Oulun Puhelin nyt historiaa

Vuonna 1918 perustettu yhtiö lakkasi pyhänä toimimasta

Pekka Siltanen

OULU Oulun Puhelin Oy ja Uusi Oulun Puhelin Oyj on fuusioitu. Fuusiomerkintä on tehty Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin sunnuntaina lokakuun 30. päivänä.

”Fuusiomerkintä on tehty. Oulun Puhelin Oy on lakannut olemasta”, esittelijä Helena Alander vahvistaa.

Väliin värikästäkin keskustelua Oulun seudulla herättänyt fuusio oli Alanderin mukaan rekisteriviranomaisen kannalta ”aivan normaali asia”.

”Asiassa on kyllä vireillä oikeusprosessi, mutta Oulun käräjäoikeus ei määrännyt toimeenpanokieltoa. Ihan OK se oli”, hän näkee.

Oulussa ja Oulun seudulla puhelinliikennettä hoitaa nyt nimeltään kankea Uusi Oulun Puhelin Oyj.

Yhtiökokouksen päätöksellä yhtiö toki voi muuttaa nimensä sujuvammaksi. Käytettävissä on myös vanha Oulun Puhelin -nimi.

Nyt fuusioon päättynyt hanke käynnistettiin yhtiön tulevien omistusjärjestelyjen helpottamiseksi.

Mutkikas ja tunteitakin nostattanut järjestely käynnistyi melkeinpä päivälleen vuosi sitten.

Oulun Puhelin Oy:ssä oli kaksi, äänivallaltaan hyvin erilaista osakesarjaa. Fuusiojärjestelyyn päädyttiin osakesarjojen yhdistämiseksi, että yhtiön tulevaisuutta koskettavia päätöksiä voidaan tehdä aiempaa helpommin.

Fuusiopäätös tehtiin maaliskuussa

Fuusiojärjestelyn jälkeenkin Oulun kaupunki säilyttää ehdottoman isännän roolin puhelinyhtiössä.

Uusi Oulun Puhelin Oyj:ssä kaupungin osuus äänistä nousee ainakin 44 prosenttiin. Seuraavaksi suurimman osakkaan äänimäärä jää sitten alle kahteen prosenttiin.

Varsinainen fuusiopäätös tehtiin huonosti järjestetyssä ja tunnelmaltaan sekavassa yhtiökokouksessa viime maaliskuussa.

Pienosakkaiden vastustuksesta huolimatta kokous oli fuusioasiassa ehdottoman yksimielinen.

Päätös fuusiosta tehtiin äänestyksessä, jossa sen toteuttamista kannatti peräti 99 kokouksessa edustettuina olleista äänistä.

Sulautumissuunnitelma hyväksyttiin äänin 160 207—1 342.

Kumppaneita lähelläkin tarjolla

Nyt mahdollistuneita omistusjärjestelyistä on mahdoton ennakoida mitään varmaa. Oulun kaupunki selvittää parhaillaan niiden pohjaksi omistajarooliaan.

Oulun kaupunginhallitus on ottanut tehtävän itselleen. Näin luottamusmiehet virkamiesten sijasta miettivät ja valmistelevat Oulun kaupungin suhdetta arvokkaaseen puhelinyhtiöön.

Uusi Oulun Puhelin Oyj kuuluu paikallisiin puhelinyhtiöihin, jotka ovat viimeaikoina hakeneet tukea toisistaan tiivistymällä uudestaan Finnet-liitoksi.

Uusi Oulun Puhelimen luonnollisimpina kumppaneina liiton sisällä pidetään Oulun eteläkaistalla toimivaa Pohjanmaan Puhelinosuuskuntaa ja Kajaanin Puhelinosuuskuntaa.

Arvo liikkuu laajassa haarukassa

Kolmikon yhteistyön tiivistymisen yhdeksi ongelmaksi muodostunee raha.

Jos ja kun Oulun kaupunki haluaisi muuttaa pienenkin osan omistustaan rahaksi, sama mahdollisuus tulisi olla tarjolla mieluusti yksittäisille pienosakkeenomistajillekin. Siksi ”pieniin­kään” järjestelyihin ei enää riittäisi aivan pikkuraha.

Oulun Puhelin Oy:n arvoksi yritysjohto arvioi alkuvuodesta varovasti miljardimarkkaa. Eri veikkailuissa yhtiön ”pörssiarvoksi” nähtiin keväällä jopa 1,5 miljardia markkaa.

Kesän jälkeen puhelinyhtiöiden arvot ovat ropisseet kaikkien muiden yritysten tavoin.

Vielä keväällä esitettyjen arvioiden mukaan Oulun kaupungin omistamien puhelinosakkeiden arvo liikkui 400-600 miljoonan markan haarukassa.

Järjestelyn ”syy” 30 vuoden takana

Nyt lakannut Oulun Puhelin Oy perustettiin heinäkuussa 1918.

Yhtiön tarun päättäneitä järjestelyjä pohjattiin ilmeisesti jo vuonna 1971, kun yhtiöjärjestystä muutettiin.

Oulun Puhelin Osakeyhtiön yhtiöjärjestystä tuolloin uusittaessa hylättiin 1950-luvun alusta saakka voimassa pykälä, jonka mukaan kaik­ki tilaajat olivat vuokratilaajia.

Puhelinliittymän ehtona oli yhtiölle maksettava liittymislaina. Vastaavasti puhelimesta luopuvalle laina maksettiin takaisin.

Vuokraliittymästä luovuttiin useasta eri syystä. Muutosta perusteltiin muun muassa markkinoinnin ja yhtiön rahoitustilanteen helpottumisella.

Järjestelyssä A-osakkeen rinnalle syntyi tulevien omistusjärjestelyjen kannalta hankalaksi nähty B-osakesarja.

B-osake teki yhtiöstä omistuspohjaltaan myös laajan yrityksen. Enimmillään yhtiöllä oli yli 55 000 omistajaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva