa.

Ympäristölupavirasto perusteli viime vuoden lopulla kantaansa muun muassa valtioneuvoston periaatepäätöksellä. Sen mukaan tavoitteena on, että nykyisiä purkuvesiä parannetaan ja uusia ei saisi liata. Soilu on ympäristölupaviraston mielestä säännöstelyä lukuunottamatta lähes luonnontilainen ja herkkä kuormitukselle.

Ympäristölupavirasto päätyi myös arvioon, että jätevesien johtaminen Soiluun toisi uuden kuormitetun vesistön, mutta nykyisen purkuveden Torankijärven tila ei kohenisi nopeasti.

Hallinto-oikeuteen tehtiin kaikkiaan neljä valitusta, mutta muiden kuin Evon valitukset jätettiin tutkimatta. Linjausta perustellaan sillä, että Torankijärven ja sen alapuolisten Kuusamon suurten vesistöjen haltijoiden ja ranta-asukkaiden oikeutta ei loukattu, koska kyseessä oli ainoastaan jätevesien johtaminen Torankijärveen.

”Valituksissa esitetty otettiin kuitenkin huomioon osuuskunnan valitusta tukevina lausuntoina”, hallinto-oikeus ilmoittaa tiedotteessaan.

Kaikkiaan valituksiin annettiin 40 lausuntoa ja vastinetta. Kuusamon kaupunginhallitus ilmoitti kantanaan loppumetreillä, että se vastustaa jätevesien johtamista Soilun suuntaan.

Evossa ollaan äimän käkenä

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnan toimitusjohtaja Keijo Pesonen luki torstaiaamuna annettua vajaan 30 sivun laajuista hallinto-oikeuden päätöstä harmissaan.

”Ollaan vähän äimän käkenä. Selvitykset tehtiin ja vaihtoehtoinen ratkaisu haettiin vesi- ja ympäristöpiirin velvoitusten mukaan ja nyt saatiin tällainen päätös”, Pesonen sanoi.

Jäteveden puhdistamon siirrolle ammuttiin lähtölaukaus vuonna 1992, kun silloinen vesi- ja ympäristöpiiri edellytti tutkimaan lupaa haettaessa Torankijärvelle vaihtoehtoisia purkusuuntia.

”Jäniksen selässä emme kuitenkaan ole, sillä meillä lupa johtaa vedet vuoden 2005 loppuun saakka Torankiin. Kysymys on niin suuresta asiasta, että on istuttava alas ja mietittävä, missään mennään”, Pesonen kertoi.

Evon hallitus kokoontuu lähiviikkoina pohtimaan, haetaanko valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Purkuluvalle on haettava valitusoikeutta 60 päivän aikana. Ympäristölupaan muutosta on haettava 30 päivän sisällä.

”Päätös on aika kova Kuusamolle, sillä kahden viimeisen kokouksen perusteella 70 prosenttia yhtiön osakkaista ja valtaosa asukkaistakin oli valitun linjan takana”, Pesonen muistutti.

Asukkaat pysyvät tiukasti asemissaan

Soilun vesistön vaikutusalueella asuville asukkaille eilinen päätös oli toinen erävoitto. Kuolion kalastuskunnan esimies Tenho Ronkainen sanoo, että tulos oli odotettu. Nyt asukkaat tyytyvät kuulostelemaan, mitä Evo aikoo tehdä.

”Päätös on oikea, emmekä ole uskoneet missään vaiheessa, että lupa jätevesien johtamiseen myönnetään. Nyt viimeistään pitäisi uskoa, että lupaa ei tule, kun kahdelta instanssilta on tullut kielteinen päätös”, Ronkainen korosti.

Hänen mielestään peli pitäisi viheltää poikki ja ryhtyä tutkimaan muita vaihtoehtoja, sillä valituksilla menetetään vain aikaa ja rahaa.

Puhdistamon puolesta ärhäkästi töitä tehnyt toimitusjohtaja Paavo Korpua on kuitenkin täysin toista mieltä. Hänen mukaansa nyt on entistä paremmat perustelut valittaa asiasta KHO:een pinnalle nousseiden Juusto Kaira Oy:n jätevesiongelmien vuoksi.

”Mielestäni ei pitäisi luovuttaa. Ei ole mitään järkeä, että meijerin jätevesillä aiotaan vielä ryhtyä kuormittamaan vesistöä toiseltakin suunnalta”, Korpua sanoi.

Toimitusjohtaja Keijo Pesonen on harmissaan siitä, että lupakäsittelyssä sorruttiin kyseenalaisiin keinoihin.

”Kaupunginhallituksen päätös oli todella huono ja se on mainittu erikseen päätöksessäkin. Ennen kaikkea tapa, jolla päätös tehtiin, ei tuntunut mukavalta. Ratkaisu syntyi varamiehin, jotka eivät olleet edes perehtyneet asiaan”, Pesonen sanoi.

Viimeisimmän kustannusarvion mukaan puhdistamo maksaisi ilman arvonlisäveroa 38 miljoonaa markkaa. Tontiksi on valittu entinen kyllästämön alue ja valutuskenttiä varten yhtiö osti 140 hehtaarin tilan pakkohuutokaupasta vuonna 1997.

Puhdistamo 1, lähis

Aimo Kajava

Iso ratkaisu. Kuusamon jäteveden puhdistamoratkaisut yltävät vähintään vuosikymmenien päähän.

Puhdistamo 2, mies harjaa

Aimo Kajava

Aika hupenee. Kuusamon jätevedet saa johtaa nykyisen luvan mukaan Torankiin vuoden 2005 loppuun. Juha Ahonen harjaa puhdistamon rännejä.

Puhdistamo 3, altaita

Aimo Kajava

Kallis päätös. Uusi puhdistamo haluttaisiin siirtää kilometrien päähän keskustasta. Puhdistamo maksaisi veroitta 38 miljoonaa markkaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva