Nuorisovaltuusto uhkaa kuihtua

Timo Myllykoski

RAAHE Nuorisovaltuuston 22-vuotias puheenjohtaja Jarno Moisala huokaa syvään. Valtuuston toiminta on ajautunut käymistilaan. Moisala pelkää, että aloitteelliseksi, kantaaottavaksi ja innovatiiviseksi pyrkinyt nuorison oma foorumi latistuu tulevaisuudessa discoja järjestäväksi toimielimeksi.

”Sellainen vaara on olemassa, jos uhkakuvat toteutuvat ja nuorisovaltuustolla on vielä ensi vuonna samat ongelmat kuin nyt”, hän myöntää.

Moisala toivoo, että nuorisovaltuuston jäsenet asettaisivat asiat tärkeysjärjestykseen ja ryhtyisivät kantamaan vastuunsa vaaleilla valittuina nuorison edustajina. Nyt osanottoprosentti 20-jäsenisen valtuuston kokouksissa on ollut luvattoman heikko, koska toiminnassa mukana olevat nuoret eivät ota valtuustotyöskentelyä riittävän vakavasti.

”Nuorisovaltuusto tulee tärkeysjärjestyksessä vasta kaukana koulun, kodin, kavereiden ja muiden harrastusten jälkeen. Minä ajattelen kuitenkin niin, että virallisilla vaaleilla valituksi tuleminen velvoittaa osallistumaan, kantamaan vastuuta ja ottamaan asian vakavasti”, Jarno Moisala huomauttaa.

Kokouspalkkio porkkanaksi?

Nuorisovaltuustossa jaetaan tarkoituksella vastuuta ja puheenjohtajan mukaan tekemistä riittää kaikille. Jokainen valtuustoon valittu nuori onkin käytännössä mukana useammassa kuin yhdessä työryhmässä.

”Vastuunkantamisessa meillä on kuitenkin rajusti tekemistä. Työryhmässä saattaa olla kymmenen jäsentä, mutta todellisia toimijoita vain kaksi, eli vastuu painottuu vain muutaman ihmisen harteille”, toteaa Jarno Moisala ja kertoo pohdittavana olevan muun muassa kokouspalkkion tai kuukausikorvauksen maksaminen valtuutetuille.

Puheenjohtaja soisi myös kaupungin nuorisotoimelta aktiivisempaa otetta nuorisovaltuuston suhteen. Onhan se yksi vapaa-ajan palvelukeskuksen nuorisotoimen painopistealueista.

”Nuorisovaltuusto on osoittanut tarpeellisuutensa, mutta pystyvätkö raahelaiset nuoret vastaamaan tähän tarpeeseen? Valtuusto tarvitsisi jonkun ihmisen kaupungin organisaatiosta, joka edustaisi jatkuvuutta ja potkisi asioita liikkeelle”, pohtii Moisala.

Seuraavat vaalit joulukuussa

Seuraavat nuorisovaltuustovaalit käydään Raahessa joulukuun puolivälissä. Vaalipiiri on Raahen kaupunki ja ehdolle voi asettua kuka tahansa 14-25 -vuotias raahelainen nuori.

Jarno Moisala arvelee, että nuoret eivät vieläkään tiedä tarkalleen millainen foorumi nuorisovaltuusto on. Hän pitääkin suurena haasteena sitä, että ennen tulevia vaaleja nuorille pystytään jakamaan riittävästi oikeaa tietoa nuorisovaltuustosta ja sen toiminnasta.

”Valitettavasti nuorisovaltuusto on ollut ainakin tähän saakka aika pitkälle yläasteiden ja lukion juttu. Muut raahelaiset oppilaitokset eivät ole ottaneet asiaa omakseen.”

Ensimmäisen kerran vuonna 1998 nuorisovaltuustoon valittu Jarno Moisala ei aio itse asettua enää ehdolle. Hän tietää, että seuraavalta puheenjohtajistolta vaaditaan paljon.

”Jos nuorisotoimi ei ota aktiivisempaa roolia valtuuston promoottorina ja jos mukaan ei saada riittävästi ikää omaavia tai ikäisekseen kypsiä nuoria, näyttää tulevaisuus vaikealta”, hän summaa.

Nykyisistä valtuutetuista seitsemän on lukiosta, viisi yläasteelta ja yksi porvari- ja kauppakoululta. Nuorisovaltuustosta on eronnut yksi jäsen, kolme asuu armeijan tai opiskelun takia toisella paikkakunnalla ja kolme nuorta on vain jättäytynyt toiminnan ulkopuolelle.

Timo Myllykoski

Väistyvä puheenjohtaja. Jarno Moisala, 22, on nykyisen nuorisovaltuuston ainoa täysi-ikäinen jäsen. Hän toivoo, että nuorisovaltuusto ei jää pelkästään yläaste- ja lukioikäisten jutuksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva