Huumeruiskujen vaihdolle löytyi tilat

Oulun Vinkki alkaa jakaa puhtaita neuloja ja neuvontaa

Vuokko Pentzin

OULU Puolentoista vuoden etsintä tuotti lopulta tuloksen ja huumeruiskujen vaihtopiste pääsee aloittamaan toimintansa Uusikatu 8:sta vuokratuissa tiloissa Oulun ydinkeskustassa.

Katutason huoneistossa on tilaa 84 neliömetriä ja oma sisäänkäynti. Loppuvuodesta avattavassa neuvontapisteessä suonensisäisiä huumeita käyttävät voivat vaihtaa käytetyt ruiskut puhtaisiin ja saada tietoa huumevieroituksesta ja muista hoitomahdollisuuksista.

”Aloitamme matalalla profiililla. Emme mainosta toimintaa laajalti vaan jaamme siitä tietoa omissa hoitopisteissämme sekä apteekeissa. Työntekijäringissä on kymmenen koulutettua henkilöä, jotka vuorottelevat vaihtopisteessä ja tekevät muuna aikana päihde- ja perusterveydenhuollon työtä. Kun toiminta pääsee kunnolla käyntiin, laajennamme tiedottamista”, kertoi mielenterveys- ja vammaisyksikön johtaja Mikko Naarala.

Uudelle neuvontapisteelle on annettu nimeksi Oulun Vinkki ja se on auki 2-3 päivänä viikossa iltapäivisin ja iltaisin.

”Haluamme mainostaa tätä infopisteenä, jossa ruiskujen ja neulojen vaihdon lisäksi huumeiden käyttäjät saataisiin keskustelun ja hoidon piiriin. Ketään ei pakoteta keskustelemaan, mutta siihen tarjotaan mahdollisuus.”

Huumeruiskujen vaihtopiste toimii Suomessa jo lähemmäs 20 paikkakunnalla, muun muassa Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Lahdessa ja Kemissä. Oulussa sen perustaminen kangersi pitkään, koska yleisen vastarinnan vuoksi toiminnalle ei löytynyt tiloja.

Vastustus vähenemässä

Mikko Naaralan mukaan osa kansalaisista ja poliittista päättäjistä kokee, että toiminta on huumeiden käytön suosimista ja eräänlaista antautumista ongelman edessä.

”Meidän perustelumme ovat puhtaasti terveydenhoidollisia. Suonensisäisiä huumeita pitkään käyttäneistä henkilöistä lähes kaikilla alkaa olla virushepatiitti, ja samalla myös hiv-tartunnat lisääntyvät. Oulussa hepatiittitartunnat ovat olleet selvästi kasvussa, ja meillä on aihetta pelätä infektiotautien räjähdysmäistä lisääntymistä. Tuntuu, että vastustajat eivät halua nähdä näitä terveydenhoidollisia perusteluja”, Mikko Naarala pahoitteli.

Poliittinen vastustus on kuitenkin hänen mielestään vähentynyt, kun kokemukset ovat osoittaneet, että toiminnalla voidaan vähentää vaarallisten infektioiden leviämisen riskiä ja jakaa tietoa huumeongelmien hoidosta.

Neuvontapisteen avulla saadaan yhteys myös niihin huumeiden käyttäjiin, jotka eivät tule muihin hoitopisteisiin.

”Englantilainen asiantuntija kertoi viikko sitten pidetyssä seminaarissa, että huumeongelmaisten hoito on taloudellisesti ja inhimillisesti hyödyllistä sellaisenaan, koska se vähentää aineiden käyttöä ja pitää jollakin tapaa nämä ihmiset näpeissä.”

Mikko Naaralan mielestä Oulussa on kohtuullisen hyvä hoitoketju eri ikäisille huumeiden käyttäjille, mutta ongelmia on sen tehokkaassa käytössä.

”Hoitoketju pystyy reagoimaan ja saamaan avun tarpeessa olevat kiinni, mutta hoidon tehokkuudessa ja pitkäjänteisyydessä on puutteita. Vaikka ensimmäisellä hoitokierroksella ei onnistuttaisi, ei saa lannistua vaan pitää vain jaksaa uudelleen ja uudelleen.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva