Museovirasto tiukkana teatterin laajennuksesta

Timo Jokelainen

OULU Museovirasto teki pikavauhtia yhdessä viikossa lausunnon Oulun kaupunginteatterin korjauksesta ja laajennuksesta. Lausunnossa otetaan kantaa hankkeeseen kokonaisuutena sekä annetaan ohjeita, miten laajennus tulisi toteuttaa.

Marjatta ja Martti Jaatisen vuonna 1962 tapahtuneeseen kilpailuvoittoon perustuva teatteri on osa Oulun keskeneräiseksi jäänyttä monumentaalikeskusta, joka nykyään on Museoviraston tekemässä valtakunnallisesti arvokkaiden alueiden luettelossa.

Museovirasto on siitä huolimatta, että teatteri ja kirjasto poikkeavat radikaalisti Rantakadun säilyneiden rakennusten mittakaavasta, halunnut nähdä monumentaalikeskuksen rakennuksilla oman merkityksensä.

Osittainkin toteutuneena keskus on viraston mukaan oloissamme harvinainen esimerkki, joka vertautuu vaikka Oskar Niemeyerin Brasilian kulttuuri- ja hallintokeskukseen ja siihen liittyvään arkkitehtuuriajatteluun.

Edessä kaavamuutos

Museoviraston mielestä 1960-luvun ideasuunnitelman - johon kuuluneet kirjatorni ja valtuustosali jäivät rakentamatta - toteutuminen Vänmannin saarella on ensisijainen tavoite.

Teatteria voidaan laajentaa, jos ideasuunnitelmaa ei toteuteta kokonaan. Tällöin asemakaavaa tulee muuttaa siten, että teatteriin uudisosaan käytettävä rakennusoikeus poistetaan saaren käyttämättömästä rakennusoikeudesta.

Museovirasto vaatii järjestettäväksi viranomaisneuvottelun, johon myös se nimeää edustajansa. Lisäksi asemakaavan muutoksesta tulee pyytää erillinen lausunto Museovirastolta.

Laajennus piilotettava

Museoviraston mukaan kaupunginteatterin laajennuksen tulee olla selkeästi alisteinen nykyiselle teatterille.

Muutosten tulisi näkyä mahdollisimman vähän kaupunkiin päin, eikä olemassa olevien julkisivujen linjoja tule jatkaa tai kasvattaa.

Uudisosan tulee myös olla sekä lyhempi että matalampi kuin vanhan osan päämassa.

Torin puoleinen laajennus, jota on esitetty yhdessä kolmesta ehdotuksesta, on myös katsottu mahdottomaksi.

Museoviraston mukaan uusien julkisivujen ei ole syytä olla vanhan kopiota, mutta toisaalta uuden olisi oltava arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan hillittyä rakentamista.

Ja koska suunnittelu on erittäin vaativa tehtävä, haluaa Museovirasto tarkemmat suunnitelmat nähtäväkseen, mikäli sellaiset aiotaan laatia.

Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy

Laajennus piilotettava. Museoviraston lausunnon mukaan kaupunginteatterin laajentamisen ei tulisi näkyä kaupunkiin päin, kuten kuvassa olevassa ehdotuksessa nimeltä AnnoDomini2001 on tehty suuren lasiseinän voimin.

Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy

Kolme vaihtoehtoa. Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy:n tekemät kolme laajennusvaihtoehtoa poikkeavat toisistaan, mutta yksikään ei toteuta Museoviraston toiveita. Ehdotukset vasemmalta lähtien AnnoDomini2001, Hommage ja Teatropolis. Tarkastelukulma on Pikisaaresta päin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva