Kantele soi luovemmin

Martti Pokela sai säveltaiteen valtionpalkinnon

STT

OULU Säveltaiteen tämänvuotisen valtionpalkinnon, 75 000 markkaa sai professori Martti Pokela suomalaisen kansanmusiikin eteen tehdystä elämäntyöstä.

Pokelan monipuolisen työn ansiosta kanteleen asema suomalaisessa kulttuurissa on muuttunut. Kansallissoittimeen liitettyjen ennakkoluulojen murtajana hänen työnsä on ollut korvaamaton. Sen tuloksena suomalainen kantele soi tällä hetkellä runsaammin, luovemmin ja monipuolisemmin kuin koskaan, valtion säveltaidetoimikunta sanoo palkintoperusteluissaan.

Vuonna 1924 syntynyt Martti Pokela on suomalaisen kanteleen grand old man. Hän on palkintoperustelujen mukaan kanteleen tunnetuin, taitavin ja monipuolisin tulkki, suuri muusikko, luova säveltäjä, innostava kouluttaja ja kaikkensa peliin pistävä kansallissoittimen puolestapuhuja.

Pokela on kokeilija ja uudistaja. Hän on luonut uutta ohjelmistoa kaikille kanteletyypeille vanhakantaisesta viisikielisestä aina isoon konserttikanteleeseen.

lehtikuva

Musiikkiperhe. Säveltaiteen valtionpalkittu professori Martti Pokela juhli yhdessä puolisonsa Marjatta Pokelan (oik.), tyttären Eveliina Sariolan ja tyttärentyttären Meri Sariolan seurassa.

Muusikkona merkittävä

OULU Valtion säveltaidetoimikunnan palkintoperusteluissa korostuvat professori Martti Pokelan ansiot koulutuksen ja muiden ”järjestöllisten” toimien parissa, jotka ovatkin kiistattomat.

Kuitenkin myös muusikon varsinaisen tehtävän musiikin tuottamisen suhteen Pokelan pitkä ura on ainutlaatuinen ja vertaansa vailla.

Vanhempi väki muista Pokelan kansallispuvussa säestämässä kirkasäänistä Eveliinaa kanteleella. Martti Pokelan muusikkous on kuitenkin paljon syvällisempää. Pokela on tehnyt taidettaan omaehtoisesti, teennäisistä rajoista piittaamatta, jatkuvassa liikkeessä.

Vähemmän tunnettuna kuriositeettina mainittakoon vaikka elektronimusiikin käyttö jo 1960-luvun töissä.

Kansanmusiikkia vaivaa usein pyrkimys pysäyttää historia ja jäädyttää musiikki formaattiin, jota kaikkien tästä eteenpäin tulisi noudattaa. Kuten varsinaisille pelimanneille, on tällainen ajattelu täysin vierasta myös Martti Pokelalle.

Harvoin voi olla näin täysin samaa mieltä palkinnon osumisesta oikeaan osoitteeseen kuin nyt professori Martti Pokelan kohdalla. Palkinnon olisi voinut perustellusti antaa Pokelalle tarkastellen pelkästään hänen uraansa musiikin tuottajana.

Arto Heikkilä

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva