Oulun ydinkeskustan kohteet kiinnostavat

Rintamäki osti Sammolta Isokadulta arvokiinteistön

Pekka Siltanen

OULU Rea Rintamäki Oy on ostanut Oulun ydinkeskustan arvokkaan liikekiinteistön Saaristonkadun ja Isokadun kulmauksesta.

”Puhtaasti sijoitusmielessä”, johtaja Rea Laitila kertoo.

Vajaan 3 000 neliön suuruisen liiketalon huomattavin vuokralainen on ruotsalainen vaateketju Kappahl Oy.

Kiinteistöyhtiön myyjä, Sampo Pankki Oyj sen paremmin kuin Rea Rintamäki Oy:kään eivät kerro kauppahintaa.

Oulun ydinkeskustan kauppahintatietojen perusteella se on yli 20 miljoonaa markkaa.

Parisen viikkoa sitten tehty kiinteistöyhtiökauppa käynnisti arvailut, että Rea Rintamäki Oy siirtäisi liiketoimintansa Pakkahuoneenkadun varressa sijaitsevasta liikekiinteistöstä, entisestä Centrum-tavaratalon kiinteistöstä Isokadulta hankkimaansa kiinteistöön.

”Tällaisia suunnitelmia meillä ei ole. Huhut eivät pidä paikkaansa ja siksi ne tietysti myös hieman häiritsevät”, toimitusjohtaja Mikko Laitila kertoo.

Urheiluväline- ja asustekaupan Rea Rintamäki Oy siirsi Oulussa nykyiseen kiinteisteistöön keväällä 1994. Edellisenä vuonna tehdyn kaupan myötäjäisinä tontille tuli sen verran lisää rakennusoikeutta, että aika ajoin sen ”jalostaminen” herättää rakennusliikkeitä liikkeelle.

”Viimeksi vuosi sitten meitä taas lähestyttiin. Mutta sen jälkeen on ollut hiljaista”, Mikko Laitila kertoo.

Rea Rintamäki Oy:llä kiinnostava tontti

Rintamäen ja Oulun läänin talousseuran maataloussäätiön rajanaapurisssa omistamalle tyhjälle tontille rakennusliikkeet ovat hahmotelleet parinsadan huoneen suuruista keskustahotellia.

Tontin rakennusoikeus ilmeisesti elättelee tällaisia ajatuksia. Nimenomaan hotellivaihtoehto taas lienee peräisin Oulun keskustan kehittämissuunitelmista, joissa sellaista on tontille sijoitettukin. Mutta ne ovat Mikko Laitilasta muiden suunnitelmia: ”meillä ei sellaisia ole”.

Rea Laitilan mukaan nykyinen kiinteistö tarjoaa parhaat mahdolliset toimintaedellytykset Oulun keskustassa urheilun ja muodin maailma -tyyppiselle liikkeelle.

”Talo on hyvä ja toimiva ja hyvin saavutettavissa. Myytävänä se ei ole”, hän täsmentää.

Talousseuran taloa ei mikään pura

Mäkelininkadun, Kauppurienkadun, Vaarankadun ja Pakkahuoneenkadun rajaama korttelialue on ollut kuitenkin vuosia Oulun keskustasta ”jalostuskohteita” etsivien lempikohteita.

Pohjoiselle korttelialueelle on kaavoitettu rakennusoikeutta yli 10 000 neliötä. Eteläiselle korttelialueelle, eli Talousseuran tyhjälle tontille on kaavoitettu sitä vielä yli 5 000 lisää.

Pysyvää korttelissa on varmasti Talousseuran vakaa ja suojeltu kivitalo. ”Mikään ei sitä siitä pura”, maataloussäätiön asiamies Risto Hyvönen huomauttaa.

Oulun keskustasta hotellinpaikkaa hakevien mukaan kannattava liiketoimintaa voi suunnitella tonttikustannuksille, jotka ovat korkeintaan 1 500 markkaa rakennusneliöltä. Huippupaikalle hyväksyttäisiin tällä hetkellä ehkä 2 000 markan neliöhinta.

”En tunne tällaisia laskelmia. Mutta olen ymmärtänyt, että Oulun keskustassa rakennusarvot liikkuvat tänä päivänä 3 000-5 000 markassa”, Mikko Laitila kertoo.

Hyvösen mukaan Talousseuran tyhjän tontin hyödyntäminen ei vaikuta tällä hetkellä ajankohtaiselta. Ja jos kauppoja siitä hierottaisiin, arvattavasti silloin 5 - 10 miljoonasta markasta puhuttaisiin, hän miettii.

Tapio Maikkola

Uusi omistaja. Oulun ydinkeskustan keskeinen liikekiinteistö Saaristonkadun ja Isokadun kulmauksessa on vaihtanut omistajaa. Sampo Pankki Oyj:n myymän kiinteistöyhtiön on ostanut Rea Rintamäki Oy.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva