Uusi isäntä toivoo sähkön hinnan nousua

Vieska Energian myyntirahat hupenevat Ylivieskan vanhojen velkojen maksuun

Ilkka Lappalainen

YLIVIESKA Vieska Energian uuden isännän Oy Herrfos Ab:n toimitusjohtaja Stefan Storholm toivoo sähkön hinnan nousua. Tosin hän ei vielä eilen, sähkökauppojen allekirjoitusta seuraavana aamuna osannut arvioida, nostetaanko hintoja Vieska Energian alueella.

Vieska Energia Oy:n liiketoiminnat ja omaisuus siirtyvät Oy Herrfors Ab:lle tiistai-iltana allekirjoitetun kauppasopimuksen mukaisesti syksyn aikana.

Vieska Energian hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valitun Juha Rautakosken mukaan energiahintoja ei tultaisi nostamaan kaupasta johtuvista syistä.

Kysymykseen korotetaanko kaukolämpömaksuja, Storholm vastasi vertaamalla kaukolämmön hinnan kehitystä polttoöljyn hinnan muutoksiin.

”Polttoöljyn hinta on noussut 50 prosenttia lyhyessä ajassa. Pyritään seuraamaan jossain määrin sen kehitystä.”

Kilpailu hillitsee hieman intoa korottaa sähkön hintaa. Kuluttajat voivat ostaa sähköä vapaasti miltä sähköyhtiöltä tahansa. Sen sijaan kaukolämpötoimintaa on monopolia. Ylivieskassa ja Alavieskassa yksinoikeus sen myyntiin on jatkossa Herrforsilla.

Lainakanta painolastina

Ylivieskan kaupungissa on kiistelty Vieska Energian myymisestä jo kymmenkunta vuotta. Kaupungin talouden ajautuminen kurjaan tilaan viime vuosikymmenellä pakotti keskustelemaan omaisuuden myymisestä.

”Tulevaisuuteen varautuminen edellyttää lainakannan pienentämistä ja siihen tulemme valtuuston päättämällä tavalla myös kaupasta saatavat tulot käyttämään”, totesi Ylivieskan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaija-Maija Perkkiö kauppasopimuksen johdosta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vuosien mittaan kasvanut lainakanta on Perkkiön mukaan muodostunut painolastiksi, joka sitoo kehittämiseen tarvittavia resursseja ja jonka takia Ylivieska on menettänyt kilpailukykyään muihin kuntiin verrattuna.

Ylivieskan velka on 162 miljoonaa markkaa eli 12 200 markkaa jokaista kaupunkilaista kohti. Vaikka kaupasta suoraan saatava 67,6 miljoonaa markkaa pantaisiin lainan lyhennyksiin, Ylivieskalle jää vielä muhkea, lähes sadan miljoonan markan velka.

Vieska Energia Oy jää yhtiönä olemaan. Sen ainoa tehtävä on hoitaa loppuun Nivalan ja Kalajoen sähköverkkojen lunastusasiat. Verkoista saatavat rahat yhtiö jakaa omistajilleen, joita Ylivieskan lisäksi ovat Vattenfall ja Alavieska sekä pienellä siivulla Nivala ja Kalajoki.

Henkilökunta helpottunut

Kauppasopimuksen mukaan Vieska Energian 39 pakollista siirtyvät uuden omistajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Henkilökuntaa tiedotustilaisuudessa edustanut Ari Sorvisto sanoo työntekijöiden olevan helpottuneita, kun pitkään jatkunut pallottelu yhtiöllä saadaan loppumaan.

”Ollaan luottavaisia, kun ei joka aamu tarvi miettiä, mihin ollaan menossa töihin”, hän kuvaa väen tuntoja.

Herrforsin edustajat eivät osaa arvioida vielä, säilyvätkö kaikki työpaikat.

Kauppasopimusta ei tuoda enää Ylivieskan kaupunginvaltuuston raadeltavaksi. Kaija-Maija Perkkiö toteaa edellisen, vuodenvaihteessa toimintansa lopettaneen valtuuston tehneen tarvittavat päätökset hyväksyessään aiesopimuksen ja antaessaan valtuudet käydä neuvotteluja.

Vieska Energian toimitusjohtaja Juhani Myllymäki vetäytyi syrjään yhtiön johdosta myrskyisän jupakan seurauksena. Herrforsin Ylivieskan toimintaa ryhtyy vetämään DI Antti Vilkuna.

Ilkka Lappalainen

Se on tehty. Ylivieskan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaija-Maija Perkkiö, Vieska Energian hallituksen puheenjohtaja Juha Rautakoski ja Herrforsin toimitusjohtaja Stefan Storholm saattoivat huokaista helpotuksesta, kun Vieska Energian ja Herrforsin välinen kauppasopimus saatiin lopulta allekirjoitettua.

Ilkka Lappalainen

Kurkkua kuristaa. Sähköyhtiön myynnin kannalle lopulta kallistuneella Ylivieskan kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Heikki Jokisella on tukalat oltavat kauppaa tiukasti vastustaneen kannattajakuntansa keskuudessa.

Herrforsin oma tuotanto 24 prosenttia

Oy Herrfors Ab on Katternö-konsernin tytäryhtiö. Se ostaa ja myy sähköenergiaa teollisuudelle ja kotitalouksille. Yhtiön kotipaikka on Pietarsaari. Päätoimialue ulottuu etelässä Maksamaalle, pohjoisessa Alavieskaan ja idässä Lestijärvelle.

Oy Katternö Ab ja Perhonjoki Oy ostavat kaikki palvelut Herrforsilta, jonka kirjoilla on koko konsernin henkilökunta.

Tilinpäätöksen mukaan Herrforsin liikevaihto oli 59 miljoonaa markkaa ja voitto 8 miljoonaa markkaa. Konsernin liikevaihto oli 148 miljoonaa markkaa ja voitto 12 miljoonaa markkaa.

Herrforsin energian hankinta jakautuu seuraavasti: oma tuotanto 24 prosenttia, osto 32 prosentti ja PVO-osuus (Pohjolan Voima) 44 prosenttia. Herrfors omistaa 2 prosenttia Pohjolan Voiman osakkeista.

Lähde: toimintakertomus

IL

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva