Tarina taltioi aikaa

Napero-Finlandia -kilpailuun synnytetään jatkosarja vanhemmille kirjoittajille

Reetta Nousiainen

OULU Päätalo-instituutin rehtori Matti Kaarlejärvi voi olla tyytyväinen: instituutin järjestämä Napero-Finlandia -kilpailu palkittiin Lastenpäivän palkinnolla.

Palkinto tuli juuri siitä työstä, mitä edesmennyt kirjailija Kalle Päätalo halusi nimeään kantavan instituutin tekevän. Päätalo halusi korostaa erityisesti lasten ja nuorten lukemis- ja kirjoittamisharrastusten tukemista. Nimenomaan siitähän Napero-Finlandiassa on kysymys.

”Nyt työllemme on tullut tunnustus myös valtiolta. Se on meille iso asia: tekemämme työ on huomattu ja sitä arvostetaan. Tietysti tämä kannustaa jatkamaan samoilla linjoilla myös tulevaisuudessa”, Kaarlejärvi sanoo.

Jatkoa naperosarjalle

Uusia tuulia Napero-Finlandiaan tulee vähitellen. Naperosarjalle synnytetään jatkosarja: ensi vuodesta lähtien naperoiän ylittäneet kirjoittajat voivat osallistua alle 20-vuotiaiden kirjoituskilpailuun.

Kilpailu takaa kirjoittamisharrastuksen jatkuvuuden myös yläaste- ja lukioikäisenä.

”Monet nuoret ovat jo esittäneet toiveensa uudesta kilpailusta - he kaipaavat ulkopuolisen asiantuntijan palautetta teksteistään. Nuoret osaavat tarinankerronnan, mutta useinkaan heillä ei ole kirjoittamiselleen selkeää kimmoketta”, Kaarlejärvi kertoo.

Jatkuvuutta tukee myös naperosatujen järjestelmällinen arkistoiminen: satuiästä ohi kasvaneet nuoret haluavat usein lukea kirjoittamiaan satujaan vanhempana. Näin he saavat mahdollisuuden seurata omaa kehitystään kirjoittajana ja ajattelijana.

”Satuja arkistoimalla taltioimme samalla aikakauttamme nuorten näkökulmasta. Lasten kirjoittamissa saduissa peilautuu nykyaika hyvin selkeästi: unelmat paremmasta tulevaisuudesta ja ystävyydestä tulevat usein esille nuorten teksteissä. Nuorilla on halu löytää ykseys ympäröivän maailman kanssa.”

Kilpailuaika jatkuu

Eri teemat koskettavat lapsia eri vuosina. Esimerkiksi levottomuus näkyy tällä hetkellä monissa lasten kirjoittamissa saduissa.

”Tänä vuonna myös romanttisuus on noussut saduissa voimakkaasti esille”, Kaarlejärvi kertoo.

Ensi vuodesta lähtien Napero-Finlandia -kilpailun kirjoitusaika pidennetään Sadun päivään saakka (18.10), jonka jälkeen alkaa vuoden kirjallisen sadon arvioiminen. Parhaat kirjoitukset palkitaan vuodesta 2002 lähtien Kalle Päätalon syntymäpäivänä, 11. marraskuuta.

Kilpailutoimintaa aiotaan laajentaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle: jo tulevana keväänä järjestetään kirjoituskilpailu Karjalan tasavallassa. Kielinä käytetään karjalaa, suomea ja vepsää, tulevaisuudessa kenties myös venäjää.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, järjestetään Taivalkoskella jo ensi kesänä kirjoittajien mestarikurssi. Sinne kerätään 20 lahjakasta nuorta kirjoittajaa Suomesta ja Karjalasta.

”Olemme lähteneet kehittämään toimintaamme pikku hiljaa. Pyrimme vahvistamaan ja innostamaan lukemis- ja kirjoittamisharrastusta mahdollisimman monipuolisesti myös jatkossa”, Kaarlejärvi linjaa.

Yhteinen projekti

Matti Kaarlejärvi korostaa, että nyt saatu palkinto kuuluu yhtä lailla myös monille Napero-Finlandia -kilpailun yhteistyötahoille.

”Osakunnia palkinnosta menee ilman muuta kouluille: äidinkielenopettajat ja koulut ovat aktiivisesti kannustaneet lapsia osallistumaan kilpailuun. Samalla he ovat osoittaneet kiitollisuutta siitä, että voivat käyttää Napero-Finlandiaa motivaationa oppilaiden kirjoittamiselle”, Kaarlejärvi kertoo.

Mutta myös monissa perheissä satujen kirjoittaminen on otettu vastaan suurella kiitollisuudella.

”Meille tulee satuja jopa alle 8-vuotiailta lapsilta. Usein lapsi on itse tehnyt kirjaansa kannet, ja saatekirjeessä saattaa lukea 'rakkaudella teille'. Kun sanataiteen harrastaminen alkaa näin nuorena, kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen kasvaa sisäsyntyinen arvostus: lapset huomaavat, että kirjallisuudella on merkitystä ihmisten välisessä kanssakäymisessä.”

Kaarlejärvi haluaa muistaa myös Taivalkosken kunnassa tehtyä pitkäjänteistä työtä lasten ja nuorten kirjallisuusharrastuksen tukemiseksi. 1980-luvun alkupuolelta lähtien paikkakunnalla on määrätietoisesti toimittu Kalle Päätalon hengessä: luettu ja arkistoitu satuja sekä kannustettu nuoria kirjoittajia.

Parhaillaan perinnettä jatkavat Oulun yliopiston kasvatustieteen opiskelijat. He lukevat ja arvioivat tämän vuoden Napero-Finlandiaan lähetettyjä satuja. Niitä saapui määräaikaan mennessä noin 2 500 kappaletta. Napero-Finlandian voittaja julkistetaan Sadun päivänä 18. lokakuuta.

arkisto

Uteliaita kasvoja. Jalavan kauppa muuttui satukartanoksi 1998.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva