Arvokkaat alueet listalle

Alueiden arvot kuntoon

Suojelu- ja kehittämistarpeet pantiin kiireellisyysjärjestykseen

Kari Sankala

OULU Yleiskaavoitustyön ohessa on tehty laaja Oulun arvokkaiden alueiden selvitystyö. Syntyneet raportit Arvokkaita alueita Oulussa osa I ja II eivät jää pelkästään koristamaan viranhaltijoiden kirjahyllyjä, vaan niiden perusteella tehdään aluekohtaisia suojelu- ja kehittämistoimia.

Kiireellisimmin aluekohtaista tarkastelua kaipaavat Oulun keskusta, Oulujoen suisto, Pikisaari, Äimärautio, Oulujoen kirkko ja sen ympäristö.

Välittömään kiireellisyysluokkaan kuuluvat lisäksi Madekosken osayleiskaava-alueelta Kinnulan talot ja ympäristö, Konttisentien ympäristö, Lapinkangas, Oulujokivarsi, Pikkaraisenkylä, Sanginsuu ja Vasankankaan raitti.

Sairaalaympäristöistä välittömän suojelu- ja kehittämistarkastelun tarpeessa ovat Kontinkangas, Oulunsuun sairaala-alue, Oulun yliopistollinen sairaala ja sen ympäristö sekä Tuiranpuisto.

Myös Toppilansalmi ja Hietasaaren kaupunginosan Toppilansaari ovat välittömän tarkastelun kaipaamia alueita erityisesti vuoden 2005 asuntomessujen läheisyyden takia.

Erillistarkasteluun kuuluu esimerkiksi kunkin alueen rakennustapaohjeiden ajantasaistaminen, ympäristön parannustoimet, täydennysrakentamisen ja uudisrakentamisen ohjeet, rakennuskannan tarkempi inventointi sekä suojelumääräysten tarkistaminen ja kaavallinen tarkastelu.

Ei aivan hoppu

Kakkosluokkaan eli pikaisesti tarkasteluun otettaviin alueisiin kuuluvat asuinalueista Karjasilta, Saviharju, Selvaakitalot Höyhtyällä ja Laanila.

Samaan luokkaan kuuluu myös Kaupunginoja ja sen maisema.

Kolmanteen kiireellisyysluokkaan eli alueisiin, joilla suojelu- ja kehittämistoimet pitää harkita lähitulevaisuudessa, kuuluvat asuntoalueista Isko, Koskelankylä ja Toppilan pientaloalue, Kuusiluoto, Nokela, Pateniemen sahan ympäristö, Puolivälinkankaan asuntosolut, puu-Raksila, vanha Peltola ja Ylä-Siirtola.

Erityisalueista kolmanteen luokkaan kuuluvat Oulun hautausmaa ja Värtön ranta.

Erityisalueista ainoastaan Oulun kasarmi on sellainen alue, jolla esitettyä selvitystä ei kaivata, koska alueen kaavoitus on vireillä ja suojelu- sekä kulttuurihistorialliset arvot on huomioitu tuossa yhteydessä.

Kaikki edellä mainitut alueet sisältyvät Oulun arvokkaiden alueiden luetteloon.

Oulun kaupunginhallitus odottaa rakennussuojelutyöryhmän laativan teknisen keskuksen käyttöön suojelu- ja kehittämisohjelman työohjelman ja aikataulun tammikuuhun 2002 mennessä. Tekninen keskus tekee rahoitussuunnitelman maaliskuuhun 2002 mennessä. Suojelu- ja kehittämisohjelma toteutetaan vuoden 2003 aikana.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva