Yliopistoille ohjeet sisäisestä tarkastuksesta

Yritystoiminta ei kuulu yliopistoihin

Panu Pökkylä-STT

OULU Opetusministeriö vaatii yliopistoja tarkistamaan taloussääntönsä ja sisäisen tarkastuksen ohjeensa vuoden loppuun mennessä. Näin pyritään huolehtimaan siitä, ettei tutkimusvaroja ja muuta ulkopuolista rahoitusta käytetä väärin.

Oulun yliopisto ei jäänyt rehtori Lauri Lajusen mukaan odottamaan turhaan ministeriön muistion tuloksia, vaan työtä on tehty jo etukäteen.

”Meillä on tarkistettu taloussääntöä. Yliopistolla on toiminut tämän vuoden alusta ulkoinen yritys, joka tarkastaa meidän sisäisiä toimintoja, johtamisia ja prosesseja.”

Oulussa ulkopuolista rahoitusta tulee vuosittain noin 350 miljoonaa markkaa, tästä suurin osa tulee Suomen Akatemialta ja Tekesiltä, Lajusen mukaan rahoittajia on kuitenkin erittäin suuri määrä.

Ulkopuolisen rahoituksen hallinnointia selvittänyt OPM:n työryhmä painottaa myös, etteivät yliopistojen työntekijät voi harjoittaa yliopiston kanssa kilpailevaa yritystoimintaa.

Yliopistoyksikön johtajan Markku Mattilan johtama työryhmä luovutti muistionsa torstaina opetusministeri Maija Raskille (sd.).

Laskun kirjoittajasta epäselvyyttä

Työntekijöiden ei pitäisi osallistua yliopiston kanssa yhteistyötä tekevän yrityksen toimintaan, sillä tämä voi rikkoa esteellisyysperiaatteita, kilpailulakeja sekä valtion hankintoja koskevia määräyksiä.

Tällaisia ongelmia on Oulussa ilmennyt muun muassa siinä, millä tasolla ja kuka saisi hyväksyä laskuja ja tehdä tilauksia yritysten välillä.

”Tällä hetkellä verkostoituminen on vahvaa, joten jokuhan voi olla jossakin merkittävä osakas. Hän ei tietenkään voi olla samanaikaisesti asiakas ja myyjä”, Lajunen toteaa.

Työryhmä löysi suurimmat ongelmat juuri yliopistollisten sairaaloiden ja yliopistojen välisestä yhteistyöstä.

”Lääketieteellinen tiedekunta ja Oys toimivat hyvin sisäkkäin. Sivuvirkoja on meidän henkilökunnalla sairalan puolella ja sairaalasta taas on erikoisopettajia ja dosentteja meillä. On yhteisiä tutkimushankkeita, jotka on rahoitettu erilaisin rahoituslähtein”, Lajunen huomauttaa.

Lääkkeeksi ehdotetaan, että yliopistot ja sairaalat kohdentavat tarkemmin puitesopimuksiaan toistensa välillä.

”Tämä on hyvin aiheellinen huomautus myös meille. Meidän pitää tarkistaa puitesopimuksemme ja katsoa pelisäännöt uudelleen”, Lajunen jatkaa.

Yritysjärjestelyt tutkimatta

Itse yliopistojen tehtäviin yritystoiminta ei lain mukaan kuulu lainkaan. Siksi tutkinto-opetusta tai tutkimusta ei saa siirtää yritysten, yhdistysten tai säätiöiden hoidettavaksi.

Opetusministeriö haluaa, että tutkimustulokset tulisivat kuitenkin hyödynnettyä. Tämä on kierretty niin, että yliopistojen yhteydessä toimii teknologiakyliä ja yrityshautomoja.

”Ongelmat on tiedostettu, olemme jo muutama vuosi sitten palkanneet sopimusjuristin, joka toimii yliopiston sisällä. Jokaisesta tällaisesta tapauksesta tehdään sopimus juristin avulla.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva