Oulaisiin uusi ilme

Maaseutuhenkisyys aiotaan säilyttää

Liisa Lehto-Peippo

OULAINEN Peräti viitisenkymmentä uutta rakennusta parin seuraavan vuosikymmenen kuluessa nousee Oulaisten ydinkeskustan alueelle, jos suunnitelmaluonnos Oulaistenkadun kaupunkikuvalliseksi kehittämiseksi toteutuu.

Kaupunki tavoittelee tyylikästä ydinkeskustaa. Suunnitelman yleisperiaatteena on tiheä kaupunkirakentaminen, joka yhdistyy viihtyisään viherrakentamiseen ja kauniiseen jokivarsimaisemaan. Kaupungin kiinteistöinsinööri Tapio Takalo-Eskola toteaa, että suunnitelma on laadittu Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen aloitteesta.

Pontimena oli vahvasti kaupunkikuvaan vaikuttavan Keskon liikerakennuksen rakentaminen Oulaistenkadun varrelle vastapäätä kaupungintaloa. Kaupungissa on ollut pitkään keskustelua myös vanhojen rakennusten suojelusta, josta kaupungilla ja ympäristökeskuksella oli erilaiset näkemykset.

Kaupunkilaisten toiveita kuultiin jo keväällä. Kiinteistönomistajille tehtiin myös kirjallinen kysely, johon saatiin runsaat 20 vastausta. Ensimmäiset luonnokset ovat valmiit ja niitä jalostetaan. Suunnitelma poikii Takalo-Eskolan mukaan pienempiä kaavamuutostarpeita, jotka tulevat aikanaan kaupunginhallituksen ja lopulta valtuuston käsittelyyn.

Viherympäristöä kehitetään

Luonnoksen laatija, arkkitehtiylioppilas Jere Klami Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Ky:stä toteaa, että erityistä huomiota kannattaa kiinnittää rakentamisen lisäksi myös viherympäristön kehittämiseen sekä arvokkaiden rakennusten ja pihapiirien säilyttämiseen järkevässä käytössä, jotta kaupungin myönteinen maaseutuhenkisyys säilyy tulevaisuudessakin.

Kaupunkikuvaa on tarkasteltu Oulaistenkadulla lähiympäristöineen Väinölänkadun ja Putilankadun sekä urheilukentän ja Reservikomppaniankadun välillä. Suunnitelma sisältää myös suojeltavat rakennukset, muun muassa rautatieaseman rakennukset.

Suunnitelma sisältää liikenneratkaisuja. Kiertoliittymät rakennetaan sen mukaan Ouluntielle sekä Oulaistenkadun ja Siltakadun risteykseen. Rautatien alikulun pullonkaulalle on etsitty ratkaisu. Postin ja S-marketin väli rauhoitettaisiin kokonaan liikenteeltä kauppakäytävällä, joka katettaisiin lasilla.

Jo puretun Pengertalon ja purettavan Piparkakkutalon tilalle rakennetaan asuin- ja liiketaloja. Uusia liikerakennuksia tulisi luonnoksen mukaan myös entisen K-marketin eteen, Merita-pankin ja osuuspankin väliin ja Pyhäjokiseudun Kirjapainon ja radan väliin.

Kaupungintaloa esitetään laajennettavaksi naapuritontille kolmikerroksisena toimistorakennuksena.

Ala-asteen ankeasta ympäristöstä aiotaan rakentaa viihtyisämpi. Kaarikadun vanhat puutalot purettaisiin. Niiden tilalle rakennettaisiin kaksikerroksisia rakennuksia.

Joen rantaan Valorannasta Väinölänsuvantoon rakennetaan valaistu kävelyreitti. Joen yli rakennettaisiin myös kirjastoon johtava kävelysilta.

Liisa Lehto-Peippo

Tyyliä keskustaan. Keskusta-alueen rakennuskanta on monipuolista. Kaupunkikuvalle haetaan tyylikästä ilmettä suunnittelun avulla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva