Kaksi uutta professoria

Steelpolis innoitti VTT Valmistustekniikan perustamaan tutkimusprofessuurin Raaheen

Anne Helaakoski

RAAHE Kaupunki on saamassa toisen professuurinsa, kun VTT Valmistustekniikka perustaa tutkimusprofessorin viran Raaheen.

Professuurin tarkoituksena on metallialan kehitys- ja tutkimustoiminnan rakentaminen seutukunnassa. Virka julistetaan virallisesti auki 7. lokakuuta ja se täytetään mahdollisimman pian.

Metallialan tutkimusprofessuurin lisäksi kaupunkiin ollaan perustamassa lahjoitusprofessuuria. Asia selviää lopullisesti noin kuukauden päästä.

Tutkimusprofessorin viran toimialana on raskaan metallituote- ja konepajateollisuuden materiaali- ja tuotantotekniikka, erityisesti terästuotteiden liittämisteknologiat. Professorin toimipaikaksi tulee Technoparkiin perustettava VTT Valmistustekniikan toimipiste, jossa jo toimii VTT Elektroniikka Pehr Brahe -ohjelmistolaboratorion yhteydessä.

Professuurin perustaminen liittyy oleellisesti seutukunnassa käynnistettyyn alueen metalliteollisuuden kehittymiseen ja kasvuun tähtäävään Steelpolis-projektiin. Hankkeen tärkeänä osana on metalliteollisuutta palvelevan tutkimus- ja kehitystoiminnan sekä ammattikorkeakoulu- ja yliopistotasoisen koulutuksen vakiinnuttaminen Raahen alueelle.

Tutkimusprofessorin tehtävänä on kehittää ja johtaa alueen metalliteollisuutta palvelevaa tutkimusprojektitoimintaa. Professori myös osallistuu alkavan metallialan insinöörikoulutuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä toimii osaamisalueensa Steelpolis-hankkeiden asiantuntijana.

Poikkeuksellinen päätös

Harri Jokinen VTT Valmistustekniikan tutkimusyksiköstä kertoo Raaheen perustettavan professuurin olevan poikkeuksellinen siinä mielessä, ettei VTT:llä ole tapana perustaa toimintaa toimipaikkojensa ulkopuolelle. Valmistustekniikan asiantuntijat toimivat pääosin Otaniemessä, Espoossa, lisäksi ryhmiä on Lappeenrannassa ja Tampereella.

”VTT ei pyri hajasijoittamaan toimintaansa, mutta Steelpolis-hanke koettiin niin merkittäväksi, että siitä osoituksena virka perustettiin.”

Professuurin Jokinen uskoo lisäävän ja voimistavan merkittävästi seutukunnassa tapahtuvaa yhteistyötä. Sen tavoitteena on parantaa paikallisten yritysten liiketoimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, joten käytännön toimenpiteet tulevat heijastamaan yritysten tarpeita.

Steelpolis-hankkeen projektipäällikkö Martti Saarela muistutti korkeakoulutasoisen metallialan tutkimustoiminnan saamisen alueelle olleen isona haaveena jo pitkään. Nyt haavekuva konkretisoituu. Saarela kiittelikin VTT:tä nopeista päätöksistä.

Uuden professuurin toimenkuvaa on puitu pitkään yhdessä alueen metalliyritysten kanssa. Niinpä toiminnan painopiste kallistuukin raskaan konerakentamisen ja metalliteollisuuden puolelle.

Professuurin saaminen Raaheen vie omalta osaltaan eteenpäin kaupungin tavoitetta päästä raskaan metalliteollisuuden osaamiskeskukseksi.

Muita koulutus- ja tutkimuspuolen toimenpiteitä ovat ensi vuoden alussa muuntokoulutuksena alkava metallialan insinöörikoulutus sekä samaten ensi vuonna alkava nuorisoasteen koulutus.

Anne Helaakoski

Nopeaa toimintaa. Kaupunginjohtaja Jaakko Nahkuri (oik.) ei yrittänytkään peitellä tyytyväisyyttään vasta edellisenä iltana kuulemastaan professorin viran perustamisesta. Kiitoksia kuulemassa VTT Valmistustekniikan Harri Jokinen sekä professori Jouko Paaso VTT Elektroniikasta (kesk.).

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva