Teuvoa ja Pakkalaa verkon täydeltä

Janne Salmivaara

OULU Sopivasti Aleksis Kiven päivänä kaupungin pääkirjasto julkisti kaksi uutta ja yhden uudistetun kirjallisuuteen liittyvää verkkopalvelua.

Merkittäviä Ouluun liittyviä kirjailijoita esittelevistä Kirjailijat Oulussa -sivuista on valmiina Teuvo Pakkalaa käsittelevä osa. Nuorten Teuvo -kirjallisuussivuja on uusittu, ja esiopetusikäisiä varten on avattu koko maassa ainutlaatuinen Kakaravaara-verkkopalvelu. Kaikkiin palveluihin pääsee Oulun kaupungin kirjaston internet-sivuilta (www.ouka.fi/kirjasto).

Teuvo Pakkalan työtä ja elämää valottava sivusto avaa oululaisia tai oululaisuuteen liittyvien kirjailijoiden esittelyn. Varsinaisesti kirjailijasta ei ole uutta tietoa, mutta nyt on ehkä ensimmäistä kertaa koottu samaan monipuolinen tietopaketti, jota voidaan käyttää vaikkapa opetustyössä. Esillä on otteita Pakkalan tuotannosta, hänen muita töitään ja kuvia ja kuvauksia Pakkalan ajan Oulusta.

”Tämä on ollut kirjallisuuden laitokselle tärkeä projekti. Näin voidaan saada tutkimusaineistoa laajempaan julkisuuteen”, painottaa Oulun yliopiston kirjallisuuden professori Liisi Huhtala.

Kirjallisuuden laitos on tiiviisti mukana aineiston työstämisessä. Jatkossa taideaineiden ja antropologian opiskelijat voivat halutessaan olla mukana verkkosisältöjen kehittämisessä esimerkiksi pro gradu -töidensä kautta.

Pakkalaa koskevaa aineistoa projektityönä kerännyt filosofian lisensiaatti Ilmari Leppihalme kertoo verkko-Pakkalan avaavan kriittisenä realistina tunnettuun kirjailijaan aikaisempaa modernimman kuvan.

Pakkalan jälkeen verkkoaineistoa koostetaan Aaro Hellaakoskesta ja Paavo Rintalasta. Heidän osuutensa valmistuu ensi kevään aikana.

Harrastajakirjoittajat Teuvoon

Vuonna 1998 avattu nuorten Teuvo-sivusto on uusiutunut niin ilmeeltään kuin sisällöltään. Lastenosaston johtaja Mari Heino kertoo Teuvon neuvovan niin kirjauutuuksien löytämisessä kuin pöytälaatikkokirjoittajien rohkaisemisessa. Teuvosta löytyy kirja-arvosteluja, kirjailijatietoa ja Teuvoon voi kirjoittaa omiakin tekstejä.

”Palautetta kirjoituksista ei vielä saa, mutta sitäkin pitää miettiä”, Heino pohtii.

Kirja-arvostelut on annettu oululaisten ala- ja yläasteiden luokkien tehtäväksi. Tänä syksynä uutuuskirjoja lukevat Patamäen ja Lintulammen ala-asteiden ja Toppilan yläasteen oppilaat.

Kakaravaara on eskari-ikäisten vanhemmille ja kasvattajille tarkoitettu verkkopalvelu. Kyse on lähinnä aineistohakupalvelusta. Kakaravaaran kautta voidaan etsiä esimerkiksi niitä kirjoja, joissa kerrotaan lohikäärmeistä tai kansainvälisyyskasvatuksesta. Samalla käyttäjä pääsee varaamaan kirjaston aineistoa.

Ministeriön tuki käynnistämiseen

Kaikkiin uusiin verkkopalveluihin on saatu opetusministeriön tukea. Teuvon starttirahaksi vuonna 1998 saatiin 30 000 markkaa ja vuonna 1999 Kakaravaaran käynnistämiseen saatiin 40 000 markkaa. Rahallisesti suurin hanke on Kirjailijat Oulussa, johon ministeriö on antanut vuosille 2000-2002 peräti 260 000 markkaa.

”Ei tämä syö kirjaston perinteistä toimintaa”, vakuuttaa kirjastotoimen johtaja Helvi Puolakka. Hän myöntää, että hankkeisiin saatu ministeriön raha on riittänyt vain käynnistämiseen. Sen jälkeen kirjaston työntekijät ovat yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa paiskineet hommia saadakseen hankkeet pysymään toiminnassa, mikä on tarkoituskin.

”Kirjasto muuttuu tarpeiden mukaan. Verkkopalvelut täydentävät muuta toimintaa.”

Verkkopalvelut syrjäseutujen hyödyksi

Pienten kuntien kirjastoilla ei käytännössä ole mahdollisuuksia yhtä monipuolisiin palveluihin. Lääninhallituksen kirjastotoimesta vastaava koulutoimentarkastaja Ulla Kukko sanoo pienten kuntien kirjastojen aseman heikkenevän entisestään. Teuvon ja Kakaravaaran kaltaiset hankkeet koituvat myös muiden hyödyksi, Kukko uskoo.

”Aineistomäärärahoja on entistä vähemmän pienissä kirjastoissa. Isoissa kirjastoissa on enemmän resursseja tällaisiin projekteihin, mutta kyllä ne hyödyttävät myös syrjäseutujen kirjastoja ja käyttäjiä”, Kukko painottaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva