Incapin sänkytehdas Haapavedelle

Kaupunki kunnostaa vanhan tehtaan ja sijoittaa 8,5 miljoonaa markkaa koneisiin

Ilkka Lappalainen

HAAPAVESI Incap Furniture Oy sijoittaa uuden sänkytehtaansa Haapavedelle. Kaupunki kunnostaa entisen Salvostalon ja Pokaoven, nyttemmin M-Filterin käytössä olleet toimitilat Haapakoskelta ja hankkii kaikki uudet koneet Incapille.

Incap valmisti sänkyjä Kärsämäellä keväällä tapahtuneeseen tehtaan tulipaloon saakka. Kärsämäelle rakennetaan parhaillaan uutta tehdasta, joka tulee keskittymään levytuotantoon eli kaappien, pöytien ja lipastojen valmistukseen.

Ennen tulipaloa Kärsämäen huonekalutehtaassa työskenteli noin 160 työntekijää. Incap Furnituren toimitusjohtaja Sauli Huikuri arvioi uuteen tehtaaseen tulevan 120 työpaikkaa, ja Haapavedelle siirtyvän 30 työntekijää.

Haapaveden kaupunginhallitus hyväksyi yhden soraäänen saattelemana Incapin kanssa neuvotellun sopimuksen ja esittää sen ensi tiistaina kokoontuvan valtuuston siunattavaksi.

Sopimuksen mukaan kaupunki hankkii uuden tehtaan koneet ja laitteet, joiden hinnaksi arvioidaan 8,5 miljoonaa markkaa. Se vuokraa ne Incapille viiden vuoden vuokra-ajalla siten, että ensimmäinen lyhennyserä on miljoona markkaa.

”Koneet ja laitteet ovat kaupungin omistuksessa niin kauan kuin viimeinen maksuerä on maksettu”, vs. kaupunginjohtaja Jouko Luukkonen kertoo. Mikäli muttia tulee matkaan ja Incap jostain syystä lopettaa Haapavedellä, yritys on velvollinen lunastamaan pelit ja vehkeet.

”Tähän ei sisälly korko tai muuta tukea”, Luukkonen korostaa.

Rahaa uponnut ennenkin

2 900 neliön suuruisesta toimitilasta kaupunki perii vuokraa 25 000 markkaa kuukaudessa. Huikuri arvioi, että vastaavanlaisten uusien tilojen hankkiminen maineen päivineen maksaisi peräti 15 miljoonaa markkaa.

Kaupungin johdossa ei ole tarkka tietoa, paljonko Haapakosken tehdashalleihin on tähän saakka mennyt rahaa. Taseessa niiden arvo on viitisen miljoonaa markkaa. Pokaoven vierailusta kaupunki sai näpeilleen jonkin verran.

Haapakosken tehdashalleissa on nyt M-Filter Oy:n varasto sekä evakossa olevan Incapin levytuotantoa. M-Filterin tarpeita varten kaupunki ostaa Merita-kiinteistöltä entisen Misstexin hallin 600 000 markalla ja varaa sen korjaamiseen samansuuruisen summan.

Sekä Incapin että M-Filterin vaatimat toimet katetaan lainanotolla. Niin sanottuihin Repo-rahoihin ei tällä kertaa kajota. Haapavesi sai Revon Sähkön osakkeista 67 miljoonaa markkaa, mistä noin puolet on jo syöty.

Ei uusia työpaikkoja

Luukkonen korostaa ratkaisun olevan osa aiemmin esillä ollutta tarvetta turvata Incapin toiminnan säilyminen alueella.

Kärsämäen kuntaa on informoitu suunnitelmasta. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Markku Koski (kesk.) ei näe sen suuntautuvan millään tavalla Kärsämäen hanketta vastaan. Hänkin korostaa ratkaisun olevan osa sitä alueellista vaikutusta, jonka Incapin uudelleen rakentamisen luvattiin tuovan tullessaan.

”Kärsämäelle jää vielä valtavan paljon massaa”, Koski toteaa. Kärsämäen kunta on sijoittamassa uuteen tehtaaseen palovakuutusrahoina saamansa 7,5 miljoonaa markkaa sekä 20,5 miljoonaa markkaa, jotka se oli päättänyt panna kiinni ennen tulipaloa vireillä olleen logistiikkakeskuksen rakentamiseen.

Haapaveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Halla-aho (kesk.) myöntää, ettei Incapin tulo Kärsämäelle tuo yhtään uutta työpaikkaa. Sen sijaan sen ansiota työpaikkoja säilyy.

Incapin työntekijöistä 20-30 asuu Haapavedeltä. Sänkytehtaalle heistä siirtyy kymmenkunta, loput jatkavat Kärsämäellä.

Varpaisjärvi oli vaihtoehto

Sänkyjen valmistus siirtyi Kärsämäelle Ranualta vuonna 1997 siellä tapahtuneen tehdaspalon jälkeen. Huikuri kertoo siirron olleen aikanaan virhe, sillä osaavat työntekijät jäivät Ranualle. Kärsämäen tehdas ei koskaan hänen mukaansa soveltunut hyvin sänkyjen valmistamiseen.

Nyt Oulun läänin eteläalueella on jo ammattitaitoista työvoimaa, ja se halutaan Huikurin mukaan käyttää hyväksi.

”Ellei me tätä tehdasta tehtäisi, volyymi menisi Venäjälle”, Huikuri väittää. Toinen vaihtoehto Incapilla oli siirtää sänkyjen valmistus Varpaisjärvelle, missä Incapilla on tehdas.

Sänkytehtaan rakentaminen Haapakosken tehdashalleihin alkaa helmi-maaliskuun vaihteessa. Tuotannon on määrä käynnistyä ensi kesänä. Työt Kärsämäen tehtaalla ovat jo pitkällä. Tehdas valmistuu marraskuussa, ja toiminta niissä pyrähtää käyntiin keväällä.

Ilkka Lappalainen

Vanhasta uusi. Toimitusjohtaja Sauli Huikuri ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Halla-aho tutkailevat Haapakosken tehdashallia, jonne Incapin sänkytehdas siirtyy ensi vuonna.

Ilkka Lappalainen

Alueen asia. Haapaveden vs. kaupunginjohtaja Jouko Luukkonen levittelee Incapin piirustuksia toimitusjohtaja Sauli Huikurin esitellessä tehtaan suunnitelmia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva