Matka kylämaisemaan alkaa

Vaihtoehtoreitistö vie seitsemään kuntaan

Arto Murtovaara

RAAHE Siikajokilaakson seitsemän kuntaa ovat saamassa valtateiden sivuun vievät vaihtoehtoiset reitistöt, jotka tarjoavat maaseutumaisemia ja kulttuuria. Näiltä alueilta on kartoitettu yli 40 palveluyritystä, joiden toimintaa tuleva reitistö tukee.

Jokivarren kunnista mukana ovat Kestilä, Pyhäntä, Piippola, Pulkkila, Rantsila, Ruukki ja Siikajoki. Sitä hallinnoi Siikalatvan kehittämiskeskus ja syyskuun lopussa virallisen sinetin saanut toiminta kuuluu osana Siikajokivarsi EU-kuntoon ohjelmaa. Mukana on useampia maakunnallisia toimijoita kuntien lisäksi.

Ideana on tarjota matkailijoille aluetta lävistäviltä valtateiltä numero 4, 8 ja 28 sekä kantatieltä 86 eroavia vaihtoehtoisia ajoreittejä. Matkailijoille kootaan valmiita reittipaketteja maaseutukylien kautta. Reitistöt löytyvät Tiehallinnon sähköisistä informaatiojärjestelmistä palvelupisteissä, joista lähimmät ovat Kempeleessä Ouluntullissa. Vastaavat palvelupisteet ovat tulossa myös Kalajoelle ja Kärsämäelle. Niihin viedään myös matkailuun ja retkeilyyn liittyviä kohteita sekä yrityksiä jokilaakson alueelta.

Matkailija saa hyväkseen maaseutumaisemia ja kulttuurielämyksiä sekä alueen maaseutumatkailu, kauppa sekä kylät mahdollisuuden kehittymiseen.

Valittujen ajoreittien maisemakohteista ja niiden hoidosta kampanjoidaan eri tahoja, jotta ne olisivat jatkossakin esittelykelpoisia. Reitit ja kylät aiotaan valita sen mukaan, mistä löytyy kaunista maisemaa tai mielenkiintoisia luonto- ja kulttuurikohteita, maaseutumatkailua palvelevaa yritystoimintaa tai suunnitelmia, aktiivisia kyläläisiä, jotka haluavat olla mukana.

Alustava reitistön ja kohteiden suunnittelu on jo aloitettu. Kuntakokouksia, joissa käydään läpi mahdollisia kohteita ja reittiehdotuksia, on sovittu marraskuulle. Maastotyöt sekä yleisötilaisuudet ovat ensi vuoden ohjelmistossa.

Kuntiin tehdyn kyselyn perusteella on listattu tähän mennessä jo yli 40 yritystä, jota pidetään vasta alustavana. Parin seuraavan vuoden aikana teemana on kylä- ja maisemanhoito, jota tarjotaan kyläyhdistyksille ja asukkaille muun muassa neuvonnan kautta. Luvassa on myös suunnitteluapua.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva