Svenska Privatskolanin remontti valmistui

Matti Heikura

OULU Yli 140 vuotta Oulussa toiminut yksityinen ruotsinkielinen koulu, Svenska Privatskolan i Uleåborg on saanut valmiiksi vuosia kestäneen laajennus- ja saneeraustyönsä

Vaikka koulu on edelleen kodikkaan ahdas, takaavat nykyiset tilat koulun toiminnan jatkumisen aivan uudella tasolla. Muun muassa kemia ja fysiikka on saanut nykyaikaisen opetustilan, jota aikaisemmin ei ole ollut, kertoo rehtori Anders Wentin.

Koulun toiminta on toisaalta tavanomaista laaja-alaisempaa. Peruskoulun ja lukion lisäksi samassa kiinteistössä toimii lastentarha. Niinpä koulussa voikin olla kolmivuotiaasta aina 19-vuotiaaksi niin halutessaan.

Kaikkiaan koulussa työskentelee päivittäin noin 200 oppilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa, kertoo Wentin.

Peruskoulussa on nykyisin vajaat sata oppilasta ja koulun tärkeimmässä osassa lastentarhassa noin 40.

”Olemme aina lähteneet siitä, että pienillä pitää olla parhaat oltavat”, kertoo Wentin ja lisää, että suurin osa heidän oppilaistaan tulee juuri lastentarhan kautta.

40-luvun henkeen

Koulun vanhan siiven saneerauksessa on tietoisesti haettu 40-luvun henkeä niin väreillä kuin sisustusratkaisuillakin.

Viimeisenä työn alla on juhlasali, joka valmistuu näinä päivinä.

Laajennuksen ja remontin kustannukset ovat nousseet noin kuuteen miljoonaa markkaan. Kustannukset on katettu osin lainarahalla, osin avustuksilla, joiden merkittävin lahjoittaja on ollut Svenska kulturfonden.

Oulun kaupunki ei ole tukenut rahallisesti koulun laajennusta. Muuten koulun asema on toki tunnustettu kaupungin ylintä johtoa myöten, toteaa Wentin.

Koulun remontin ja laajennuksen käyttöönottojuhlaa vietetään 12. päivänä lokakuuta.

(kuva 639)

JARMO KONTIAINEN

Perinnettä kunnioittaen. Koulun vanhan puolen saneeraus tehtiin 40-luvun henkeen, kertoo rehtori Anders Wentin koulun entisten opettajien silmien alla.

(kuva 590)

Lastentarhasta alkaen.

Oma alle kouluikäisten osasto on koulun ylpeys ja siksi myös sen olot ovat parhaimmat. Neli- ja viisivuotiaitten ryhmää vetää lastentarhanopettaja Soile Stenberg.

(kuva 635)

JARMO KONTIAINEN

Kellarisalin aarteet. Koulun oman oppilaan, taiteilija Åke Mattaksen seccoteokset kuvaavat Oulua ja Oulun seudun historiaa, kertoo rehtori Anders Wentin.

(kuva 593)

JARMO KONTIAINEN

Uusia mahdollisuuksia. Kemian ja fysiikan uudet opetustilat saatiin koulun uuden osan laajennuksen myötä. Sanna Kuikka ja Susanna Kukka järjestelemässä uusia opetusvälineitä paikoilleen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva