Oulun liikuntahistoriaan täydennys

Kaleva

OULU Oulun kaupungin asukkaiden liikuntahistorian dokumentoinissa on ollut aukko. Kaupungin virallinen historia ei urheiluosiossaan tunne esimerkiksi Oulun Latua.

Nyt tätä aukkoa on omalta osaltaan paikannut Oulun Latu, joka 50-vuotisen toimintansa kunniaksi on koonnut oman historiikkinsa. Dokumentoinnista on vastannut Seija Saarikko.

Historiikki valoittaa elettyä aikaa Oulun Ladun näkökulmasta. Oulun Ladun historia on osa Suomen Ladun historiaa ja ennenkaikkea pala oululaisten historiaa

Laskettelu vei yhden ikäluokan mennessään

Historiansa aikana Oulun Latu on huolehtinut kansanhiihtojen, polku- ja laturetkien järjestämisestä kaupunkilaisille.

”Kansanhiihtojen ansiosta meillä on suuret ikäluokat, joille hiihtämisestä tuli elämänikuinen harrastus”, toteaa Seija Saarikko.

Monien polkuretkien lisäksi Oulun Latu järjesti vuonna 1966 Valtakunnallisen Polkuretken, jonka suojelijana ja kärkikävelijänä toimi silloinen maaherramme Kalle Määttä. Oulun Laturetki Sankivaaran erämaassa tuli oululaisille hiihdon ystäville tutuksi 30 vuoden ajalta.

Edellisten lisäksi toimintaohjelmassa on ollut lasten hiihtokoulu- ja retkitoimintaa. Alkuvuosina pidettiin lähes itsestään selvänä, että ”lapsi syntyy sukset jalassa”.

Koulukuljetusten alkaessa professori Lauri ”Tahko” Pihkala jyrisi vuonna 1966 Oulussa käydessään eritoten lasten hiihtotaidon olevan uhattuna.

”Oululaisten lasten hiihtokouluhistoriaa tarkasteltaessa ennustus on toteutunut. Välistä on jäänyt yksi sukupolvi, jolle murtomaahiihto ei tullut tutuksi laskettelun vietyä nuorten mielenkiinnon”, Saarikko kertoo.

Oulun Ladun perustaminen sai alkunsa Vuokatista, jossa Suomen Latu piti hiihtokursseja ja juhannusjuhlia jo ennen oman tukikohtansa Vuokatinmajan saamista. Yhdistyksen perustamisen käynnistänyt Olavi Mäkinen ja edesmennyt yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja, Suomen Ladun hallituksen jäsen Reino Kemppainen olivat Vuokatissa olleessaan päättäneet ryhtyä toimenpiteisiin, että Ouluunkin saataisiin Suomen Ladun alainen seura.

Ouluun oli palkattu vuonna 1948 liikuntaneuvojaksi Heino Hanski, joka oli pitänyt Suomen Ladun hiihtokursseja Vuokatissa ja Kolilla. Näiden kolmen miehen yhteistyö sai aikaan perustamiskokouksen, joka pidettiin 21. lokakuuta 1951 kaupungintalolla.

Kuntoliikunnan puolestapuhuja

Oulun Ladun tarkoituksena on Suomen Ladun jäsenyhdistyksenä toimia hiihdon ja muun ensisijaisesti luonnossa tapahtuvan kuntoliikunnan ja retkeilyn edistämiseksi kilpaurheilun ulkopuolella.

Runsaasta ulospäin suuntautuvasta toiminnasta huolimatta jäsenistöllä on riittänyt energiaa omaa toimintaa kohtaan. Oma maja Rokualla lähellä Nuojuaa on hieno näyte talkootyöstä ja yhteishengen luojasta. Omaa liikuntaharrastustaan latulaiset ovat ylläpitäneet majatoiminnan lisäksi muun muassa Lapin retkillä, pelaamalla lentopalloa, suunnistamalla ja pyöräilemällä.

Nykyään Suomen Ladussa on jäseniä yli 65 000, Oulun Ladussa yli 700 jäsentä.

50-vuotisjuhliaan Oulun Latu viettää Maikkulan Kartanossa 20. lokakuuta kello 13. Tilaisuudessa julkistetaan yhdistyksen 50-vuotishistoriikki ja jaetaan Suomen Ladun myöntämät ansiomerkit. Ennen juhlan alkua yhdistys pitää Oulun Ladun juhlakokouksen.

Mahdolliset muistamiset pyydetään Oulun Ladun tilille no 205018-39474 merkillä 50-vuotisjuhla. Varat tullaan käyttämään lasten ja nuorten retkeilyn edistämiseen.

Sauvat heiluu. Tänä päivänä 50-vuotias Oulun Latu sauvakävelee kesäkauden ja järjestää yhdessä eri yhdistysten kanssa Oulu-kävelyä.

Arkisto

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva