Lukutoukasta tulee perhonen

Satumaratonin ensimmäisenä vuorokautena yli 40 lukijaa

Katariina Anttila

HAAPAVESI Kello neljä lauantaina iltapäivällä oli Haapaveden kirjastossa luettu vuorokausi yhtäjaksoisesti satuja: Topeliusta, Janssonia, Mauri Kunnasta, pyjamabanaaneja ja Toy Storyn tarinaa ja taas Topeliusta. Roald Dahlia, Andersenin satuja, Kiljusen herrasväkeä. Ja sitten taas Topeliusta.

Lukijoita oli ensimmäisenä vuorokautena reilut neljäkymmentä kuusivuotiaista seitsenkymppisiin, talonmiehistä kappalaisiin.

Joku oli ehtinyt lukea muutamassa pätkässä yhteensä pari tuntia, toinen oli jakanut puolituntisen muutaman ystävänsä kanssa. Joku oli saanut kuulijakseen parikymmentä esikoululaista, joku yhden puoliunisen aikuisen.

Hurjat Grimmit pitivät hereillä

Ensimmäisen yön maratoonareina oli kaksikymmentä Paakkilan päiväkodin esikoululaista täteineen, kymmenkunta Haapaveden ammattioppilaitoksen matkailualan opiskelijaa ja muutama omin päin yön tunneiksi sadunlukuvuoron varannut.

Esikoululaisille oli sadun lisäksi ohjelmassa opiskelijoiden vetämä satuseikkailu.

Kun pienimmät olivat yksi kerrallaan simahdelleet, pääsivät vanhemmat opiskelijat pitämään toisiaan hereillä Grimmin satujen hurjilla alkuperäisversioilla.

Kertaakaan lukeminen ei tauonnut. Paitsi tietysti siksi hetkeksi, kun kuulijoille näytettiin kaikessa rauhassa kirjan kuvat tai selviteltiin oudot sanat, niin kuin kapusta ja säälitellä.

Lapset osaavat kuunnella

Ensi perjantaihin jatkuvan maratonin ensimmäisen sadun luki kirjailija Hannele Huovi. Satu oli hänen kirjoittamansa Pieni lukutoukka.

”Lukutoukasta tulee perhonen”, Huovi perusteli satuvalintaa.

Säveltäjä ja muusikkipedagogi Soili Perkkiö loi satuun säveltaustan.

”Lukeminen ja kirjoittaminen ovat taitoja, jotka eivät ole meillä geeneissä. Ne ovat taitoja, joita täytyy pitää yllä ja nämä taidot ovat ajattelun välineitä”, Huovi muistutti.

Hänen mielestään kirjallisuudella on erityinen merkitys nykyajan lapsille. ”Suomalaiset ovat olleet hyviä lukijoita, mutta siinä on tapahtunut notkahdus. Kun minä olin lapsi, ei kirjoja ollut niin paljon, mutta aikaa ja keskustelua oli enemmän.”

Haapavedelle Huovi ja Perkkiö tulivat Haapajärveltä. Ennen maratonin avausta he olivat jo esiintyneet kolmessa lastenkonsertissa yhdessä Loiskis-orkesterin kanssa.

Molemmilla paikkakunnilla taiteilijat tekivät saman huomion: lapset osasivat kuunnella.

”Siis eivät vain olla hiljaa vaan oikeasti, ymmärtävästi kuunnella”, Huovi täsmensi.

Viikolla lisää kirjailijavieraita

Kirjastolla jatkuva satumaraton on osa useiden Haapaveden oppilaitosten ja järjestöjen yhteistä, lasten ja nuorten kirjallisuuteen ja kirjallisuusharrastukseen liittyvää Lakuluurista lukulaariin -tapahtumasarjaa.

Tapahtumaan liittyen paikkakunnan kouluilla vierailevat tällä viikolla myös kirjailijat Kari Levola, Raili Mikkanen ja Varpu Vilkuna, Haapaveden Opistolla ja kirjastolla on esillä lasten ja nuorten tekemää kirjallisuuden innoittamaa kuvataidetta.

Loppuviikosta sivukylien kouluilla kiertää opiskelijoiden valmistama nukketeatteriesitys.

Katariina Anttila

Öinen maratoonari. Kristiina Hintikka luki keskiyöllä satua kalastaja Abdallahista.

Katariina Anttila

Ihana aamu. Haapaveden kirjastolla yöpyneistä esikoululaisista aamuvirkuimmat heräsivät ennen kahdeksaa kuuntelemaan Kerttu Kangasharjua ja Kiljusen herrasväkeä satumaassa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva