ADC:lle uusi Suomen-yhtiö

Operaattorituotteet Skotlantiin, Oulun ADC:n myyntiä spekuloidaan

Arja Mikkola

OULU ADC Telecommunications Oy:n toimintoja järjestellään uudestaan. Operaattorituotteiden tuotanto loppuu Oulussa kokonaan. Alan tuotekehitysosaamista varten perustetaan Suomeen täysin oma uusi yhtiönsä.

Amerikkalaisomisteisen ADC:n täkäläinen johto ei vielä eilen saattanut vahvistaa tietoa siitä, että koko muun yrityksen toiminta on vaihtumassa uusiin käsiin. Syynä vaitonaisuuteen ovat USA:n pörssiä koskevat tiukat tiedotussäännöt, joita rikkomalla voi joutua oikeuteen, pahoitteli myyntijohtaja Henrik Oja.

Hän ennakoi amerikkalaisten tiedottavan asiasta New Yorkin pörssin sulkiessa Suomen aikaan kello 23 viime yönä.

Spekulaatiot kohdistuivat kalifornialaiseen kilpailijaan Remec Inc.:iin. Sekä Oulun ADC että Remec ovat molemmat keskittyneet suurtaajuusbisnekseen.

Yhteensä 620 työntekijää

ADC on iso työnantaja. Yritys työllistää seudulla kaikkiaan 620 henkilöä. Valtaosa heistä työskentelee Oulussa ja noin tusina Ruukissa.

”Suurin osa jatkaa edelleen samanlaista toimintaa”, myyntijohtaja Oja toteaa yrityksen lähitulevaisuudesta, pakon sanelemana lyhytsanaisesti. ”Tällä hetkellä olen suhteellisen luottavainen.”

Oja saattoi eilen vahvistaa vain operaattoritoimintaa koskevan uudelleenjärjestelyn. Hänen mukaansa täkäläinen mastonhuippuvahvistimien tuotanto siirtyy kokonaisuudessaan sisaryhtiölle Skotlantiin ADC Telecommunications Scotland Ltd:lle, joka on valmistanut tuotteita jo pidempään. Oulussa tämän alan tuotantoa on ollut vasta 1997 lähtien.

Suomeen taas on ”perheen sisällä” tapahtuvan liikkeenluovutuksen yhteydessä perusteilla ADC Finland Oy. Uudesta yhtiöstä tulee Ojan mukaan puhtaasti tuotekehitysyksikkö. Operaattoreille tarkoitettujen mastonhuippuvahvistimien suunnitteluosaaminen pysynee siis näillä näkymin seudulla.

Yt-neuvottelut 36:n kanssa

”Tämä oli ADC:lle sopivin vaihtoehto”, Oja sanoo ja myöntää, ettei uutta asetelmaa ole ehditty kovin pitkään maistella. Adc:läisille kerrottiin uudelleenjärjestelyistä viime viikon lopulla.

Liikkeenluovutus koskee Oulussa kaikkiaan 55 työntekijää. Heistä lopettamisuhan alla on nyt 36 tuotantotyöntekijää, kertoo henkilöstöjohtaja Heikki Voutilainen. Yt-neuvottelut tuotantotyöntekijöiden kanssa koskevat vain näitä 36:ta, hän painottaa.

ADC tarjoaa työntekijöille mahdollisuutta siirtyä tuotannon mukana Skotlantiin Edinburghin lähelle. ”Yrityksen omana politiikkana on tarjota tietty paketti, johon kuuluvat matkat ja muutot”, Voutilainen kertoo. ”Uskon, että joidenkin kohdalla asiaa mietitään positiivisesti.”

Neuvottelut aloitettiin eilen. ”Yllättävän rauhassa porukka oli siellä”, arvioi pääluottamusmies Tommi Juvari.

Kilpailija San Diegossa

ADC:n liikevaihto oli viime vuonna Suomessa noin 470 miljoonaa markkaa. ”Olemme liikkuneet samalla hehtaarilla kuin viime vuonna”, Oja vakuuttaa tyytyväisenä.

Valtaosa Oulun volyymistä tehdään tukiasemaliiketoiminnan taholla. Tällä pitkälle räätälöityjä ratkaisuja tuottavalla sektorilla toimii myös San Diegossa pääpaikkaansa pitävä Remec. Se on tähän asti ollut selvä kilpailija Oulun ADC:n tukiasemajärjestelmille.

Langattomasti kuvan, äänen ja datan siirtoon keskittyvä Remec on tänä vuonna ilmoittanut olevansa kiinnostunut vahvistamaan toimintaansa Euroopan suunnalla. Se on myös vasta availemassa Kiinan yhteyksiä, mine Oulun ADC:llä on jo vientiä.

Remec Inc.:n liikevaihto oli viime vuonna runsaat miljardi markkaa. Yrityksen kaikki yksiköt ovat suuntautuneet suurtaajuusjärjestelmiin. Operaattoribisneksen lisäksi sillä on muun muassa mikroaaltoja hyödyntävää liiketoimintaa sekä oma siirtolaiteyksikkönsä myös älykkäitä aseita, kuten ohjuksia varten.

Konserni on kuitenkin suuntautunut rationalisoimaan toimintaansa ja vähentänyt työvoimaansa noin viidenneksellä aivan viime aikoina.

Eljas Sallmén

Työpaikka Skotlannissa. Helena Hietala (oik.) ja Mervi Leinonen lopputarkastivat eilen operaattorituotteita ADC:n Oulun tehtaalla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva