Aittakin on kulttuurihistoriaa

Pikku-Pirilän rakennukset saivat piirustukset arkkitehtiopiskelijoiden käsistä

Anne Helaakoski

SIIKAJOKI Ei tainnut se timpuri, joka aikoinaan aitan suunnitelmaa Klubi-askin kanteen piirteli, osata kuvitellakaan, että jonain päivänä rakennus on arkkitehtien millimetrintarkan kiinnostuksen kohteena.

Matti ja Ritva Kuorilehdon omistaman Pikku-Pirilän yleensä rauhallisessa pihapiirissä oli maanantaina kuitenkin säpinää, kun Oulun yliopiston toisen vuosikurssin arkkitehtiopiskelijat mittailivat rakennuksia pitkin ja poikin.

Päivän kestävän piirtämisleirin tarkoituksena oli tehdä mittauspiirustukset neljästä pihapiirin rakennuksesta ja samalla taltioida vanhoja rakennuksia ja rakennusmenetelmiä. Leiri kuuluu arkkitehtuurin historian perusluentoihin.

Vanhojen maalaistalojen rakennuspiirustuksia on jäljellä vähän. Näin on myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Pikku-Pirilässä, jonka rakennukset ovat arviolta 150-200 vuotta vanhoja.

Nyt piirustuksensa saavat päärakennus, puoji, aitta sekä maakellari. Rakennukset myös valokuvataan ja niille luonteenomaisista yksityiskohdista kuten ovista, ikkunoista, lukoista ja sisätiloissa uuneista piirretään detaljikuvat.

Vanhemman lehtorin Raimo Ahosen ja assistentti Mikko Mannbergin mukaan nyt tehtävällä työllä täydennetään perimätietoa ja kirjallisista lähteistä saatua tietoa. Piirustusten avulla on mahdollista tehdä tulevaa korjaus-, muutos- ja täydennysrakentamista.

”Ennen kaikkea tällä avustetaan kulttuurihistoriallisen rakennuskannan tutkimista ja tallentamista. Tämä on siis kulttuurihistoriallista dokumentointia ja rakennusten käyttöä palvelevaa työtä”, selittää lehtori Ahonen.

”Opiskelijoille tämä on harjoitusta käytännön työhön”, lisää assistentti Mannberg.

Lähtökohtana on ensin aina inventointi ja arvottaminen, muistuttaa Ahonen. Vanhan rakennuskannan inventointia on systemaattisesti tehty sekä valtakunnan että seutu- ja kuntatasolla 1970-luvulta alkaen. Maaseudun perinteisiä pihapiirejä on inventoitu ja piirretty jo 1960-luvulta lähtien.

Piirustusten tekeminen liittyy viime vuonna alkaneeseen Siikajokivarsi EU-kuntoon -projektiin. Projektissa on mukana seitsemän kuntaa ja sen puitteissa on tutkittu 135 pihapiiriä.

”Yksi projektin tarkoitus on vanhojen rakennusten uusiokäytön edistäminen. Siksi omistajankin kannalta on hyvä, että rakennuksista tehdään kuvat. Silloin niiden korjaustyöt onnistuvat sujuvammin”, selittää projektipäällikkö Ilpo Väisänen.

Korjaustöitä on jo tehty, lähinnä hirsirakennuksissa. Myös Pikku-Pirilän vanha aitta kengitettiin eli sen vanhoja hirsiä uusittiin viime kesänä.

Anne Helaakoski

Tarkkaa työtä. Siikajoella sijaitsevan Pikku-Pirilän pihapiiriin kuuluva, Kamreerin aikoinaan rakentama talo sai piirrustuksensa arkkitehtiopiskelijoiden leirin aikana.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva