Napero-Finlandiaja Sorin Sirkus saivat Lastenpäivän palkinnot

Eeva Kauppinen

OULU Vuoden 2001 Lastenpäivän palkinnot saivat Päätalo-instituutin kirjoituskilpailu Napero-Finlandia ja Tampereella toimiva Sorin Sirkus.

Opetusministeriön myöntämät palkinnot ovat suuruudeltaan 50 000 markkaa.

”Palkinnolla halutaan korostaa lastenkulttuurin harrastustoiminnan ja taidekasvatuksen merkitystä. Palkittavat tahot antavat molemmat korkeatasoista taiteen perusopetusta”, luonnehti palkinnot Oulussa jakanut kulttuuriministeri Suvi Lindén.

Ministeri esitti tilaisuudessa huolensa koulujen taideaineiden puolesta. Hänen mielestään peruskoulun tehtävä on tarjota kaikille ja kaikkialla maassa mahdollisuus taideopetukseen.

”Luovuus ei ole vain 'pehmoarvo', vaan kyse on toisaalta myös kovasta talousjärjestä. Nokian ihme ei perustu vain hyviin insinööritieteisiin, vaan kykyyn käyttää osaamistaan luovasti.”

Lastenpäivän palkinnot jaetaan kansainvälisen lastenpäivän kunniaksi. Palkinto myönnettiin nyt kolmannen kerran.

Pohjois-Suomesta on aiemmin palkittu oululainen Paavo Sarkkama Säätiö laulunäytelmästä Pienet sydämet 1999.

Satukilpailu laajenee

Napero-Finlandia on Taivalkoskella sijaitsevan Päätalo-instituutin vuodesta 1993 järjestämä, peruskoulun ala-asteikäisille suunnattu Sadun päivän kirjoituskilpailu ja samanniminen palkinto.

Päätalo-instituutin arkistoihin on kuluneiden yhdeksän vuoden aikana syntynyt yli 30 000 lasten satua sisältävä kansainvälinen satuarkisto.

Insituutti käyttää palkintorahat rehtori Matti Kaarlejärven mukaan kilpailun kehittämiseen, mm. sen laajentamiseen nuorisoikäisille.

Kirjoituskilpailun lisäksi Päätalo-instituutti tarjoaa sanataiteeseen liittyvää taiteen perusopetusta.

”Napero-Finlandia tekee lapsista lastenkulttuurin toimijoita, ei vain passiivisia vastaanottajia. Kilpailu kannustaa kirjoittamaan ja lukemaan - myös niitä, jotka koulussa eivät uskalla tai kenties osaa toteuttaa luomistaitojaan”, perusteli Lindén palkitsemista.

Kilpailun kirjoituskielet ovat suomi, ruotsi tai saame, onpa esperantoakin kokeiltu. Kilpaan on mahdollista osallistua myös pistekirjoituksella.

Sorilaiset pioneerit

Tamperelainen Sorin Sirkus on iloinen ja määrätietoinen lapsi- ja nuorisosirkus.

”Sirkus on myös taidetta ja kulttuuria. Se on yksi näyttämötaiteen tärkeä osa-alue. Alaan on viime vuosina kiinnitetty kasvavaa huomiota myös valtion taidehallinnon piirissä”, totesivat palkitsijat.

Ulkomailla oppinsa saanut Taina Kopra perusti sirkuskoulun 16 vuotta sitten 1985. Sen jälkeen Sorin Sirkus on tehnyt kovasti työtä lasten ja nuorten harrastustoiminnan edistämiseksi. Taiteen perusopetuksen antamisen sirkus aloitti 1993.

Tehty työ on kantanut myös hedelmää. Sorin Sirkuksen kasvatteja on valmistunut sirkusammattiin niin kotimaassa kuin ulkomaisissa sirkuskouluissa. Sorilaisia on sijoittunut sirkusohjaajan tehtäviin sekä kansainvälisille sirkusareenoille.

Tänäkin syksynä Sorin Sirkuksen neljä oppilasta aloitti ammattiopinnot Tukholmassa.

”Palkintorahat käytetään mattotramboliinin ja uusien jonglöörausvälineiden hankintaan”, kertoi Taina Kopra.

Esiintyminen on tietysti osa Sorin Sirkuksen toimintaa. Ryhmän Kevätsirkus, Teatterikesäsirkus ja joulushow ovat jo perinteisiä.

Sorin Sirkuksen uudelle, commedia dell'arte -tyyliselle sirkusesitykselle Agonialle puuhataan vierailua Ouluun helmi-maaliskuussa.

Sorin esimerkkiä seuraten maahan on syntynyt myös muita ns. uutta sirkusta edustavia lapsi- ja nuorisosirkuksia. Nuku-keskuksessa Oulussa toimii toista vuotta Stellan sirkuskoulu, jossa on ryhmä myös aikuisille.

Pekka Peura

Palkittua taituruutta. Tamperelaisen Sorin Sirkuksen nuori jonglööri Matias Salmenaho esiintyi Lastenpäivän palkintojen jakotilaisuudessa Nukussa Oulussa. Palkinnot luovutti kulttuuriministeri Suvi Lindén.

Pekka Peura

Lastenpäivän palkitut. Kansainvälisen lastenpäivän kunniaksi jaetut palkinnot ottivat vastaan Taina Kopra Sorin Sirkuksesta (vas.) sekä Päätalo-instituutin rehtori Matti Kaarlejärvi ja Napero-Finlandia -satukilpailun isä, instituutin johtokunnan puheenjohtaja Niilo Keränen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva